Huonekasvit

Kasvata hedelmän siemenestä kasvi – näiden ohjeiden avulla onnistut!

Herkuttele värikkäillä hedelmillä ja kerää siemenet talteen. Voit kylvää ja kasvattaa niistä omat huonekasvit.

Kasvatuskokeiluja voi tehdä minkä tahansa hedelmän siemenillä, mutta kaikki kasvit eivät välttämättä viihdy huoneilmassa.

Kun haluat kasvattaa hedelmän siemenestä kasvin, tarvitset hedelmien lisäksi vain taimikasvatus- tai viherkasvimultaa sekä astioita tai taimiruukkuja.

Multakylvön sijaan siemenet voi idättää kosteaan talouspaperiin käärittyinä, jolloin siemenet istutetaan itämisen jälkeen sirkkajuuren kera hyvin varovasti multaan.

Taimikasvatusvaiheessa sumupullo on helpottaa kastelua. Myöhemmin taimia voi kastella kastelukannulla.

Kasvata hedelmän siemenestä kasvi

Ota siemenet talteen kypsistä hedelmistä, jolloin siemenetkin ovat kypsyneet ja kehittyneet ja itävät varmemmin. Huuhtele ja puhdista siemenet hedelmälihasta.

Siemenet kannattaa kylvää puhdistuksen jälkeen, jolloin ne ovat tuoreita. Kovia, suuria siemeniä voi liottaa etukäteen vedessä, jolloin itäminen helpottuu.

  1. Kun ryhdyt kylvöpuuhiin, täytä taimiruukku mullalla, tiivistä multa kevyesti ja kylvä siemenet hajakylvönä. Voit laittaa kasvamaan useampia siemeniä ja valita parhaimmiksi kehittyneet pikkutaimet jatkokasvatukseen.
  2. Siemenet on hyvä peittää mullalla noin siemenen korkeuden paksuisella kerroksella. Pienimmät siemenet peitetään mullalla siis juuri ja juuri.
  3. Peitä kylvös rei’itetyllä muovipussilla tai tuorekelmulla, jotta multa pysyy tasaisen kosteana.
  4. Lämpö jouduttaa itämistä, joten käytä lämpömattoa tai siirrä kylvöastiat lattialämmityksen lämpöön.
  5. Itämisvaiheessa ei tarvita valoa, mutta kun mullasta pilkistää vihreää, siirrä kylvöastia valoisalle ikkunalaudalle. Kasvivalo edistää kasvatusvaiheessa kasvua ja kehitystä.
  6. Kun siemenet ovat itäneet ja versot kasvattaneet sirkkalehtien lisäksi varsinaisia lehtiä, taimet koulitaan isompiin yksittäisiin ruukkuihin.

Hedelmän siemenestä kasvatettu kasvi tarvitsee valoa ja lämpöä

Trooppisten hedelmien siemenistä kasvatetut kasvit tarvitsevat menestyäkseen valoa ja lämpöä

Kesäksi trooppiset hedelmäkasvit voi siirtää ulos parvekkeelle tai terassille. Tuo syksyn tullen vii­leän arat kasvit ajoissa takaisin sisätiloihin. Talvella trooppisille kasveille on hyvä käyttää kasvivaloa tai päivänvalolamppua.

Tasainen kastelu ja lannoittaminen edesauttavat kasvin hyvinvointia ja kasvua.

Hedelmien siemenistä kasvatetut kasvit voivat yllättää kookkuudellaan tai pitkillä versoillaan. Jos tila uhkaa loppua, älä pelkää leikata ja muotoilla kasviasi.

Kokeile kasvattamista eri hedelmien siemenistä

Kylvä multaan vaikkapa karviaiskoisoa eli ananaskirsikkaa, granaattiomenaa, karambolaa, kiiviä, litsiä, passionhedelmää ja papaijaa. Myös viikunan hedelmästä ja taatelista voi ottaa siemenet kasvatuskokeiluita varten talteen.

Mangosta ja avokadosta kasvaa varsin näyttäviä puuvartisia kasveja, jotka menestyvät hyvin kodin kasvuoloissa. Niiden siemenet itävät yleensä hitaasti. Itäminen voi kestää useamman viikon, jopa pari kuukautta.

Papaija ja granaattiomena itävät nopeasti. Usein verso pilkistää mullasta jo noin viikossa. Granaattiomenan kasvutahti on yllättävän vauhdikasta. Kasvia latvomalla taimi haaroittuu ja siitä saa pensasmaisemman. Satoa siitä ei kannata odotella, mutta sen sijaan ananaskirsikka eli karviaiskoiso voi tehdä satoa huonekasvina. Se kasvaa kohtalaisen kookkaaksi ja viihtyy valoisalla paikalla viherkasvina, vaikka yleisimmin sitä on meillä totuttu kasvattamaan lähinnä yksivuotisena kausikasvina ulkona ruukkupuutarhassa tai kasvihuoneessa.

Passion- eli kärsimyshedelmän siemenet itävät helposti. Halkaise hedelmä, lusikoi siemenet siivilään ja puhdista siemenet ennen multaan kylvämistä. Kun taimet ovat kehittäneet varsinaiset kasvulehdet, voi taimet koulia yksittäiseen ruukkuun. Köynnöskasvi on melko nopeakasvuinen ja valtaa vähitellen alaa.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kasvata hedelmän siemenestä kasvi – näiden ohjeiden avulla onnistut!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.