kotivara

Kotivara on selviytymispaketti hätätilanteen varalle: Nämä 13 asiaa pitää löytyä joka kodista

Katastrofia tai onnettomuutta ei kukaan toivo, mutta niihin on hyvä varautua. Löytyykö kaapeistanne kotivara? Jos ei, se kannattaa kerätä kasaan nyt.

Tilanne, jossa kauppaan ei pääse, voi johtua monista syistä. Sen ei tarvitse olla suuronnettomuus tai luonnonkatastrofi, vaan jo pidempikestoinen sähkökatkos tai yksinasuvan sairastuminen voi tulla kauppareissujen esteeksi. Kotivara takaa, että selviät.

Lue lisää: ”Voisitteko vähän väistää?” – Onnettomuuspaikalla kuvaaminen on yhä röyhkeämpää, ja se huolestuttaa kokenutta pelastajaa

Hyvä kotivara 72 tunniksi

Kotivaralla tarkoitetaan sitä, että kotiin hankittua ruokaa ja muita välttämättömyyksiä on niin paljon, että hätätilanteessa ne riittäisivät jopa viikoksi. Varautumissuositus on 72 tuntia, mikä tarkoittaa, että jokaisessa kodissa pitäisi olla valmius selvitä itsenäisesti häiriötilanteen sattuessa ainakin kolme vuorokautta.

Uskotko, että se onnistuisi sinulta? Se riippuu kotivarastasi. Kokosimme yhteen tärkeimmät asiat, jotka sinunkin kotivarastasi tulisi aina löytyä.

Mikä on hyvä kotivara? Kokoa kasaan nämä

1. Vettä

Suomalainen käyttää vettä yleensä noin 130 litraa vuorokaudessa. Puhdasta juomavettä tarvitaan ainakin 16 litraa henkeä kohden viikoksi.

Vesi onkin kotivaran tärkein tukipilari. Sähkökatkon aikana veden tulo kuitenkin lakkaa joko saman tien tai lähituntien aikana. Miten sinä pärjäisit, jos vedenjakelu häiriintyisi?

Hätätilanteen sattuessa viranomaiset perustavat vedenjakelupisteitä. Kotoasi tuleekin siksi löytyä kannellisia astioita veden säilytykselle ja kuljetukselle. Tämän lisäksi kotona on hyvä olla varalla pullovettä tai mehua.

Muista, että vettä tarvitaan juomisen lisäksi myös ruoanlaittoon, peseytymiseen ja WC:n huuhteluun.

2. Ruokaa

Kotivara ei suinkaan ole erillinen ruokavarasto, vaan tuotteita käytetään ja täydennetään jatkuvasti. Siksi kotivaraan kannattaa valita vain tuotteita, joita käytät normaalistikin. Kotivaran ruokavalikoima vaihteleekin ruokatottumusten ja erikoisruokavalioiden mukaan.

Tuoreen ruoan lisäksi kannattaa panostaa siihen, mikä säilyy – esimerkiksi säilykkeisiin, lastenruokaan ja näkkileipiin.

Kotivara sisältää myös nämä:

Pelkällä vedellä ja ruoalla ei kuitenkaan pötki pitkälle. Esimerkiksi sähkökatkon aikana monet arkiset esineet, kuten kännykän laturit tai televisiot, paljastuvat hyödyttömiksi. Ruokaa on yllättäen vaikea valmistaa ilman sähköä, ja tiedonsaanti ulkomaailmasta rajoittuu akkujen loppuessa. Talvella vilukin voi yllättää.

Siksi on tärkeää, että poikkeustilanteita varten varautuessa panostetaan veden ja ruoan lisäksi myös muihin välttämättömyyksiin. Löytyyhän sinun kotivarastasi myös nämä?

3. Ensiapupakkaus, joditabletteja, omat henkilökohtaiset lääkkeet ja esimerkiksi särkylääkettä

4. Tölkinavaaja

5. Radio ja paristot

6. Hygieniatarvikkeet, kuten WC-paperi, vaipat ja hammastahna

7. Taskulamppu ja paristot

8. Kynttilät, tulitikut

9. Käteistä

10. Lemmikkieläinten tarvikkeet

11. Autolaturi tai matkalaturi

12. Muut paristot

13. Kelmut, teippi, muovipurkit

Lähteet: Suomen pelastusalan keskusjärjestö SPEK, Martat, Ready 

Keskustelu

Talvella on helpompaa, kun pakastimen/jääkaapin sisällön voi viedä parvekkeelle, jos sähköt menee. Aika lailla on nuo tarvikkeet aina. Joki on 100m päässä, jos vesi ei vaan saastu.

Kiloon ”hedelmiä ja marjoja” mahtuu esim. 6 omenaa. Ei se viikoksi riitä, joka päivä 1-2 kpl, lisäksi marjat ja appelsiini/greippimehu. Muutenkin omituinen lista; miksi ihmeessä tarvitsen puoli kiloa sokeria tai litran iskukuumennettua maitoa?

Ehkä listan voisi päivittää tälle vuosituhannelle. Tölkinavaajaa ei ole tarvittu vuosiin, kannet ovat vetorenkaalla avattavia. Listalle säilykkeitä: ananasta, oliiveja, tonnikalaa, sardiineja ja makrillia, papuja, hernesoppaa, tomaattimurskaa ja pastakastikkeita, nuudeleita, liemikuutioita ja kuppisoppapusseja. Ja tietysti teetä, kahvia, korppuja ja näkkileipää. Parin viikon tarpeiksi pitää aina olla ruokaa, koronasta välittämättä.

Lista tietysti muokataan tottumusten mukaan. Meille ei 1 litra maitoa riitä alkuunkaan. Siitä saa vain n. 20ml/ vrk eli lorauksen aamukahvimukiin. elikä meille ainakin 3 litraa, jotta kaurapuuro saa kaveriksi kalsiumia. C-vitamiinin – ja D-vitamiinin saanti varmistetaan apteekkituotteilla. Ryynejä, jauhoja ja kuivahiivaa meillä on aina varastossa. kuin myös lettujauhoja ja kuivakeittoja.
Retkikeitin ja sille polttoainetta varmistaa kahvin, puurojen, keittojen ja lettujen saannin ( jos ei ole sähköä). Näitä taitoja tulee meillä harjoitelluksi kesäretkillä. Kokeilimme hommaa pihagrillin suojissa ( tuulen suoja tarpeen.) nyt talvella Laskiaisen kunniaksi. Hyvin meni. – Kahvin haju toi naapuritkin kahville. – VESI ON OLEELLISEN TÄRKEÄÄ ! Meillä on onneksi pihassa kaivo ( vesi tarkistettu,OK ).

Tää on jännä homma, kun ihmiset hankkivat kotivaroja, niin mediassa sytettiin wc-paperin ja lääkkeiden hamstraamisesta, vaikka ne on kummatkin lueteltu useammassa kotivarasta ohjeistavassa listassa. Itsellä on kaikki mitä listasta löytyy ja vähän yli.

Kommentoi juttua: Kotivara on selviytymispaketti hätätilanteen varalle: Nämä 13 asiaa pitää löytyä joka kodista

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X