Ihmiset

Seura: Sikke Sumari sai sydäninfarktin äitinsä hautajaisissa, mutta ei ole hidastamassa tahtia: ”Haluan elää satavuotiaaksi, jos pysyn kunnossa”

Sikke Sumari voisi olla jo eläkkeellä, mutta sen sijaan hän avaa korona-aikana uuden ravintolan. Terveyden reistaillessa hän on joutunut opettelemaan hiljentymisen taidon, kertoo Seura.

Ravintoloitsija, tv-kokki Sikke Sumari, 69, on yhä työelämässä, vaikka täyttää kesällä 70 vuotta ja on jo virallisesti eläkkeellä. Toistaiseksi terveys on sallinut työnteon, vaikka nykyään mukana kulkee sepelvaltimotautilääkitys.

Lääkitys aloitettiin sen jälkeen, kun Sikke sai sydäninfarktin äitinsä hautajaisissa keväällä 2018.

”Tätä olisi voinut yhtä hyvin kutsua särkyneen sydämen syndroomaksi, koska koin äidin kuoleman niin rajuna. Se oli täysin yllätys itsellenikin, koska äiti oli jo yli 90-vuotias ja se oli ihan luonnollinen aika lähteä. Itkin niin voimattomasti, että itsekin ihmettelin, eikö tämä ikinä lopu”, Sikke kertoo Seurassa.

Sydäninfarkti yllätti myös siksi, koska Sikke on aina ollut hyvässä kunnossa, ei tupakoi eikä hänellä ole diabetesta. Tutkimuksissa todettiin, että tukos oli minimaalinen, ja lääkärin arvion mukaan se olisi voinut parantua itsestään.

Sydäninfarkti ei ole pysäyttänyt elämää tai saanut häntä harkitsemaan työnteosta luopumista.

”Olen aina ymmärtänyt elämän rajallisuuden. Minulla on suuri elämänjano ja haluan elää satavuotiaaksi, jos pysyn kunnossa.”

Sikke Sumari ei ole lopettamassa työntekoa

Sikke tunnustaakin Seura-lehden haastattelussa, ettei perinteinen eläkeläisyys ole häntä varten.

”Elämäni sisältö on se, mitä koko ajan teen. Jos se on yhä mielenkiintoista, en koe, että minun pitäisi lopettaa kaikki. Ravintolan pitäminen on raskasta työtä, mutta teen ajattelutyötä, se on kevyempää ja pitää aivot kunnossa. En usko, että pyöritän ravintolaa ikuisesti, mutta voin tehdä sitä niin kauan kuin huvittaa.”

Luku 70 tuntuu myös vieraalta.

”En tunne itseäni tippaakaan vanhukseksi. En ole ainoa ikäpolveni edustaja, joka on täysissä voimissa. Vuodet kuluttavat kroppaa, mutta sitten jos menen lonkkaleikkaukseen, ikä alkaa konkretisoitua.”

Sikeltä kysytään usein, mistä hän saa energiansa. Pikemminkin Siken ongelma on, miten katkaista vauhti. Siinä auttaa lastenlasten seura tai pilates- tai joogatunti. Koronan keskellä hän on pyrkinyt rauhoittumaan lukemalla tai meditoinnin avulla.

”Hiljenemistä pitäisi harrastaa enemmän. Olen nuorena meditoinut ja minulla on oma mantra, jota ei saa kertoa kellekään. Ihme kyllä muistan sen vielä! Huomaan, että kun kuormitun liikaa, meditaatio auttaa.”

Lue myös Seuran juttu: Ravintoloitsija Sikke Sumari voisi olla jo eläkkeellä – Sen sijaan hän avaa korona-aikana uuden ravintolan: ”En halua elää haaveissa”

Juttua muokattu 1.4. klo 8.45: Korjattu kirjoitusvirhe ensimmäisestä kappaleesta. Siken mukana kulkee nykyään sepelvaltimotautilääkitys, ei sepelvaltiotautilääkitys, kuten jutussa aiemmin virheellisesti kirjoitettiin.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Seura: Sikke Sumari sai sydäninfarktin äitinsä hautajaisissa, mutta ei ole hidastamassa tahtia: ”Haluan elää satavuotiaaksi, jos pysyn kunnossa”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.