Ihmiset

Näyttelijä Maria Sid: "Vaikenin ensimmäisen avioliittoni vaikeista kokemuksista 25 vuotta"

Kun näyttelijä-ohjaaja Maria Sid lähti väkivaltaisesta nuoruudenliitostaan, hän jätti taakseen kaiken, mikä muistutti vaikeasta ajasta, myös ystävät.

Näyttelijä ja ohjaaja Maria Sid täytti toukokuussa 50 vuotta. Vasta tässä iässä hän uskalsi kertoa nuoruudenliitossa kokemastaan väkivallasta.

”Tiesin jo pienenä, että haluan ohjaajaksi. Mutta päätin ensin opiskella näyttelijäksi. Näyttelijäisäni ei hankkinut minulle lapsirooleja, koska ei aluksi halunnut minua alalle. Hommasin ensimmäisen roolini 12-vuotiaana ihan itse Helsingin kaupunginteatterista.

Kun opiskelin ohjaajaksi, seurasin ohjaajien työtä tarkkaan ja ryhdyin assistentiksi, vaikka he eivät edes olisi halunneet. Halusin oppia antamaan työkaluja näyttelijälle.

Osaan nykyään ottaa näyttelijänä toisen ohjauksen vastaan entistä paremmin, koska tiedän, miten tärkeä ohjaajan visio on. Ehkä en edes kyseenalaista ohjaajan työtä tarpeeksi, koska tiedän, missä veneessä hän on.”

Maria Sid

Väkivalta parisuhteessa hävettää

”Tulin rohkeaksi näyttelijänä, kun tajusin, että voin piiloutua rooliin. Sitä ennen yritin olla samanlainen kuin muut, jotta minut hyväksyttäisiin. Siihen meni paljon energiaa.

Yksityiselämässä olen edelleen ujo, mutta tänä vuonna olen ollut rohkea siten, että olen kertonut ensimmäisen avioliittoni väkivallasta. Pidin asian sisälläni 25 vuotta.

Olin aina ajatellut, että en ikinä puhu tästä asiasta. Häpeä on niin suuri. Jätin silloisen ystäväpiirinkin ja ajattelin selvitä aivan yksin.

Olin alle kolmekymppinen ja mennyt vasta naimisiin. Tyttäreni oli pieni vauva, enkä olisi halunnut erota. Vuoden verran mietin, miten ratkaisen tilanteen. Sitten erosin ja poistin elämästäni kaiken, mikä liittyi tähän asiaan.

Oli pakko toimia niin, koska en halunnut olla uhri. Juuri se on ongelma, sillä kukaan ei halua olla säälittävä uhri. Liian moni ajattelee, että pitää olla vahva ja pärjätä.”

Lue lisää: Miehen malli on rajoittunut ja väkivaltainen, ja siksi tarvitaan #mentoo – lue mistä on kysymys

Väkivallan käyttäjätkin kärsivät

”Olen Metoo-kampanjan myötä lukenut valtavasti muiden kertomuksia väkivallasta. Meillä on kovat väkivaltatilastot. Olin kuitenkin sulkenut tiedon pois tajunnastani, kunnes luin naisten kertomuksia.

Tajusin, miten yleistä kotiväkivalta on. Olemme ajatelleet pitkään, että näin asia nyt vain on. Että meidän naisten tulee purra hampaat yhteen ja kestää.

On jännittävää, että yhtäkkiä tulee aika, jolloin ei ehkä tarvitsekaan sietää. Minkä ihmeen takia meidän tulisi elää tällaisessa maailmassa? Miksi tällainen käytös hyväksytään?

Tilanteesta kärsivät kaikki. Myös ne miehet, joilla on taipumus käyttäytyä väkivaltaisesti.”

Tytär kannusti äitiään puhumaan

”Puhuin kokemuksestani ensimmäisen kerran kesällä radiossa Ylen Sommarprat-ohjelmassa. Kysyin sitä ennen nyt jo aikuiselta tyttäreltäni, mitä mieltä hän on asiasta. Hänestä aihe on tärkeä ja siitä pitää puhua.

