”En mä tollasta tavallisen väristä halua” – Musta löytöeläin jää värinsä vuoksi ilman uutta kotia

Mustan koiran syndrooma on maailmalla tunnettu ilmiö: mustat koirat kelpaavat ihmisille huonommin kuin muunväriset koirat. Myös Helsingin eläinsuojeluyhdistyksessä on havaittu, ettei mustia eläimiä huolita. Miksi?

Haaveena olisi monivärinen, punertava tai ruskea lemmikki, mutta ei musta. ”Black dog syndrome” on maailmalla tuttu ilmiö: löytöeläinkeskusten mustat koirat saavat uuden kodin huonommin kuin vaaleammat lajitoverit. Ilmiötä on myös kutsuttu nimellä ”Big black dog syndrome”, ison mustan koiran syndrooma.

Lue myös: Rescuekoira Antero pääsi Romanian kaduilta lämpimään syliin Toijalaan – Olisitko sinä valmis auttamaan kodittomia eläimiä?

Mustat kissat jäävät usein löytöeläinkeskuksiin pidemmäksi aikaa odottamaan uutta kotia.

Mustat kissat ovat olleet epäsuosiossa jo pitkään.

Ilmiö on ollut esillä erityisesti Brittien mediassa, jossa löytöeläinkeskukset kertovat mustien koirien ja kissojen surullisista kohtaloista. Miten on mustien lemmikkien laita Suomessa?

Suomessa monet mustat kissat vailla kotia

Myös Suomessa suuret ja mustat koirat saavat usein odottaa kodin löytymistä. Suomessa kissojen kodittomuus on kuitenkin huomattavasti koirien kodittomuutta isompi ongelma. Suomessa hylätään tai lopetetaan muista kuin terveydellisistä syistä vuosittain arviolta 20 000 kissaa.

Helsingin eläinsuojeluyhdistyksen johtava eläintenhoitaja Marika Stillman on havainnut työssään, että mustat kissat eivät tahdo kelvata kodittoman kissan haluaville. Hesyllä löytökissat odottavat kotia yleensä 8 viikosta 5-6 kuukauteen. Mustat kissat saavat usein odottaa pidempään kuin vaaleammat kissat.

Taviskissa ei näytä hyvältä selfiessä?

Mustan värin tylsyys ja tavallisuus lienevät yleisiä syitä mustien eläinten epäsuosiolle. Monet haluavat erikoista ja erilaista. Stillman puhuu ”taviskissoista”, koska monet pitävät mustaa väriä tylsänä. ”En mä tollasta tavallisen väristä halua”, hän on kuullut jonkun sanovan kissaa valitessaan löytöeläinkeskuksessa.

On myös spekuloitu, että mustan koiran kasvojenpiirteitä on vaikeampi erottaa kuin vaalean koiran, ja siksi mustaa koiran ilmeitä on hankalampi tulkita.

Eräs brittiläinen löytöeläinkeskus puolestaan kertoo, että heidän asiakkaansa on perustellut, että musta kissa ei näytä hyvältä selfieissä. Sosiaalisen median nousulla saattaa siis olla yhteys mustien eläinten syrjintään, mutta varmuutta tästä ei ole.

Lisäksi monessa kulttuurissa musta kissa symboloi huonoa onnea.

Värillä ei väliä, luonteella on

Eläimen väriin keskittymisen sijaan kotieläimen ottamista harkitsevan kannattaa harkita tarkkaan, millainen luonne sopisi itselle parhaiten. Esimerkiksi arka ja sairaalloinen kissa vie enemmän aikaa ja kärsivällisyyttä hoitajalta kuin sosiaalinen kissa. Jos päätös kotieläimen ottamisesta on hataralla pohjalla, eläin saattaa jäädä herkästi uudestaan kodittomaksi.

”Ei ikinä saisi valita kotieläintä pelkästään ulkonäön perusteella”, Stillman painottaa.

Briteissä mustien koirien mainetta on pyritty kohottamaan erinäisillä kampanjoilla ja taideprojekteilla. Ilmeisesti ne ovat tuottaneet tulosta, sillä nyt Briteissäkin suurin ongelma on kodittomat mustat kissat. Amerikassa vietetään puolestaan 1. lokakuuta kansallista mustien koirien päivää.

