Kodinhoito

Pursuaako sälälaatikko tavaraa? Ammattijärjestäjä antaa 4 vinkkiä, joiden avulla saat laatikon järjestykseen

Sälälaatikkoon kertyy jos jonkinlaista tavaraa. Laatikosta ei tarvitse hankkiutua kokonaan eroon, mutta sen ajoittainen järjestäminen helpottaa tavaroiden löytymistä.

Luultavasti jokaisesta kodista löytyy sälälaatikko, jonne eksyy kaikenlaisia tavaroita. Tavaroita, joille ei löydy kodista omia paikkoja, sanoo ammattijärjestäjä Sonja Saloriutta.

Ihmiset säilyttävät sälälaatikossa kaikenlaista, kuten avaimia, parittomia sormikkaita, klemmareita ja kuminauhoja sekä huulirasvoja.

Sälälaatikko voi kulkea eri nimillä, jotkut voivat kutsua sitä sälälaatikon sijaan romulaatikoksi tai miljoonalaatikoksi.

Usein epämääräistä tavaraa sisältävä laatikko sijaitsee eteisessä, olohuoneessa tai keittiössä. Sälälaatikoita voi olla kotona myös useita, esimerkiksi jokaisessa huoneessa omansa.

Sälälaatikosta ei välttämättä tarvitse pyrkiä kokonaan eroon, sillä kotona on aina jotain pientä tavaraa, jolle ei löydy järkevää paikkaa.

Saloriutta antaa 4 neuvoa, joiden avulla sälälaatikon järjestäminen sujuu.

Lue myös: Järjestä kodin jokainen huone toimivaksi – ammattijärjestäjä ratkaisee 7 tilan yleiset ongelmat

1. Heitä turhat ja rikkinäiset pois

Aloita sillä, että tyhjennät sälälaatikon ja käyt sinne kertyneet tavarat tarkasti läpi. Turhat ja rikkinäiset tavarat voi heittää suoraan pois.

Tuskin tarvitset enää löystyneitä kuminauhoja tai avaimia, joista et enää tiedä mitä ne aukaisevat. Laatikossa pyörivät teippaamattomat paristot ovat vakava tulipaloriski.

2. Etsi tavaroille omat paikat

Kun käyttökelvottomista tavaroista on päästy eroon, on aika viedä tavarat paikoilleen. Siis sellaiset tavarat, joilla on jo olemassa oma paikka mutta jotka ovat syystä tai toisesta päätyneet sälälaatikon syövereihin.

Uusiakin paikkoja voi keksiä.

”Tavaroita voi analysoida kuin arkeologi ja miettiä, missä tavaroita käytetään ja olisiko niille jokin järkevämpi paikka”, Saloriutta sanoo.

3. Jaa laatikko osiin

Kaikille tavaroille ei vain löydy kotoa omaa paikkaa. Sellaiset tavarat voi jatkossakin säilyttää sälälaatikossa.

Hyvä vaihtoehto on laittaa sälälaatikkoon astioita, joihin lajittelet tavarat. Esimerkiksi yhteen astiaan voi laittaa avaimet ja toiseen klemmarit ja kuminauhat.

4. Tee sälälaatikon järjestäminen säännöllisesti

Käy sälälaatikko läpi niin usein, kun on tarvetta. Laatikon järjestämisen voi tehdä kerran kuukaudessa tai sitten kun laatikko alkaa täyttyä tavarasta.

Laatikon voi myös laittaa yhden astian, johon sälätavaraa kerätään. Laatikkoa pienempi astia täyttyy nopeammin, joten se tulee käytyä useammin läpi.

Lue myös Annasta: Perheenäidille valkeni tapa, jolla mikään tavara ei jää enää esille lojumaan – tätä on dymotus

Sälälaatikon järjestäminen pienemmillä laatikoilla.
© iStockphoto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pursuaako sälälaatikko tavaraa? Ammattijärjestäjä antaa 4 vinkkiä, joiden avulla saat laatikon järjestykseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.