Luonto

Mikromuovi täyttää meret ja päätyy ruokaamme – näin vähennät piilomuovin määrää

Mikromuovi kuormittaa ympäristöä, ja muovihiukkasia päätyy ravinnon kautta elimistöömme. Näkymätöntä muovisaastetta voi vähentää. Listasimme 13 keinoa.

Mikromuovi on palasia, jotka ovat halkaisijaltaan alle 5 millimetrin kokoisia. Alle 0,3 millin kokoisia hiukkasia kutsutaan nanomuoviksi. Isot muovinpalat voivat ajan myötä hajota mikro- ja nanopölyksi.

Muovihiukkasissa voi olla ympäristölle haitallisia kemikaaleja, ja sirut voivat vahingoittaa pienen eläimen, linnun tai kalan elimistöä. Mikromuovia päätyy ruoan ja juomaveden kautta myös ihmisten lautasille. Belgialaisen Ghentin yliopiston tutkimuksen mukaan muovihiukkasille altistuvat etenkin paljon mereneläviä syövät.

Lue myös: Haluatko eroon muovista? 7 keinoa muovijätteen vähentämiseen

Mikromuovi: Terveysriskeistä ei tiedetä tarpeeksi

THL:n mukaan mikromuovi voi aiheuttaa ihmiselle terveysriskejä, mutta riskit ovat nykytiedon mukaan pieniä.

Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mikromuovi olisi vaaratonta, vaan sitä, että tietoa terveysvaikutuksista ei ole vielä tarpeeksi. Vaikka itse muovi ei vahingoittaisi ihmistä, se voi sitoa itseensä ympäristöstä bakteereja ja myrkkyjä, joita voi päätyä elimistöömme.

Muovihiukkasten terveysriskeistä ei siis kannata ahdistua liikaa, mutta asia on hyvä tiedostaa. Ympäristöä kannattaa suojella kaikelta hajoamattomalta materiaalilta, jossa voi olla haitallisia aineita.

Lue myös: Muovin kertakäyttö on lopetettava – näin se on mahdollista

Näin vähennät mikromuovin määrää:

 Lähteet: Allergia- ja astmaliitto, Ecotox, Enviromential Protection Agency, Joutsenmerkki, Partioaitta, Suomen tekstiili & muoti,  THL, Ympäristöministeriö

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mikromuovi täyttää meret ja päätyy ruokaamme – näin vähennät piilomuovin määrää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.