jääkaapin pesu

Milloin pesit jääkaapin viimeksi? Martat paljastavat, kuinka usein se pitäisi pestä

Muistatko, milloin viimeksi pesit jääkaapin? Marttaliiton koordinaattori Katariina Silanen paljastaa, kuinka usein jääkaappi pitäisi putsata.

Haiseeko jääkaapissa pilaantunut kala ja löytyikö vihanneslaatikosta homeinen omena? Jääkaapin pesu on kotityö, joka unohtuu helposti. Helpoimmalla pääsee, kun jääkaapista putsaa tahrat pois tuoreeltaan, eikä päästä elintarvikkeita vanhentumaan kaappiin.

Välillä on kuitenkin tarpeen tehdä myös jääkaapin suursiivous. Marttaliiton koordinaattori Katariina Silanen kertoo, kuinka usein jääkaappi pitää pestä ja miten se tapahtuu.

Lue myös: Milloin viimeksi pesit peitot ja tyynyt? Näin usein ne pitäisi pestä!

Kuinka usein ja miten jääkaapin pesu tehdään?

Toisen jääkaappi tarvitsee pestä useammin kuin toisen. Pesuvälin tiheys riippuu riippuu siitä, miten sottaisesti tai järjestelmällisesti jääkaappia käytetään.

”Perussääntö voisi olla, että jääkaappi pitää pestä pari kertaa vuodessa. Sen sijaan jos jääkaappi pääsee todella törkyiseksi, se kannattaa siivota jopa parin, kolmen kuukauden välein”, Katariina Silanen opastaa.

Tee jääkaapin pesu näin:

 • Ota kaikki ruokatarvikkeet ulos jääkaapista ja pyyhi tasot kostealla mikrokuituliinalla. Käytä pesemiseen astianpesuainetta tai mietoa yleispuhdistusainetta.
 • Irrota vihanneslaatikot ja tiskaa ne tiskialtaassa.
 • Pyyhi jääkaapin tiivisteet, seinät ja ovi kostealla liinalla.
 • Tarkista poistovesiaukko. Jos suuaukko on tukkeutunut, pyyhi varovasti liinalla tai poista tukkeuma vanupuikolla.

Lue myös: 10 ruoka-ainetta, joita ei tulisi koskaan säilyttää jääkaapissa

jääkaapin pesu

Imuroi jääkaapin takaa kerran vuodessa

Kerran vuodessa jääkaappi pitäisi vetää ulos upotuksestaan, jotta sen takaa pääsee siivoamaan. Samalla jääkaapin saa myös sulatettua kätevästi, mikäli takaseinään on päässyt kertymään jäätä.

”Jääkaapin taakse kerääntyy pölyä, mikä on pidemmän päälle paloturvallisuusriski. Jos jääkaapin takana oleva ritilä tukkeutuu pölystä, jääkaappi kuluttaa myös enemmän energiaa”, Katariina Silanen toteaa.

Siivoa jääkaapin tausta näin:

 • Irrota jääkaappi seinästä, vedä kaappi ulos upotuksesta ja imuroi lattia kaapin takaa.
 • Käy imurin suuttimella läpi jääkaapin takaosa.
 • Pyyhi pölyt myös jääkaapin päältä ja sivuilta.

Lue myös: Tiesitkö? Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin – näin mittaat lämpötilan luotettavasti

jääkaapin peseminen

Pidennä siivoamisväliä jatkuvalla huollolla

Jääkaappia ei tarvitse olla siivoamassa koko ajan, kun huolehtii, että pilaantuneet ruoat eivät pääse levittämään kaappiin epämiellyttäviä hajuja ja kun muistaa pyyhkiä hillovalumat ja muut ruokatahrat kaapista pois tuoreeltaan.

Pienennä jääkaapin suursivouksen tarvetta näin:

 • Käy sisältö läpi viikottain. Onko kaikki vielä syömäkelpoista?
 • Ota nahistuneet vihannekset esiin laatikostaan ja mieti, mitä ruokaa voisit tehdä niistä. Älä päästä vihanneksia ja hedelmiä homehtumaan jääkaappiin.
 • Järjestä kaupassa käynnin jälkeen uudet tuotteet jääkaapissa taakse siten, että vanhat tuotteet tulee käytettyä ensin.
 • Pyyhi tahrat pois jääkaapista tuoreina.

Avainsanat

Keskustelu

Ja taas tuli ehdoton totuus julistettua. Ovatko ihmiset muka niin tumpeloita, etteivät osaa katsoa milloin mikäkin paikka kaipaa putsausta

2 vuotta sitten. Nyt siellä pörrää ihan uusia kärpäsiä, jotka eivät ole moksiskaan siitä viileydestä (8 C) ja eivät ole banaanikärpäsiä. Näitä en ole aiemmin koskaan nähnyt. Pikkaisen isompia ovat. Ainoat hedelmät siellä ovat olleet omenat.

Käytän ruokien säilytykseen tupperin rasioita,ei tarvitse siivota jääkaappia kovin usein!

Kyse on siitä mihin ihmiset tottuvat ja suostuvat. Kyllä kertoo myös yleisesti ihmisestä millaisessa huushollissa asuu, vaikkei muille näykään. Valitettavasti on myös kelvottomia ratkaisuja joita on vaikeaa huoltaa ja pitää puhtaana tai edes ehjänä pidemmän päälle.

Kommentoi juttua: Milloin pesit jääkaapin viimeksi? Martat paljastavat, kuinka usein se pitäisi pestä

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X