Luonto

Suomen kansallispuistot top 10 – Näissä upeissa kohteissa jokaisen pitäisi vierailla

Kansallispuistot kiinnostavat matkailijoita nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Näissä kymmenessä henkeäsalpaavassa puistossa pääsee kokemaan Suomen luonnon kauneimmillaan.

Suomen kansallispuistot houkuttelevat kävijöitä luonnon äärelle. Vuonna 2017 Suomen neljäkymmentä puistoa keräsivät ennätysmäärän kävijöitä, ja niissä vierailtiin yhteensä yli 3,1 miljoonaa kertaa.

Kokosimme yhteen Suomen suosituimmat kansallispuistot. Kuinka monessa näistä sinä olet vieraillut?

Lue myös: Unescon maailmanperintökohteet Suomessa – oletko jo vieraillut näissä?

10. Selkämeri

Henkilön Sami Nurmi (@snurkkeli) jakama julkaisu

Selkämeren kansallispuisto muodostuu kiehtovista saarikohteista, joilla kohoavat sympaattiset majakat ja jylhät merivalvontatornit. Karun kaunis ulkosaaristo kutsuu vierailijoita tutustumaan niin kallioisiin rantoihin kuin monipuoliseen vedenalaiseen luontoonkin.

Jäättömänä aikana kansallispuiston kohteisiin pääsee ainoastaan veneellä.

Kansallispuisto sijaitsee Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa Kustavin, Merikarvian, Eurajoen, Porin, Rauman ja Uusikaupungin kuntien alueella.

Vuonna 2017 kansallispuistossa vierailtiin yhteensä 87 900 kertaa.

Lue myös: Matkavinkit merelliseen Kustaviin – näin saariston virkeä matkailukunta tarjoaa parastaan

9. Sipoonkorpi

Sipoonkorven kansallispuistolle ominaista on luonnon monimuotoisuus ja vaihtelevuus. Alueeseen kuuluu laajoja metsäalueita, soita ja avokallioita. Pinnanmuodot ovat vaihtelevia, ja puiston monipuolinen luonto tarjoaa kodin monenlaisille uhanalaisillekin kasveille ja eläimille. Puistossa voi bongata muun muassa huuhkajan, ilveksen, keltavuokon ja pystykiurunkannuksen.

Sipoonkorvesta löytyy kaksi erilaista luontopolkua, joista toinen sopii aloittelijoille ja toinen kulkee vaikeammassa maastossa. Puistoon voi tutustua myös etsimällä geokätköjä.

Kansallispuisto sijaitsee Uudellamaalla Sipoon, Vantaan ja Helsingin kuntien alueella. Vuonna 2017 Sipoonkorvessa vierailtiin 91 400 kertaa.

8. Hossan kansallispuisto

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Hossa, Hossan kansallispuisto
Kuva: Tobias Meyer/Visit Finland

Hossan kansallispuisto on Suomen 40. kansallispuisto. Se perustettiin vuonna 2017 Suomi 100 -vuoden kunniaksi, ja puisto kiilasi heti Suomen suosituimpien kansallispuistojen joukkoon. Vuonna 2017 puistossa vierailtiin yhteensä 124 000 kertaa.

Puistossa pääsee ihmettelemään 3500 vuotta sitten maalattuja kalliomaalauksia, vuolaina kuohuvia koskia sekä Julma-Ölkyn rotkojärveä, jota rosoreunaiset kalliot reunustavat.

Puisto tarjoilee kävijöille 90 kilometrin verran merkittyjä retkeilyreittejä sekä 60 kilometriä helpohkoja vesireittejä melojille.

Hossan kansallispuisto sijaitsee Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla Suomussalmen, Kuusamon ja Taivalkosken kuntien alueella.

7. Pyhä-Luosto

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Pyhä-Luosto, Pyhä-Luoston kansallispuisto
Kuva: Tea Karvinen/Visit Finland

Pyhä-Luoston kansallispuistossa pääsee ihastelemaan ikivanhoja tuntureita, joiden nimet kumpuavat metsäsaamelaisten vanhasta uskonnosta. Kauniisti vaihtelevien pinnanmuotojen lisäksi Pyhä-Luostolta löytyy upeita, vaihtelevia suomaisemia.

Puisto sopii erityisesti päiväretkeilijöille, ja puistossa kulkee 75 kilometrin edestä vaellusreittejä. Kahdeksan kilometrin mittainen Isokurun reitti tutustuttaa kävijän kansallispuiston geologisiin erityispiirteisiin. Talvella hiihtolatuja on peräti 120 kilometriä.

Kansallispuisto sijaitsee Itä-Lapissa Sodankylän, Pelkosenniemen ja Kemijärven kuntien alueella. Vuonna 2017 puistossa vierailtiin yhteensä 149 100 kertaa.

Lue myös: Luontokuvaaja Tea Karvinen vaihtoi Helsingin kiireen Lapin rauhaan

6. Repovesi

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Repovesi
Kuva: Otavamedia

Repoveden kansallispuistossa pääsee kiipeilemään kallioisilla rinteillä ja melomaan upeissa maisemissa. Puistolle omaleimaisen ilmeen antavat vuorottelevat vesistöt, kallionseinämät ja aarnimetsät. Puiston maisemat ja näköalapaikat ovat vailla vertaa.

Puistosta löytyy kolme eri mittaista reittiä patikointiin. Talvella puolestaan Repoveden laaja latuverkosto kutsuu hiihtäjiä puoleensa. Myös Kuutinlahden näyttävä kalliosortuma ja Olhavanvuorelta löytynyt kalliomaalaus kannattaa käydä katsastamassa.

