Tuulin vai Tuulen? Vastaa 8 kysymykseen ja testaa, osaatko taivuttaa etunimet oikein! 

Kuinka tuttua etunimien taivutus sinulle on? Laita taitosi koetukselle tällä kinkkisellä visalla! 

Etunimien taivutus on yllättävän haastavaa puuhaa. Siksi väsäsimme lyhyen visan, jonka avulla voit tarkistaa, kuinka hyvin nimien taivutus on sinulla hallussa. Laita siis kielioppilasit päähän ja ryhdy taivuttelemaan!

Lue myös: Karvialla vai Karviassa – osaatko taivuttaa suomalaisten paikkakuntien nimet oikein? Tee 10 kysymyksen testi

Etunimien taivutus: miten se nyt menikään?

  • Yleensä etunimet taipuvat samoin kuin äänneasultaan niitä vastaavat sanat. Esimerkiksi Matti taipuu samalla tavalla kuin sana rattiMinna kuin linna. Sama koskee myös äidin- tai isännimeen pohjautuvia nimiä, kuten Antinpoika tai Saarantytär, jotka taipuvat samalla tavalla kuin poika- ja tytär-sanat.
  • Kaksiosaiset etunimet taipuvat jälkimmäisen osan mukaan. Esimerkiksi Juha-Matti taipuu samoin kuin Matti.

Jotkut nimet kuitenkin poikkeavat näistä perussäännöistä. Listasimme alle niistä muutamia:

  • Nimet, joilla on yleisnimivastine. Jotkin nimet taipuvat samalla tavalla, kuin niiden vastaavat yleisnimet. Useimmat nimet kuitenkin poikkeavat yleisnimen taivutuksesta. Esimerkiksi Tuuli-nimi taipuu Tuulin, ei Tuulen. Yleissääntöä näihin on mahdotonta antaa ja siksi jokaisen etunimen suositukset on määritelty erikseen.
  • Astevaihteluttomuus. Astevaihtelulla tarkoitetaan sitä, miten erityisesti p-, t- ja k-kirjaimet muuttuvat, kun niitä edeltää vokaali tai soinnillinen konsonantti (koti : kodin tai näky : näyn).Etunimet, joissa on keskellä yksi k-, p- tai t-kirjain, eivät kuitenkaan noudata astevaihtelua (Outi : Outin). Etunimet, joissa on kaksi k-, p- tai t-kirjainta noudattavat astevaihtelua niitä vastaavien sanojen tavoin (Jukka : Jukan vrt. kukka : kukan).
  • Äänneasultaan suomelle vieraat nimet. Jotkut etunimet eivät noudata suomen kielen vokaalisointua, kuten Märta. Niiden tavuttamiseen ei löydy mallia suomen kielen sanastosta, joten taivutuksessa on luotettava kielikorvaan.
  • Vieraskieliset nimet, jotka kirjoitetaan ja äännetään eri tavalla. Jack-nimi taipuu kirjoitusasunsa perusteella Jackia, mutta ääntämyksen mukaisesti Jackiä. Kummatkin päätteet ovat tällaisissa tapauksissa oikein. 

Lue myös Seura.fi: Näin selkosuomi voi pelastaa arkesi, jos kielentaju alkaa kadota – ”Kielestä tehdään niin helppoa, että jokaisella on mahdollisuus ymmärtää sitä”

Lähde: Kotimaisten kielten keskus, Nykyajan kielenopas

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tuulin vai Tuulen? Vastaa 8 kysymykseen ja testaa, osaatko taivuttaa etunimet oikein! 

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X