Olen saanut paljon palautetta. On ollut tärkeää kertoa asiasta, koska ihmiset eivät välttämättä olisi osanneet ajatella, että minulle on voinut käydä näin. Moni on kiittänyt ja sanonut saaneensa voimaa.

Pidin itsekin mahdottomana, että tällaista voisi tapahtua minulle. Väkivallasta seurasi hirveä häpeä, ja olin sokissa. Olin yllättynyt enkä halunnut uskoa, että tapahtunut oli totta.

Siksi on tärkeää kertoa väkivallasta, vaikka ei todellakaan ole kivaa avata muille asiaa, jonka on kätkenyt niin kauan. Kun kertoo tällaista, tulee hirveä häpeä ja tunne siitä, että on huono.”

Lue lisää: Omaishoitajien vaiettu ongelma: Marjatta meni tukiryhmään, jotta ei löisi miestään 

Väkivallasta jäi pysyvä jälki

”Eron jälkeen menin pian uudelleen naimisiin nykyisen mieheni kanssa ja sain kaksi lasta.

Olen realistinen ja otan vastaan sen, mitä elämässä tapahtuu. Aina tulee myös pettymyksiä, jotka on nieltävä. Sitten mennään taas eteenpäin. Pettymykset ja väärät valinnat kuuluvat ihmisenä olemiseen.

Väkivallasta jää kuitenkin sellainen vamma, että ei enää luota ihmisiin. Se on kaikista suurin vamma, joka minulle on jäänyt.

Kun lopulta avauduin asiasta, huomasin, että ympärilläni on paljon hienoja ihmisiä. Näen yhä enemmän kauneutta ja luotan ihmisiin joka päivä enemmän ja enemmän.”

Luit lyhennelmän Kotilieden jutusta, jossa näyttelijä Maria Sid kertoo nuoruudenliittonsa vaikeista kokemuksista. Mitä hän koki? Miten hän selvisi asiasta? Miksi hän puhuu tästä juuri nyt? Voit lukea koko jutun Kotilieden numerosta 19/2018. Tilaa lehti nyt tarjoushinnalla tai hanki digilehden lukuoikeus!

Kommentoi

Kommentoi juttua: Näyttelijä Maria Sid: "Vaikenin ensimmäisen avioliittoni vaikeista kokemuksista 25 vuotta"

Ehdottomasti lähtö ja puhuminen kannattaa

Ihanaa Maria että olet uskaltautunut puhumaan hirvittävistä kokemuksistasi. Olen itsekin kokenut saman 10 vuoden ajan. Onneksi kuitenkin viimein hyväksyin sen ettei ko. mieheni muutu vaikka päälläni olisin seisonut ja erosin hänestä lopullisesti. Minulle myös jäi tuo sama vamma että on vaikea luottaa ihmisiin. Voimia sinulle Maria ja minulle sekä monelle muulle joka kärsii tai on kärsinyt väkivaltaisesta parisuhteesta.

NImet julki

Hyvä Maria

Miksi et tuo tuollaisen miehen nimeä julkisuuteen, olisi suotavaa ja jos hänelä on nyt uudesta liitosta lapsia,tietäisivät millainen isäheilläon.

Onhanhän hyljännyt lapsensa myös.

Nimet myös julkisuuteen,jotta asiat niin tyhmäsaa olla,että kantaataakan yksin.Kahdenkauppa ja kaksi osapuolta.

Nimiä vaan kehiin olisi todella suotavaa. Kiitos

Mamsen Anita

Hejssan! Såg dej just idag i en TV-intervju, du är ju en fantastiskt varm och härlig människa, skicklig i ditt arbete! GRATTIS till ditt nya jobb! Visa framtassarna nu i Sverige!

Kati

Ehjimmät meistä on sirpaleista tehty.

voimaton

Kiitos Maria, olet valonnäyttäjä meille lähtökuopissa junnaaville!!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.