Puutarhurin muistilista: Olethan tehnyt nämä 10 asiaa ennen talvea?

Kokosimme muistilistan pihalla tehtävistä töistä, jotka jokaisen puutarhurin kannattaa tehdä ennen pakkasten tuloa.

Onko puutarhasi valmis talveen? Laita pihasi talviteloille seuraavien kymmenen kohdan avulla:

1. Istuta mahdollisimman paljon. Kukka- ja talvivalkosipulit, perennat sekä pensaat ja puut voi istuttaa syksyllä. Siirrä ja jaa siirtämistä ja jakamista kaipaavat kasvit.

Pari istuttaa syksyllä.

2. Leikkaa ja korjaa pois heinät ja ryteiköt tontin reunoilta. Etanat ja myyrät menettävät talvehtimispaikkansa eivätkä ne siirry pihaasi niin helposti.

3. Haravoi nurmikolla olevat paksut lehtikerrokset ohuemmiksi. Lehdet voi kasata lehtikompostoriin tai suojaamaan pensaiden tai suurien perennojen, kuten alppiruusujen tyviä. Kukkapenkkejä voi myös kattaa kevyellä lehtikerroksella.

4. Tyhjennä puutarhan vesiastiat, kuten kastelukannut, ämpärit ja letkut ennen pakkasia, etteivät ne jäädy ja rikkoudu. Sulje myös ulkohanat.

puutarhaletku

5. Peitä arat kasvit ja siirrä kukkaruukut sisätiloihin suojaan jäätymiseltä.

6. Korjaa, puhdista ja öljyä työkalut sekä ruohonleikkuri valmiiksi ensi kevättä varten.

7. Laita lintujen talviruokintapaikat valmiiksi.

Lintu ruokintapaikalla.

8. Suojaa pensaat ja puut rusakoilta ja hirvieläimiltä aidoilla. Muista käyttää riittävän korkeaa aitaa. Suojaa myös räystäiden alla ja paljon lunta keräävissä paikoissa olevat pensaat esimerkiksi kodan mallisilla suojilla.

9. Varmista, että lumikasoille varatut paikat ovat kunnossa.

10. Varaa sepeliä sisälle, jotta sitä on helppo viskoa liukkauden kelien tullessa. Laita aurauskepit paikoilleen, kun maa on vielä sula.

Lähteet: Puutarhuri Juha Toikka; Leena Luoto, Tiina Klementtilä ja Heikki Luoto: Puutarhurin syksy ja talvi (Tammi 213); Erik SIdenbladh: Apua, meillä on puutarha! (Mäkelä 2015)

Keskustelu

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.