Huonekasvit

Käenkaali hurmaa huonekasvina ja puutarhassa – katso kasvin hoito-ohjeet

Käenkaali ihastuttaa siroilla kukillaan ja vinkeän mallisilla lehdillään – eikä sen hoitokaan rasita. Katso kasvin hoito-ohje!

Käenkaali (Oxalis) kasvattaa rehevät kolmiomaiset apilaa muistuttavat lehdet ja hennot kellomaiset kukat. Lehdet voivat olla tumman violetit, vihreät tai niiden yhdistelmä, kukkien väri vaihtelee.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Käenkaalien sukuun kuuluu monia käenkaaleja, ja ne ovat ulkonäöltään erilaisia. Esimerkiksi kolmiokäenkaali (Oxalis triangularis) kasvattaa kolme lehteä, onnenkäenkaali (Oxalis tetraphylla) neljä. Joillekin käenkaali saattaakin olla tutumpi onnenapila-nimellä.

Osa käenkaaleista menestyy sisällä huonekasveina, osa puutarhassa perennoina. Huonekasvin voi siirtää kesäksi myös ulos, jossa sen voi istuttaa esimerkiksi amppeliin, ruukkuun tai parvekelaatikkoon joko yksin tai muiden kasvien kanssa.

Käenkaali viehättää herkkyydellään. Violettilehtinen kolmiokäenkaali ’Oxalis Triangularis’
Käenkaali viehättää herkkyydellään. Violettilehtinen kolmiokäenkaali ’Oxalis Triangularis’ Kuva: iStockphoto

Käenkaali sisällä huonekasvina ja ulkona kesäkukkana

Pidät käenkaalia sitten sisällä huonekasvina ympäri vuoden tai siirrät sen kesäksi ulos, älä sijoita käenkaalia suoraan auringonpaisteeseen. Kasvi ei pidä kovasta paahteesta. Valoisa paikka, jossa on runsas hajavalo, on hyvä paikka käenkaalille.

Kastele kasvia kasvukaudella säännöllisesti. Multa voi kuivahtaa kevyesti kastelujen välillä. Lannoita käenkaalia keväästä syksyyn noin kahden viikon välein.

Käenkaali puutarhassa

Puutarhasta käenkaali kannattaa nostaa syksyllä ruukussa varastoon talvehtimaan lepotilassa. Lepotilaa varten kasvin kastelu lopetetaan syksyn tullen, ja sen versot saavat lakastua. Kasvi siirretään talvehtimaan kuivaan ja viileään, noin 5–10 asteiseen tilaan, kuten kellariin, varastoon tai komeroon.

Keväällä valon lisääntyessä kasvi nostetaan huoneenlämpöön ja sen kuihtuneet lehdet leikataan pois. Samalla kasvin mukulat olisi hyvä istuttaa uuteen multaan. Maaliskuussa päivien pidentyessä kannattaa aloittaa lannoittaminen.

Mukulat istutetaan multaan 2–5 cm syvyyteen. Tuuhean lopputuloksen saat, kun istutat 5–6 mukulaa 14 cm kokoiseen ruukkuun. Hentojuurinen käenkaali ei tarvitse isoa ruukkua suhteessa kasviin, napakka ruukku riittää.

Siirrä ruukku mahdollisimman valoisaan mutta paahteelta suojattuun paikkaan, kun mukulat alkavat kasvaa. Liian pimeässä versot venähtävät helposti. Pituuskasvu hidastuu, kun kukinta alkaa ja versot tuuheutuvat. Pidä huolta siitä, ettei multa kuivahda kasvuvaiheessa.

Käenkaali huonekasvina

Huonekasvina käenkaali voi talvella tiputtaa lehtiään, mutta ei mene huoneenlämmössä lepotilaan. Älä lannoita kasvia talvella, ja kastele sitä maltillisesti.

Lue myös: Kaktus on kasvien kingi – lue, miksi sinäkin tarvitset sellaisen kotiisi

Juttua varten on haastateltu Maria Kokkoa Kokon puutarhasta. Muina lähteinä käytetty: Kokon puutarha ja Viherpeukalot

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käenkaali hurmaa huonekasvina ja puutarhassa – katso kasvin hoito-ohjeet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.