Ihmiset

Maalla-kolumni: Puuhailua vai hullun hommia? 

Maalla-lehden kolumnisti Riitta Lehtimäki asustaa Kiljuskärjen mökkiään ja puu-Käpylän taloaan. Nyt Kiljuskärjessä valmistaudutaan kesän arvovieraan tuloon.

Toistamme usein sanontaa ”hullu paljon ­työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä”. Sananlasku ­antaa virheellisen kuvan työn tekemisestä. Puuhailuun uppoutuminen kun on juuri parasta sekä vanhassa talossa asumisessa että mökkeilyssä.

Vähemmän puhutaan niistä ihan hulluista ­töistä, jotka saisivat kerrassaan jäädä tekemättä.

Tällaisia hullun töitä kulkee joissakin suvuissa perin­teenä. Miksi tehdä itse vaik­kapa silityslauta, kun muutamalla kym­pillä saa kaupasta siistimmän ja toimivamman? Meirän miehen suvussa halutaan ­tehdä silityslauta itse, ­vaikka aska­rointi vie paljon aikaa, ei tuo ­hyvää tulosta eikä edes säästä rahaa.

Säälin sukulaisnaista, joka haaveilee uudesta sohvasta perhejuhlien alla ja joutuu ravaamaan huonekalukaupoissa miehensä kanssa, joka sohvia nostellessaan arvuuttelee, ­mikä ero on kalliilla ja halvalla sohvalla. Koska tee-se-itse-mies ei saa selkoa, mitä sohvat ovat tarkkaan ottaen syöneet, hän haluaa tehdä sellaisen itse.

Viikkoa ennen juhlia, tietenkin.

Lue myös: Maalla-kolumni: Suvun ja ystävien juuret ovat puutarhassa

Kun ehdotin hiekkalaatikon ja pienen uima-altaan hankkimista, Meirän miehen silmissä välähti.

Kesän arvovieras on tulossa

Meirän mies joutui sukuhulluutensa valtaan, kun Kiljuskärkeen oli tulossa kesän arvovieras. Vene piti pestä, perämoottori saada käyntiin ja hankkia pelastusliivi 10-kiloista Hyvin Tärkeää Henkilöä varten. Mies ripusti myös keinun ja asensi pienen sängyn.

Kun ehdotin hiekkalaatikon ja pienen uima-altaan hankkimista, Meirän miehen silmissä välähti. Hän askartelisi itse sekä hiekkalaatikon että uima-altaan vanhoista AIV-rehuliuoksen muovisäiliöistä, sellaisista tuhannen litran valkoisista jättikonteista. Hän kun oli sattunut saamaan käsiinsä näitä pömpeleitä ihan ilmaiseksi.

Sukulaismieheltä, totta kai!

Lue myös: Maalla-kolumni: Pyöreä pöytä on tasa-arvoinen – kukaan ei istu pöydän päässä jöötä pitämässä

Uima-altaan vihkiminen on viivästynyt

Pian Meirän mies vietti pitkän päi­vän verstaallaan malttaen tuskin tulla edes syömään. Hän sahasi ­kaksi rehuliuospönikkää kahtia ja askar­teli puolikkaista myös kannet, jotta pikkuruisinkaan kärpänen ei voisi kuvitella laskevansa ahteriaan Hyvin Tärkeän Henkilön hiekka- ja vesisam­mioi­hin.

Hiekkalaatikko on jo käytössä, mutta uima-altaan vihkiminen on viivästynyt. Allas on niin suuri, että sen täyttäminen ja tyhjentäminen vie valtavasti vettä ja voimaa. Allas on myös niin korkea, että Hyvin Tärkeä Henkilö ei ­altaan pohjalla istuessaan näe kuin valkoiset reunat. Eikä valpas pelastushenkilöstökään ­havaitse Hyvin Tärkeästä Henkilöstä kuin hiuskiehkuran.

Kiljuska taitaa pian pyörähtää kaupan kautta ja ­ostaa puhallettavan altaan, kuten aluksi oli tarkoituskin. Hintaan 9,90 euroa.

Sanoinko jotakin hulluista hommista?

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 7/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maalla-kolumni: Puuhailua vai hullun hommia? 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.