Suomen kielioppi on olennainen osa suomalaisuutta, kuten Suomen lippukin.

Suomen kielioppi ei ole helpoimmasta päästä – testaa taitosi 3 testillä!

Kokosimme kolme erilaista testiä, joiden avulla voit selvittää, kuinka hyvin rakkaan suomen kielen kielioppi on hallussasi.

Miten hyvin suomen kielen kielioppi sinulta sujuu? Olisiko äidinkielenopettajasi ylpeä – vai olisiko syytä suunnata takaisin oppikirjojen pariin kertaamaan?

Kotilieden kielioppitestien avulla selvität taitosi ja opettajasi tyytyväisyyden asteen. 

Lue myös: Maasika, sulane, appi… Arvaatko, mitä nämä vironkieliset sanat tarkoittavat? Tee testi!

Ota suomen kielioppi haltuun kolmella testillä

Pilkut ja yhdyssanat. Siinä kaksi harmaita hiuksia aiheuttavaa kielen osa-aluetta, joiden parissa moni tuskailee. Oikeinkirjoitustakaan ei ole syytä unohtaa. Viheliäinen i-kirjain saattaa välillä lipsahtaa paikkoihin, joihin se ei kuulu. Joskus se unohtuu paikoista, joihin se kuuluisi.

Pilkun käyttö voi toisinaan tuottaa päänvaivaa. Tee nyt Kotilieden pilkkutesti ja testaa, miten hyvin osaat laittaa pilkut paikoilleen. Kokosimme yhdeksän kysymystä, jotka haastavat pilkkutietämyksesi. Tuleeko ennen eikä-, niin- ja esimerkiksi-sanoja pilkku? Tee testi ja kokeile, kuinka sujuva pilkuttaja olet!

Yksi suomen kielen kenties haastavimmista pulmista on tietää, kirjoitetaanko tietyt sanat yhteen vai erikseen. Tee yhdyssanatesti ja selvitä, kuinka hyvin yhdyssanat ovat hallussasi. Kokosimme kymmenen erilaista yhdyssanaa tai sanaliitoa, jotka voivat tuottaa vaikeuksia. Tiedätkö esimerkiksi, mikä on sanan samanaikaisesti oikea kirjoitusasu?

Pieni viiva ja sen päällä piste. I-kirjainta ei ole koolla pilattu, mutta se on pienuudestaan huolimatta tärkeä osa sanoja. Tee nyt i vai ei i:tä -testi ja selvitä, tiedätkö, mihin sanoihin tulee i-kirjain ja mihin ei. Joistain sanoista oikea versio on helppo erottaa heti, joidenkin sanojen kanssa voi joutua pähkäilemään tosissaan.

Lue myös Anna.fi:stä: Mikä on suomen kielen kaunein sana, historioitsija Teemu Keskisarja?

Oletko murteiden tuntija?

Jos kielioppitestit sujuvat kuin vettä vain, tartu seuraavaksi Kotilieden murretesteihin! 

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Suomen kielioppi ei ole helpoimmasta päästä – testaa taitosi 3 testillä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X