Suomessa vastaavia kampanjoita ei ole, mutta jos kissakriisi ei ota leppyäkseen, sellaiselle voisi olla tarvetta.

Koditon musta koira saattaa odottaa kotia pidempään kuin vaaleampi lajitoveri.

Mustat isot koirat ovat kodittomien koirien keskuudessa huonoimmassa asemassa.

Keskustelu

Koska eläinsuojelijat ottavat aiheeksi kotieläimet, nuo vangitut ihmisten sirkushuviksi alistetut eläimet. Valtava määrä koirista kärsii ahtaissa kerrostaloasunnoissa liian vähäisestä liikunnasta, matelijoita ja eksoottisia eläimiä vangitaan ja kuljetetaan pois luonnollisesta ympäristöstään vain siksi, että joku ihminen haluaa elävän lelun ja somepostauksien aiheen. Kotieläimet ovat raadollisin merkki ihmisen omistamisen halusta ja hallitsemisen tarpeesta, se on silkkaa pahuutta.

Tee sinä se! En käsitä ihmisiä jotka kritisoi ”eläinsuojelijoiden” tekemisiä tai tekemättä jättämisiä eivätkä itse tee asialle mitään. Suurin osa ”eläinsuojelijoistakin” on ihan vapaaehtoisia matti meikäläisiä joilla on vain halu TEHDÄ asioiden eteen jotain.

Esim. jos ilmoittaa jossain ryhmässä nähneensä ulkona jonkun kissan, heti tulee kommentteja ”loukuttakaa se” jne. mutta ko. ihmiset eivät itse ole hommaan valmiita. Ihan me tavalliset ihmiset niitä sitten muun työn jne. ohella niitä loukuttelemme yleensä.

Kääk! Rasismia, kauhiaa. Taas niitä mustia syrjitään. Ettekö osaa edes hävetä?

Otin mustan kissanHumain assosiasta 17 v. Sitten,se oli vuoden vanha silloin , hänestä oli suuri ilo minulle vuosia.Hiljattain hän hävisi joko meni kuolemaan tai suden sukulaine kajotti vei tai hiiripöllö.Ikävöin vieläkin.En ole supertisses että on musta väriltään.Kyllä mustakin on rakastettava.

Jutussa on karkea virhe: Suomessa ei edes hylätä 20 000 kissaa vuodessa – ei ole koskaan hylätty. SEY:n viimeisimmän tutkimuksen mukaan Suomessa löytölöihin tai esyille päätyi nippa nappa 10 000 kissaa, luvussa ovat mukana KAIKKI löytokissat, niin hupiloukutetut ulkoilevat kuin karkulaiset, populaatiokissat ym. Hylättyjä on loppujen lopuksi häviävän pieni osa kaikista löytöeläimistä. Lopetukseen päätyi 1150, pääasiassa terveydellisistä syistä. https://www.helsinginuutiset.fi/artikkeli/781649-vuodessa-lopetetaan-jopa-yli-1-200-loytokissaa-kertoo-siita-valtavasta-erosta-joka

tarkkana niistä faktoista, aivan sama onko niitä 10000 vai 20000, kaikki on liikaa. Älä nyt ala puolustelemaan ihmisiä, jotka hylkäävät eläimiä luontoon.

Selfie-idiootit ja muut jonkun värin perusteella eläimiä shoppailevat pitäisi käännyttää jo ovella pois. Ei niin älyttömistä ihmisistä ole eläintä hoitamaan kunnolla seuraavat 10-15 vuotta.

Pelottavaa tyhmyyttä, juuri näin. Varmaan näistä ihmisistä tulee hyviä eläintenpitäjiä, jos ulkoiset seikat ovat pääasia. Tämänkaltaisten ihmisten ei pidä saada mitään lemmikkieläintä.

En ymmärrä värin ongelmaa. Itsellä musta nöffi ja sain valita ruskean musta-valkoisen ja mustan nöffin välillä tulevan uuden nöffipennun kohdalla ja kyllä se oli musta minkä valitsin. Mustaa isoa koiraa moni myös pelkää, koska on iso ja musta, vaikka sitten olisikin nöffi kaikkien kaveri, joka rakastaa kaikkia ja kaikkea. Mustan koiran eleitä ei erota yhtä selkeästi ja siksi myös monet lajitoverit niitä pelkäävät herkemmin. Itse myös rakastan mustan värisiä kissoja etenkin oikein kunnon noidan mustaa kissaa. Väri ei itselleni ole se pääperiaate vaan kaukana siitä, mutta en ymmärrä että niin moni pitää mustaa koiraa tylsänä. Musta on itsestäni kaunis, ajaton väri eläimellä kuin eläimellä. Musta iso nöffi on komea ilmestys, musta kissa on kuvan kaunis ja musta hevonen on niin uljas.

