turun murre -testi

Turun murre -testi paljastaa, kuinka hyvin hauskat murresanat ovat hallussasi – testaa nyt!

Mitä tarkoittaa klomppari, pimpparoiminen ja kusinukset? Tee testi ja selvitä, kuinka hyvin Turun murre on hallussasi!

Turun murre ihastuttaa ja vihastuttaa, riemastuttaa ja herättää helliä tunteita ihmisestä riippuen. Kotilieden Turun murre -testi paljastaa, kuinka hyvin tämä monivivahteinen ja vahvoja tunteita aiheuttava murre on hallussasi!

Lue myös: Savon murre -testi – kuinka hyvin ymmärrät savvoo? Testaa!

Millainen on Turun murre?

Turun murteen sanasto on kehittynyt moneen suuntaan vuosikymmenten aikana. Lisäksi murteesta on saattanut olla erilaisia variaatioita jopa kaupungin sisällä, ja siksi ei ole olemassa yhtä ainoaa ja oikeaa Turun murretta.

Murteeseen tullut paljon sanoja muun muassa ruotsin kielestä, sillä Turussa sivistyneistö ja virkamiehet olivat pitkään ruotsinkielisiä.

1900-luvun alussa olikin paljon hienompaa käyttää ruotsalaislähtöisiä sanoja kuin omasta kielestä löytyneitä vastaavia sanoja. Sivistyneisyyttään pystyi ilmaisemaan esimerkiksi puhumalla steedaamisesta siivoamisen sijaan.

Kuinka hyvin Turun murre on hallussasi? Tee testi alla!

Lue myös: Meänkieli on sekoitus suomea ja ruotsia – ymmärrätkö sitä? Tee testi!

Turun murre -testi paljastaa, tunnetko Turun omalaatuisen murresanaston

Lähteenä on käytetty Maija Grönholmin ja Esa Laukkarisen kirjaa Ruvetas prohtama – Turun murretta aahollista ööväriin (2017).

Kuvaako testitulos mielestäsi todenmukaisesti Turun murteen tuntemuksen tasoasi? Kerro kommenteissa! 

Avainsanat

Keskustelu

Olen asunut Turussa yli 20 vuotta, puolisoni on Heidekenillä syntynyt ja käyn säännöllisesti Turun torilla. Silti olen kuullut noista sanoista käytettävän vain yhtä: koijari. Friiamisestakin olen saattanut kuulla, mutten Turussa. Kaikki muut sanat olivat uppo-outoja – toki monien merkitys oli silti arvattavissa eli tulokseksi sain 8/10.

Kyl ny ol niinpal vaikkioi, mut 7/10 men oikke!
Iso-äitini oli Turusta kotoisin – hän puhui turun murretta. Onkohan murre tarttunut minuunkin vähäsen?

Kyl ny ol niinpal vaikkioi, mut 8/10 men oikke!
Oloen Helsingistä n. 30 vuotta sitten muuttanut ”stadilainen”, oli ne aika hyvin pääteltävissä kun osaa vähän Turun murretta ja Stadin slangia.

20-luvun Turun murre aivan jotain muuta kuin vaikka 50-luvulla tai 2000-luvulla. Täysin turha testi kun ei tiedä vuosikymmentä.

No tähä ny ol noukittu ihan kummallissi sanoi. Tiäsi seittämä, ja mont niistäki arvamal. Turus ollu 53 vuat.

Sain tuloksen 8/10 humalassa. Kun tietää vähäse ruattin sanoja, ymmärtää aika pitkälle mistä sanoista on kysymys.

Heidekenillä syntynyt, syvät juuret Turussa, mammakin täältä jo 1800-luvun lopusta. Tosi outoja sanoja joukossa, joitakin en ollut koskaan kuullutkaan. 7/10.

Olipa hauska ja ymmärrettävä testi! Sain 9/10!
Ihka tuttuja sanoja, vaikka olen Hesassa syntynyt ja kasvanut.
Tuli oltua sen verran paljon lomia lapsena ja nuorena Turun pualess´, että sanonnat ja sanat ni-iin tuttuja. Sydämessä läikähtää, kun näitä kuulee!

Testissä lähteenä käytetty Ruvetas Prohtama -sanakirja on Turkuseuran julkaisema ja sitä saa ostettua Föripuodista, joka sijaitsee Turun Vanhalla Suurtorilla. Ps. toisen kirjoittajan nimi on Laukkanen, ei Laukkarinen. 🤗

Suuri osa murresanoista oli ”korumuotoiltuja”. Arkikielessä ne ovat olleet yhksinkertaisempia. Lisäksi useampi niistä on aikasidonnainen, esimerkiksi ”pomppo” tarkoitti 50-luvulla virvoitusjuomaa, ”ostetank pomppopullo?”

Kommentoi juttua: Turun murre -testi paljastaa, kuinka hyvin hauskat murresanat ovat hallussasi – testaa nyt!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X