Kansallispuisto sijaitsee Kymenlaaksossa ja Etelä-Savossa Kouvolan ja Mäntyharjun kuntien alueella. Vuonna 2017 puistossa vierailtiin 172 000 kertaa.

5. Oulanka

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Oulanka, Oulangan kansallispuisto
Kuva: Julia Kivelä/Visit Finland

Oulangan kansallispuiston yhdeksän riippusiltaa, jylhät kalliomuodostelmat ja kuohuvat kosket kutsuvat puoleensa. Puistossa ihastuttavat myös harvinaiset kasvilajit, omaleimaiset lehdot sekä laajat suot.

Puiston alueella sijaitsee Suomen suosituin vaellusreitti, 82 kilometriä pitkä Karhunkierros, joka soveltuu hyvin ensimmäiseksi pitkäksi vaellusreitiksi. Päiväretkelle sopii hyvin 12 kilometriä pitkä Pieni Karhunkierros tai jokin muu merkityistä reiteistä, joita löytyy alueelta yhteensä 150 kilometrin verran.

Puisto sijaitsee Itä-Lapissa ja Pohjois-Pohjanmaalla Sallan ja Kuusamon kuntien alueella. Vuonna 2017 puistossa vierailtiin 199 000 kertaa.

Lue myös: Oulangan kansallispuisto houkuttelee koskimaisemiin ja jylhien vaarojen äärelle

4. Kolin kansallispuisto

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Koli
Kuva: Pekka Nieminen/Otavamedia

Kolin kansallispuisto on yksi Suomen tärkeimmistä ja tunnistetuimmista kansallismaisemista. Kolin luonto on tullut suomalaisille tutuksi muun muassa Eero Järnefeltin tunnetuissa maalauksissa.

Erityistä puistolle ovat miljardien vuosien ikäiset vaarat, joiden huipuilta avautuu henkeäsalpaavia näkymiä. Puistosta löytyy myös mielenkiintoisia kalliomuodostelmia, esimerkiksi 33 metriä pitkä lohkareluola Pirunkirkko.

Kolin kansallispuisto sijaitsee Pohjois-Karjalassa Lieksan, Kontiolahden ja Joensuun kuntien alueella. Vuoden 2017 aikana puistossa vierailtiin yhteensä 203 400 kertaa.

Lue myös: Kolin kansallismaisema palkitsee turistin jokaisena vuodenaikana – lue Kolin tarina

3. Nuuksio

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Nuuksio, Nuuksion kansallispuisto
Kuva: Victor Engström/Visit Finland

Nuuksion kansallispuistossa laaksot ja rotkot vuorottelevat, ja karut kalliomäet ihastuttavat jylhyydellään. Nuuksion järviylängöllä on yli 80 lampea ja järveä, joissa kaikissa uiminen on sallittua. Puistossa voi bongata muun muassa uhanalaisen kangaskiurun ja kehrääjän sekä tiukasti suojellun liito-oravan.

Puiston lukuisien eripituisten, merkittyjen reittien joukosta omansa löytää niin kokenut eränkävijä kuin aloittelijakin.

Nuuksio sijaitsee Uudellamaalla Espoon, Vihdin ja Kirkkonummen kuntien alueella. Vuonna 2017 puistossa vierailtiin 318 900 kertaa.

2. Urho Kekkosen kansallispuisto

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Urho Kekkosen kansallispuisto, UKK
Kuva: Aleksi Koskinen/Visit Finland

Urho Kekkosen kansallispuistossa pääsee ihastelemaan avoimia tunturierämaita ja vierailemaan joulupukin kotikonnuilla Korvatunturilla. Puisto tarjoaa myös kulttuurihistoriallisesti kiinnostavia kohteita, sillä alueella on paljon kolttasaamelaisten vanhoja asuinpaikkoja.

Laajat retkeilymahdollisuudet käsittävät yli 200 kilometriä merkittyjä patikointi-, pyöräily- ja hiihtoreittejä.

Puisto sijaitsee Itä- ja Pohjois-Lapissa Inarin, Sodankylän ja Savukosken kuntien alueella. Vuonna 2017 puistossa vierailtiin yhteensä 334 700 kertaa.

1. Pallas-Yllästunturi

Suomen suosituimmat kansallispuistot, kansallispuistot, Suomi, kotimaanmatkailu, Pallas-Yllästunturi
Kuva: Julia Kivelä/Visit Finland

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto on Suomen suosituin, ja vuonna 2017 siellä vierailtiin yhteensä 553 000 kertaa. Puistoon kävijöitä houkuttelevat mahdollisuus nähdä revontulia sekä henkeäsalpaavat tunturit. Retkeilijöiden lisäksi puistossa vaeltaa karhuja ja ilveksiä sekä monipuolisesti erilaisia pikkunisäkkäitä. Tuntureita ympäröivät luonnontilaiset metsät ja suot.

Puhdasta tunturi-ilmaa voi hengitellä niin vaeltaessa, pyöräillessä kuin hiihtäessäkin. Vuonna 1934 perustettu, 55 kilometriä pitkä Hetta–Pallas-reitti on klassikko vaeltajien keskuudessa.

Kansallispuisto sijaitsee Länsi-Lapissa Enontekiön, Muonion, Kittilän ja Kolarin kuntien alueella.

Lähteet: luontoon.fi, Metsähallitus

Kommentoi

Kommentoi juttua: Suomen kansallispuistot top 10 – Näissä upeissa kohteissa jokaisen pitäisi vierailla

Sinun täytyy kommentoidaksesi.