Minusta mustat koirat ovat hienoja! Itsellä on ollut nöffi ja se oli musta. Kunhan elämäntilanne on sopiva uuden nöffin ottamiselle niin mustaa toivoisin tälläkin kertaa. Musta kissakin olisi hieno, mutta olen kissoille allerginen.

Meillä on täällä kotona pikimusta, kiltävän musta labradorinnoutaja. Koiran emä on hyvin vaalenruskea. Tämä hauva on todellisuudessa tyttären, mutta olosuhteiden pakosta hoivissamme. Meillä oli aikoinaan pikimusta kissaemo, joka oli niin voimakas ja elinpiiristään tietoinen, että ajoi pihaan tulleet koiratkin karkuun.

Tämä oli minulle uusi tieto. Perheessämme on ollut vuosikymmenien aikana useita mustia eläimiä: kissoja, koiria, kanoja, kaneja …luonnossa mm. mustarastas on mitä hienoimman näkoinen lintu! Ja moniin rotuihin musta väri kuuluu oleellisesti. Ei olisi tullut mieleenkään hylätä eläintä sen värin vuoksi.

Mustat eläimet ovat mielestäni kauneimpia! Sitäpaitsi mustassa turkissa kiilto näkyy kaikkein parhaiten ja kauneimmin kuin muun värisessä.

Itselläni kolmas musta iso koira ja ovat hienoja olleet kaikki niin sisältä kuin ulkoa. Howavart belgi mix, Belgian paimenkoira grönendahl, ja nyt spn musta

Yksi koiristamme oli musta dobermanni, uljas ilmestys, ja ruskeaa lajitoveriaan paljon fiksumpi. Tärkeintä koirissa/eläimissä on kuitenkin luonne ja terveys. Musta eläin on upea, outoa, että sitä hyljeksitään.

Meidän elämään tuli kodin vaihtajana musta seropi. Uskomattoman fiksu ja elämäni koira. En voi uskoa ettei jotkut halua mustaa koiraa tahi kissaa. Kun musta eläin katsoo suoraan kohti kaikki maailman viisaus kuvastuu siitä katseesta. Kunhan elämäntilanne suo uuden perheenjäsenen hankintaan, niin mustan värinen on ehdottomasti toivelistalla…🐾❤️

Jutussa on virhe: Suomessa ei hylätä tai lopeteta vuosittain 20 000 kissaa.

SEY tutki löytölöihin ja esyille päätyvät kissat viimeksi 2018 ja tulos oli nippa nappa 10000 kissaa, joista viidennes palasi takaisin kotiinsa, 1150 lopetettiin, lopuille, 25 kissaa/ Suomen kuntaa kohti jaettuna, etsittiin uusi koti. Hylkäämistä on mahdoton arvioida, mutta yhdessä lopetettujen kanssa puhutaan muutamasta tuhannesta.

Tässä on referoitu ko. tutkimusta: https://www.helsinginuutiset.fi/paikalliset/1245094

Hei, kiitos kommentista! Tarkistimme faktan Suomen eläinsuojelun kanssa. Heidän mukaan molemmat luvut ovat oikein. Helsingin Uutisten jutussa puhutaan ainoastaan löytöeläinten talteenottopaikkoihin päätyneistä kissoista, joita oli vuonna 2018 hieman yli 10 000. Sen sijaan 20 000 hylättyä kissaa vuodessa sisältää arvion myös sellaisista kissoista, jotka kuolevat luontoon tai tapetaan muista kuin terveydellisistä syistä. Esimerkiksi ei-toivottuja pentuja hävitetään yhä tappamalla. Tämäkin luku, 20 000, on SEY:n mukaan todennäköisesti enemmän ala- kuin yläkanttiin.

Kommentoi juttua: ”En mä tollasta tavallisen väristä halua” – Musta löytöeläin jää värinsä vuoksi ilman uutta kotia

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X