Tunnetko jo sieni- ja marjametsän kultaiset säännöt? 10 vinkkiä, joita ilman et pärjää

Kun mättäät notkuvat kiiltäviä mustikoita ja kuusikon katveesta kurkkaa pulleapäinen herkkutatti, voi himosaalistajalla olla huivissaan pitelemistä. Maltti on kuitenkin valttia, tässäkin lajissa.

Loppukesä on himomarjastajien ja -sienestäjien onnen aikaa. He hiippailevat metsiin ja mättäille korit ja ämpärit käsivarsillaan ja innostuksen kiilto silmissään.

Jokamiehenoikeudet mahdollistavat tämän ilon ja hyödyn, mutta on myös kirjoittamattomia sääntöjä, jotka ohjaavat tätä kansallista saalistuksen lajia.

Ovatko nämä ääneen lausumattomat marjamättäiden ja sieniapajien säännöt sinulle tuttuja?

10 kultaista sääntöä mättäille

1. Vaikene kuin muuri. Jos haluat herkkutattisi ja hillasi omaan koppaan, älä paljasta apajiasi koskaan kellekään. Mikä metsässä tapahtuu, se metsään jää.

2. Satsaa kenkiin. Älä lähde metsälle varviksissa tai rimpulatennareissa, jos et halua muljauttaa nilkkaasi mättäillä. Saapas antaa suojaa kosteissa ja käärmeisissä paikoissa.

Lue myös: Vääränlainen kenkä saa jopa niskat jumiin – näin valitset sopivat kengät

3. Ota evästä. Jos metsästät marjaa ­tuntitolkulla, ota mukaan vähintään juomaa, jotta et hoipertele verensokerivajeisena kotiin. Jos vain rientämiseltäsi maltat, kahvi ja eväsleipä kannonnokassa antaa energiaa jaksaa vielä seuraavankin mäenyppylän taakse.

4. Tunne seutu! Tai jos et tunne, ota taskuun kännykkä, jossa on tarpeeksi latausta, jotta perääsi ei tarvitse lähettää etsintäpartiota.

Lue myös Seura.fi: Halajatko kantarellikeisariksi? Maksimoi sienisaalis Nobel-voittajan opein

5. Hus some! Älä pidä somettamista metsässä pääasiana, jotta korin pohjalle kertyy muutakin kuin kännykän kuvamateriaalia kavereiden kateuden herättämiseksi.

Pari kuvaa sieni- tai marjametsältä voi kuitenkin hyvin ottaa todistusaineistoksi.

Kuva: iStockphoto

6. Sovi treffit. Jos otat puolison tai ystävän mukaan metsään, sopikaa pelisäännöt. Jos tiet välillä erkanevat, sopikaa, missä tavataan ja monelta, jotta metsä ei kaiken aikaa raikaa ”missä sä oot” -kutsuhuudoista.

7. Älä yliarvioi voimiasi. Mieti, miten paljon oikeasti jaksat kerralla kantaa marjaa metsästä ulos. Muista, että on muitakin päiviä. Kaiken ei tarvitse tapahtua kerralla.

8. Unohda määrälliset tavoitteet, jos lapset ovat mukana. Pikkulasten kanssa metsällä käynti on ihana oma oopperansa, jossa ei kannata niinkään satsata määrään vaan laatuun. Ennen kaikkea eväiden laatuun.

Lue myös: Älä eksy metsässä! 5 elintärkeää vinkkiä marjastajalle ja sienestäjälle

9. Muista nauttia. Palkitse itsesi heti tuoreilla marjoilla. ­

10. Herätä pientä tattikateutta. Jos tuli kumminkin napattua kännykällä muutama kuva, laita edustavimmat otokset hetimiten someen. Se on varmin tapa saada muidenkin puntteihin vipinää metsän suuntaan.

Avainsanat

Keskustelu

No jopas oli tomppelille ohjetta kerrakseen.
Istuppa sinne mättäälle kaikessa rauhassa vaan somettamaan vai kuis se ny menikään.
Älyn vähäiset pysyköön eksymästä ym. kotona. Kaupan pakasteesta saat kaikki valmiina, kun tarvitset.

Marjastajien tms pitäisi kuitenkin muistaa, etteivät tulisi suunnilleen toisten pihapiiriin… sama koskee kalastajia, jotka röyhkeydessään tulevat miltei mökkilaituriin asti.

Kommentoi juttua: Tunnetko jo sieni- ja marjametsän kultaiset säännöt? 10 vinkkiä, joita ilman et pärjää

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X