Joko kotoasi löytyy posliinikukka? Ota talteen kasvin hoito-ohjeet

Posliinikukka on helppohoitoinen huonekasvi, joka ihastuttaa tuoksuvilla kukilla ja runsaalla lajikevalikoimalla. Eikä kasvin hoitokaan ole vaikeaa.

Posliinikukka (Hoya) kasvaa luonnonvaraisena Aasiassa ja Australiassa. Posliinikukkia löytyy lukuisina lajikkeina, ja niiden ulkonäkö vaihtelee. Riippuvaa, köynnöstävää tai pensasmaista kasvia voi kasvattaa amppelissa tai kehikkoon tuettuna.

Lue myös: Onko huonekasvillasi kuivat tai keltaiset lehdet tai putoilevatko ne? Tätä kasvisi yrittää kertoa sinulle

Posliinikukan kukat ovat usein kaksivärisiä, ja ne kasvavat puoliympyrän mallisina ryppäinä. Yksittäiset viisisakaraiset kukat muistuttavat tähteä. Kukat tuoksuvat makealta ja saattavat erittää mettä.

Lehtien koko vaihtelee muutamasta sentistä kymmeneen tai kahteenkymmeneen senttiin. Osa lajikkeista kasvaa nopeasti ja osa hitaammin.

Posliinikukan hoito on helppoa

Posliinikukka viihtyy runsaassa hajavalossa. Jatkuvaa auringonpaahdetta kasvi ei siedä, eikä se kuki liian pimeässä. Normaali huonelämpötila kelpaa kasville, mutta vedosta se ei pidä. Talvella kasville voi antaa lisävaloa.

Kukat ilmestyvät lehtihankoihin, ja kukinta kestää viikkoja. Älä poista kuivuneita kukkia, sillä kasvi kukkii samasta kohdasta uudelleen. Kasvia ei kannata siirtää kukkimisvaiheessa.

Posliinikukka

Kuva: Jaanis Kerkis

Kasteluntarve riippuu lajikkeesta

Kastele posliinikukka kerralla läpikotaisin, ja anna kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Paksulehtisiä lajikkeita voi kastella runsaammin, ja antaa niiden kuivua reilummin. Ohutlehtisille riittää vähempi vesi ja kevyempi kuivahdus.

Posliinikukka kellastuttaa lehtiään, jos se saa liikaa vettä. Myös juuret voivat mädäntyä.

Jos kasvilla on nuput, älä päästä multaa kuivahtamaan tai kasvi voi pudottaa tai kuivattaa nuput.

Lue myös: Kuinka hyvin tunnistat kodin huonekasvit? Testaa, miten vihreä peukalosi oikeasti on! 

Lannoita posliinikukka kesällä useammin ja talvella harvemmin

Posliinikukkaa voi lannoittaa kasvukaudella säännöllisesti muutaman viikon välein. Talvella kasvia voi ravita muutaman kerran koko talven aikana miedolla liuoksella.

Mullanvaihtoa ei tarvitse tehdä joka vuosi

Luonnossa posliinikukat kasvavat usein epifyytteinä eli päällyskasveina puiden rungoilla, joten niillä on pieni juuristo. Posliinikukkaa kannattaa istuttaa kokoonsa nähden pieneen ruukkuun, jossa sen kasvualusta on niukka ja kasvi voi kukkia paremmin.

Multaa ei tarvitse vaihtaa vuosittain. Vaihda kasvi suurempaa ruukkuun vasta, kun se on välttämätöntä. Istuta kasvi samaan syvyyteen kuin missä se on ollut.

Kasvualustana voi käyttää tavallista huonekasvimultaa. Mullan sekaan voi sekoittaa esimerkiksi perliittiä tai vermikuliittia, jotta kasvualustasta tulee ilmavampi.

Posliinikukan lisääminen pistokkaasta

Posliinikukan voi lisätä keväällä pistokkaasta joko vesilasissa tai suoraan multaan istuttamalla. Ota pistokkaaksi noin 10 sentin pituinen verso, jossa on lehtipari.

Pistokkaita ei ole hyvä ottaa kerralla monta, korkeintaan muutama pistokas vuodessa.

Lähteet: Flör, Substral ja Kekkilä

Avainsanat

Keskustelu

No löytyyhän se, ei vaan kuki. Kiva saada ohjeet, tuo kasteluohje olikin hyvä tieto, samoin pistokkaiden otto – lukumäärän vähyys / kerta oli ihan uusi tieto.

Kommentoi juttua: Joko kotoasi löytyy posliinikukka? Ota talteen kasvin hoito-ohjeet

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X