Kodinhoito

Lastenhuoneen siivous käy näppärästi, kun sisustaessa on otettu lapsi huomioon – 6 keinoa järjestyksen ylläpitämiseksi

Lelujen säilytystä tulee miettiä lapsen näkökulmasta. Lapsen osallistaminen siivoamiseen on tärkeää.

Lastenhuoneen siivous ja järjestäminen on helpompaa, kun lapsi pystyy siihen myös itse. Kaikki lähtee siitä, että lastenhuone on sisustettu ja lelut järjestetty lapsen ehdoilla. Järjestämiseen on erilaisia tapoja. Näin lastenhuone ei sorru kaaokseen.

Lue myös: Miksi siivousintoilijan lapsesta saattaa kasvaa sottapytty ja päinvastoin? Tutkija selittää, miten siisteys periytyy

1. Kohtuullinen määrä leluja

Leluja tulisi olla kohtuullinen määrä esillä, jotta ne ovat hallittavissa. Jos leluja alkaa kertyä kasoihin ja pitkin lattioita, on hyvä pohtia, onko niitä liikaa.

Loput lelut voi pitää varastossa tai ylähyllyillä säilytyksessä, jotta niiden määrä ei räjähdä käsiin. Leluja voi vaihtaa aina tietyn väliajoin. 

2. Lelut lapsen tasolla

Muista, että lapsi ei itse yletä kovinkaan ylös. Lelujen olisi hyvä olla lapsen korkeudella, jotta lapsen on helppo ottaa niitä ja myös helppo siivota jälkensä. 

3. Säilytys aiheittain

Säilytä leluja ja pelejä aiheittain esimerkiksi erikokoisissa säilytyslaatikoissa. Duplot voivat olla yhdessä laatikossa, palapelit toisessa, pikkuautot omassaan ja nukenvaatteet omassaan.  

Näin lapsi tietää, mistä mikäkin löytyy ja minne ne kuuluvat leikin jälkeen.

Alle kouluikäisen lapsen laatikoihin voi laittaa aihealueittain kuvatukia, jotta lapsi oppii, mihin laatikkoon mikäkin lelu kuuluu. Lukutaitoisella lapsella säilytyslaatikoissa voi lukea, mitä laatikot sisältävät. 

Lue myös: Oho, millainen muutos! Ammattijärjestäjä Ilana Aalto jakaa vinkin, jolla kodin saa järjestykseen kuin taikasauvan heilautuksella – eikä vinkki ole tavaroiden piilottaminen

Tyttö laittaa lelulaatikot hyllyyn.
© iStockphoto

4. Lastenhuoneen siivous: Osallista ikätasoisesti

Lapsi kannattaa osallistaa pienestä alkaen kodin eri askareisiin. Esimerkiksi joka ilta tai aina leikin jälkeen kerätään lelut ja ne laitetaan omille paikoilleen. Tämän voi myös tehdä hauskasti leikin kautta. 

5. Käykää yhdessä läpi leluja

Välillä on hyvä käydä lelulaatikot läpi. Tee tämä yhdessä lapsen kanssa. Katsokaa laatikko kerrallaan, onko jokin lelu mennyt rikki tai löytyykö sieltä leluja, joilla ei enää leikitä.

Rikkinäiset lelut kuuluvat usein sekajätteeseen. Ne, joille ei ole enää käyttöä voi kierrättää hyväntekeväisyyteen tai myymällä. Samalla lapsi oppii luopumaan, jostain mitä ei enää tarvitse. 

6. Sopikaa leluvapaa-alue

Perheessä voidaan yhdessä sopia leluvapaa-alue. Tälle alueelle eivät lelut siis kuulu. Esimerkiksi vanhempien makuuhuone tai keittiö voivat olla tällaisia alueita. Jokainen perhe voi itse päättää onko tällaiselle tarvetta, mutta tämä kannattaa pitää mielessä. 

Asiantuntijana toimi Marttojen Lapsiperheiden arjen tukeminen -toiminnan asiantuntija Päivi Kaipainen. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lastenhuoneen siivous käy näppärästi, kun sisustaessa on otettu lapsi huomioon – 6 keinoa järjestyksen ylläpitämiseksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.