Vain yksi lupaus?

Vuodenvaihde on monille uusiutumisen aikaa. Uudenvuodenlupauksia tehdään, osa enemmän, osa vähemmän harkiten. Ihmisten elämäntapamuutoslupaukset eivät ole yleensä kovinkaan täsmällisiä tai konkreettisia: lisään liikuntaa tai laihdutan ainakin viisi kiloa. Asiantuntijan jatkokysymykset ovatkin: Mille päiville saat lisättyä liikuntaa, niin että siitä tulee helposti rutiini? Mitä käytännön tekoja se sinulta vaatii, että saat viisi kiloa laihdutettua?

Monen muun tavoin innostuin loppuvuodesta ”marittamaan” eli tarkoitus on heittää kaapeista turhaa tavaraa pois KonMari-kirjan opein. Tosin en oikein usko siihen, että kaappini raivaamalla ja pystyviikkaamalla toppini saisin elämäni niin järjestykseen, että myös syömisen hallinta olisi helpompaa.

Sen sijaan tutkimustenkin mukaan keittiön ”marittaminen” olisi hyvinkin suotavaa! Ennen KonMarin oppeja olen pitänyt kaksi kertaa vuodessa niin sanotun hävikkiviikon. Käyn läpi kaikki jauhot, ryynit ja siemenet, ja sen viikon ruoat tehdään pitkälti niistä tuotteista, joiden päiväys on kohta umpeutumassa. Usein eteen tulee myös kaapin perukoille unohtuneita ylläreitä kuten puolikas pussi pinjansiemeniä tai sushiriisiä, jotka odottavat sitä, että ehdin juuri niitä tiettyjä reseptejä kokeilemaan. Tämä realisoituu tosin vain haavemaailmassani.

Kyseessä on siis pitkälti sama ilmiö, joka toistuu vaatekaappeja raivatessa. Jälleen kaivoin kaappini uumenista ainakin kolme vuotta odottaneen tavoitemekon – nyt uskalsin jo luopua siitä!

Vanha sanonta poissa silmistä, poissa mielestä pitää äärimmäisen hyvin paikkansa syömisen hallinnassa. Parin metrin kokoinen suklaapatukkamainos metropysäkillä saa mieleni halajamaan juuri kyseistä patukkaa. Tutkimuksissa on havaittu, että jos karkkia, kuivattuja hedelmiä, virvoitusjuomia tai muroja on kotona näkyvillä, se nostaa painoa. Toisessa tutkimuksessa on taas havaittu yhteys alhaisemman painoindeksin ja näkyvillä olevan hedelmäkulhon välillä. Oma kotiympäristö kannattaa siis sisustaa ”terveyssilmällä”, mikäli haluaa hallita painoaan ja syödä terveellisemmin.

Konmari-hengessä tsemppaankin juuri sinua lukijani: Ryhdy nyt toimeen, pystyt siihen! Raivaa siis keittiöstäsi kaikki turha ja pilalle mennyt ruoka pois. Asettele hedelmät ja muut terveelliset ruoat kauniisti näkösälle. Jos joulusuklaita jäi vielä yli, laita ne kaappiin ylimmälle hyllylle piiloon. Muita lupauksia et ehkä tarvitsekaan!

Tilaa uutiskirjeemme niin saat sähköpostiisi säännöllisesti tietoa uusimmista jutuistamme ja kilpailuistamme.


Teksti: hanna partanen

Keskustelu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Alibi
Anna
Deko
Erä
Hymy
Kaksplus
Kippari
Kotilääkäri
Kotiliesi
Koululainen
Ruoka.fi
Parnasso
Seura
Suomen Kuvalehti
TM Rakennusmaailma
Tekniikan Maailma
Vauhdin Maailma
Golfpiste
Vene
Nettiauto
Ampparit
Plaza
Muropaketti