Kurkin vai Kurjen? Sukunimien taivutus ei ole niin helppoa kuin luulet! Testaa, kuinka hyvin pärjäät visassa

Sukunimien taivutus tuottaa joskus tuskaa kielinörteistä parhaimmillekin. Testaa, miten hyvin hallitset nimien taivuttamisen.

Miten taipuvat nimet Nummi ja Kurki? Entä Virta ja Biaudet? Aiemmin testailimme, miten etunimien taivutus onnistuu. Sukunimien taivutus on vähintään yhtä kinkkistä! Laita taitosi koetukselle ja katso, miten pärjäät tässä sukunimivisassa.

Lue myös: Jompi kumpi vai jompikumpi? Kirjoitetaanko nämä sanat yhteen vai erikseen? Testaa, kuinka hyvin tunnistat yhdyssanat

Testaa taitosi: osaatko taivuttaa sukunimet?

Sukunimien taivutus: miten ne säännöt menivätkään?

Tuntuuko sukunimien taivutus hankalalta? Kokosimme alle muutamia sääntöjä, jotka voivat auttaa kielikorvan harjoittamisessa.

  • Pääperiaate sukunimien taivutuksessa on, että niitä taivutetaan kuten vastaavia yleissanoja. Esimerkiksi Mäki taipuu Mäen, Kirves Kirveen, Kurki Kurjen ja Peltola Peltolan.
  • On kuitenkin olemassa kasa sukunimiä, joiden kanssa yleissääntöä ei voi käyttää – tai joiden taivutus on muuten vain hieman epäselvää. Näitä nimiä ovat muun muassa nimenmuutoksissa muodostetut uudet sukunimet, joilla ei ole yleiskielessä äänteellistä vastinetta. Jos sukunimessä ei ole suomen kielen sanaa, nimeä voi yleensä taivuttaa samoin kuin sitä vastaavia yleissanoja. Esimerkiksi Arkko taipuu Arkon, aivan kuten yleissana harkko taipuu harkon.
  • Osa uusista sukunimistä taipuu kuitenkin muuntumatta. Esimerkiksi Lerto taipuu Lerton.
  • Jos jotain sukunimeä taivutetaan tunnetusti murteessa eri tavalla kuin yleiskielessä, molemmat vaihtoehdot ovat oikein. Esimerkiksi Närhi taipuu murteessa Närhin ja yleiskielessä Närhen. Molemmat taivutusmuodot käyvät.
  • Heittomerkkiä käytetään sukunimissä, joiden ääntäminen päättyy vokaaliin, vaikka kirjoitusasu päättyisikin konsonanttiin. Esimerkiksi Biaudet taipuu Biaudet’n.
  • Monissa vokaali + s -loppuisissa sukunimissä kaksi eri taivutustapaa on oikein. Esimerkiksi Hirvas voi taipua Hirvaan tai Hirvaksen.
  • Paikannimistä alkunsa saaneiden, adjektiivialkuisten sukunimien alkuosaa ei taivuteta. Esimerkiksi Vanhatalo taipuu Vanhatalon, ei Vanhantalon.

Sukunimien taivutukseen liittyvät ohjeet koskevat lähinnä julkista viestintää. Suositukset eivät siis koske erilaisten sukunimien käyttöä esimerkiksi suvun kesken. Julkisessa viestinnässä ei kuitenkaan ohjeiden mukaan tarvitse noudattaa yksittäisten nimenkantajien käyttämiä taivutustapoja.

Ohjeita tai yksittäisten sukunimien taivutuksia voi tarkastella muun muassa Kotimaisten kielten keskuksen sivuilta.

Lue myös Seura.fi: Karjalan kieli ei saa kuolla – Helka Riionheimo elvyttää uhanalaista kieltä: ”Kielen mukana kulkee jopa tuhansien vuosien historia”

Lähteet: Kielikello, Kotimaisten kielten keskus

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Kurkin vai Kurjen? Sukunimien taivutus ei ole niin helppoa kuin luulet! Testaa, kuinka hyvin pärjäät visassa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X