Juhlat

5 keinoa: Varmista, että juhlien tarjoilut säilyvät hyvinä mahdollisimman kauan

Huolehdi noutopöydän kylmäketju kuntoon ja varmistat, että juhlat muistetaan oikeista asioista eikä epäilyttävistä tarjottavista. Lue, miten juhlatarjoilut säilyvät hyvinä mahdollisimman kauan!

Kesä on juhlien kulta-aikaa. Moni toivoo kaunista säätä, lämpöä ja auringonpaistetta juhlapäiväksi, mutta helteiset kesäkelit asettavat haasteita järjestäjälle, kun valmistujaiset ja muut juhlat järjestetään kotona.

Juhlatarjoiltavien kylmäketju on vaarassa, kun voileipäkakut ja täytekakut seisovat helteellä pöydässä monta tuntia. Kokosimme vinkit, joiden avulla juhlien järjestäjä saa noutopöydän tarjoilut säilymään hyvinä mahdollisimman kauan.

Lue myös: 8 vinkkiä noutopöytään – noudata näitä ohjeita, niin onnistut

1. Suunnittele hyvin

Tyhjennä jääkaappi etukäteen ja nosta sieltä pois kaikki mahdollinen, esimerkiksi kananmunat säilyvät hyvin huoneenlämmössä. Pidä mielessä, kuinka tilavat kotisi kylmätilat ovat, kun suunnittelet tarjoiluja. Erityisesti maitotuotteet, kala ja lihat olisi saatava kylmään.

Varmista, että kylmäsäilytystila on tarpeeksi kylmä. Sopiva lämpötila on noin viisi astetta.

Lue lisää: Katso lista 16 ruoka-aineesta – älä laita näitä jääkaappiin

Hyödynnä kylmälaukut ja -laatikot. Muista ottaa kylmälaukut mukaan kauppaan, ettei tuotteiden kylmäketju katkea. Viilennä juomat ennen juhlia ja siirrä ne kylmälaukkuun, jotta saat lisää tilaa jääkaappiin.

Juhlatarjoilujen kylmäketju on haaste juhlien järjestäjälle kesällä ja helteisinä päivinä.

Mieti tarjottavat säilyvyyden kannalta: Perinteiset suolaiset piirakat säilyvät hyvin. Samoin öljypohjaiset salaatit säilyvät paremmin kuin majoneesipohjaiset.

Panosta hyviin raaka-aineisiin ja ole tarkkana hygienian kanssa. Käsihygienia korostuu ruoanvalmistuksessa. Pese kädet ja pidä työvälineet puhtaina, jotta pöpöt eivät leviä ja pilaa tarjoiluja.

Lue myös: Muistilista järjestäjälle: Kuinka paljon ruokaa juhliin?

2. Valmista monta pientä mieluummin kuin yksi iso

Iso ja näyttävä voileipäkakku tai täytekakku on komea ilmestys, mutta vie paljon tilaa ja on vaikea säilyttää. Voileipäkakku ja kermainen täytekakku myös pilaantuvat helposti, jos ne seisovat noutopöydässä koko päivän.

Tee yhden ison sijaan monta pientä. Pienemmät suolaiset ja makeat leivonnaiset eivät joudu olemaan lämpimässä noutopöydässä kauan, sillä niiden kierto on nopeampi. Nosta uusia tarjottavia kylmästä esille sitä mukaan, kun vanhat katoavat.

Lue myös: Uuninpelti tehokäyttöön! Parhaat suolaiset ja makeat peltipiirakat noutopöytään

3. Muista: kuuma kuumana ja kylmä kylmänä 

Jos tarjoat vieraille kuumaa ruokaa, tulisi ruoan pysyä koko ajan kuumana. Esimerkiksi sosekeiton voi tehdä etukäteen ja ennen juhlia nostaa sen kylmästä levylle, jonka voi pitää päällä juhlien ajan.

Pienen keittolevyn voi nostaa noutopöytään, jos noutopöytä ei ole keittiössä.

Lue myös: Muistilista järjestäjälle: Kuinka paljon juomia juhliin?

4. Tarjoile ruoat kylmäkallejen ja jääpalojen kera

Pystytä noutopöytä varjoisaan paikkaan, jos mahdollista. Suora auringonpaiste on huonoin vaihtoehto.

Juhlien kylmäketju katkeaa kesähelteillä helposti ja juhlatarjoilut ovat vaarassa pilaantua.

Hyödynnä kylmäkalleja tarjoilupöydässä. Laita pyyheliinan sisään kylmäkalleja ja pyyheliinan päälle tarjotin leivonnaisineen. Kylmyyttä hohkavaa kylmäkalle pidentää säilyvyyttä.

Voit myös laittaa jääpaloja isoon kulhoon ja asettaa jääpalojen päälle pienemmän kulhon, johon laitat tarjottavat.

Lue myös: Vältä ruokahävikki! Näin huolehdit kylmäketjusta kesäkeleillä

5. Tarkkaile noutopöytää

Pidä ruoat viime hetkeen asti kylmässä ennen kuin nostat ne tarjolle. Älä nosta pöytään kaikkea kerralla vaan laita tarjoiluja esille pienissä määrissä.

Kun tuot pöytään täydennystä, vaihda koko kippo tai tarjoiluastia. Jos täytät astioita, on riski, että osa tuotteesta on pitkään pöydällä.

Pyri siihen, että tarjoilut seisoisivat pöydässä vain pari tuntia. Omat aistit ja ruoan ulkonäkö kertovat, kun tarjottava on viimeistään otettava pois pöydästä. Salaatit nuukahtavat ja kermakakun kerma kellastuu ja valuu.

Lue myös: Juhlat tulossa? Näin valmistat edulliset tarjottavat noutopöytään

Vinkit antoi kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen Marttaliitosta

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 keinoa: Varmista, että juhlien tarjoilut säilyvät hyvinä mahdollisimman kauan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.