Kodinhoito

Anni kehitti nerokkaan ratkaisun kotitöiden jakamiselle – riidat puolison kanssa loppuivat kuin seinään

Kiistelläänkö teilläkin kotitöiden jakamisesta? Annin kehittämä tussitaulu pisti stopin turhalle riitelylle – ja auttoi puolisoa tajuamaan, kuinka paljon vähemmän hän olikaan tehnyt kotitöitä.

Kotityöt ja niiden jakaminen on ehkäpä yleisin riidanaihe parisuhteissa. Vaikka kuinka imurointivuoroista koetetaan sopia, usein siistimpi osapuoli päätyy hoitamaan homman toista useammin.

Lue myös: Pirjo, 55, uupui, kun mies ei osallistu lainkaan kotitöihin: ”En haluaisi olla raivoava akka, mutta…”

Kotitöiden tekeminen oli aiemmin riitojen kestoaihe myös helsinkiläisen Anni Reenpään kotona, kunnes hän keksi nerokkaan tavan tasata töiden tekeminen puolisonsa kanssa.

”Ongelma oli ollut pitkään se, mikä se on monessa kodissa, että minä naisena tein paljon enemmän kotitöitä”, Anni sanoo.

Näin toimii Annin kehittämä viivasysteemi

Kun arki koitti tänä syksynä, Anni päätti, että tilanteeseen on keksittävä joku ratkaisu. Syntyi idea tussitaulusta, joka koristaa nyt Annin ja puolison kodin keittiötä.

Tussitauluun on listattu kuusi yhdessä valittua – ja eniten riitaa aiheuttavaa – kotityötä, kuten kokkaaminen, roskien vienti ja pyykinpesu.

Töiden alta löytyy Annin ja puolison nimikirjaimet. Aina kun jonkun työn suorittaa, oman nimen alle saa piirtää viivan.

Tavoite on se, että molemmat tekevät kutakin kotityötä yhtä paljon, eli esimerkiksi tiskikoneen tyhjennyksessä pyritään olemaan jatkuvasti tasoissa. Mutta jos toinen on tehnyt työn kolme kertaa enemmän, toisen on kirittävä niin, että tilanne on jälleen tasan.

Anni suosittelee systeemiä lämpimästi muillekin, joilla kotitöiden jakautuminen aiheuttaa riitoja kerta toisensa jälkeen. Hän arvelee, että tussitaulu voisi toimia lapsiperheissäkin.
Anni suosittelee systeemiä lämpimästi muillekin, joilla kotitöiden jakautuminen aiheuttaa riitoja kerta toisensa jälkeen. Hän arvelee, että tussitaulu voisi toimia lapsiperheissäkin. © Annin kotialbumi

Lue myös Anna.fi:stä: Imurointi on tehokas siivoustapa, mutta nämä 6 tavallista asiaa ammattilainen jättäisi imuroimatta

Tussitaulu paljasti epäsuhdan kotitöissä

Annille tuli positiivisena yllätyksenä, miten hyvin tussitaulu on arjessa toiminut. Armoton taulu paljasti jo ensimetreillä sen, kuinka paljon enemmän Annilla oli tapana tehdä töitä, toisen tajuamatta.

”Kumppanini ensimmäinen reaktio oli se, että miten hän voi olla jo heti häviöllä. Että teetkö oikeasti näin paljon. Eli siitä ei enää tarvitse riidellä, kuka tekee enemmän, kun on mustaa valkoisella.”

Tussitaulu toimiikin hyvänä herättelijänä sille puolisolle, jolla on hankaluuksia hahmottaa kotitöiden todellista määrää. Kun kumppani näkee, että toinen on vienyt viidesti roskat, se auttaa tajuamaan, että itsekin voisi reagoida täyttyvään roskapönttöön useammin.

Jotta systeemin saa todella toimimaan, Annin mukaan pelisäännöistä on hyvä sopia yhdessä. Esimerkiksi siitä, mikä lasketaan keittiön siivoukseksi – käsitykset voivat vaihdella isostikin.

”Jos on laittanut itselleen ruokaa, pannun tiskaaminen ei välttämättä tarkoita keittiön siivoamista.”

Töitä myös voidaan jo valmiiksi jakaa sen mukaan, mikä on kullekin mieluisinta puuhaa. Annin kotona on sovittu, että puoliso imuroi, kun taas Anni pyyhkii pölyt ja siivoaa vessan.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Anni kehitti nerokkaan ratkaisun kotitöiden jakamiselle – riidat puolison kanssa loppuivat kuin seinään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.