Puutarha

Asterit loistavat loppukesällä – ota talteen kasvin hoito-ohjeet ja tutustu eri lajikkeisiin

Astereiden sukuun kuuluu monia helppohoitoisia perennoja, jotka nousevat maasta mutkattomasti vuodesta toiseen. Vanhanajan kiinanasterit ovat puolestaan yksivuotisia leikkokukkia.

Loppukesällä puutarhassa kukkivat asterit (Aster) ovat vähään tyytyviä perennoja, jotka kukkivat jopa pakkasiin saakka. Myöhäisen kukinta-ajan takia kaikki lajit eivät ehdi kukkia Pohjois-Suomessa joka vuosi.

Kasvukorkeus vaihtelee lajin ja lajikkeen mukaan alle puolesta metristä jopa puoleentoista metriin. Myös kesän säillä on merkitystä siihen, kuinka korkea mättäästä kulloinkin tulee. Muuten eri asterit muistuttavat ulkonäöltään toisiaan.

Asterit ovat pääosin voimakaskasvuisia, vaatimattomia ja terveitä perennapenkin luottopakkeja, mutta varsinkin syysasterit ovat alkaneet kärsiä härmästä.

Parhaiten härmän välttää pitämällä kasvuston ilmavana ja kasvupaikan maan sopivan kosteana. Härmää ei välttämättä esiinny joka vuosi.

Asterit viihtyvät aurinkoisella paikalla

Istuta asterit aurinkoiselle paikalle kosteutta pidättävään maahan. Multakerroksen paksuuden tulee olla noin 30 senttiä.

Hyvä kasvualusta on humusrikasta, jotta se pidättää kasvin käyttöön sopivasti vettä ja ravinteita. Toisaalta kasvualustan on hyvä olla hiekkapitoista ja läpäisevää, jotta juuristo ei kärsi talvimärkyydestä. Asterit pitävät lievästi happamasta tai neutraalista kasvualustasta.

Vasta istutettuja perennoja tulee aina kastella, mutta nykykäsityksen mukaan perennoja kastellaan juurtumisen jälkeen vain hätätilassa: silloin ne juurtuvat syvälle maahan.

Jotkut asterilajit lisääntyvät hyvin voimakkaasti. Versontaa saattaa silloin joutua rajoittamaan, jottei yksi laji valtaa tilaa muilta.

Jakamista asterit kestävät hyvin, joten ne voi jakaa, kun kasvusto näyttää kasvavan liiankin rehevästi tai tarvitset lisää asterintaimia.

syysasteri
Syysasteri on meillä yleisin laji. © iStockphoto

Asterilajeja

Syysasteri (Aster novi-belgii) on meillä yleisin laji. Keväällä se versoo myöhään mutta toisaalta kukkiikin myöhään. Kasvi ei ole hallanarka, joten loppukesällä alkavaa kukintaa kestää talven tuloon saakka. Kasvusto voi venähtää jopa 1,5 metriä korkeaksi. Syysasteri leviää voimakkaasti, joten suotuisalla kasvupaikalla sen versoja saattaa joutua karsimaan.

Elokuunasteri (Aster amellus) on kotipuutarhojen suosikki, sillä se ei rönsyä kasvupaikallaan yhtä voimakkaasti kuin syysasteri. Versot kasvavat 40–70 senttiä korkeiksi, ja kukat avautuvat elokuun alusta alkaen. Etenkin Pohjois-Suomessa laji kannattaa istuttaa lämpimille ja suojaisille kasvupaikoille. Elokuunasteri kärsii harvoin härmästä.

Alppiasteri (Aster alpinus) on matalakasvuinen perennapenkkien reunuskasvi, se kasvaa 25–35 senttiä korkeaksi. Kasvi kukkii aikaisin, jo kesä-heinäkuussa. Laji sietää kuivuutta, joten sen voi istuttaa myös aurinkoiseen kivikkopuutarhaan. Kerrannaiskukkaiset lajikkeet ovat herkempiä kuin yksinkertaiset. Alppiasteri leviää maltillisesti.

Reunusastereiksi (Aster Dumosus-Ryhmä) kutsuttavat lajikkeet ovat tanakkavartisia risteymiä, jotka kasvavat 50–90 sentin korkuisiksi. Monet niistä ovat härmänalttiita, mutta suomalaisilla taimistoilla tuotettuja härmänkestäviä lajikkeita ovat muun muassa ’Sini’, ’Saarenmaa’ ja Seija’. Kaksi jälkimmäistä kuuluu kasvutavaltaan ja kukinnaltaan terveiksi todettuihin FinE-lajikkeisiin.

Kokeile ruukkuastereita puutarhassa

Loppukesällä myyntiin tulevat kukkivat ruukkuasterit. Niiden kukat ovat vaaleanpunaiset, liilat, siniset tai valkoiset.

Ruukkuasterit viihtyvät valoisassa, paahteettomassa paikassa. Kastele ruukut säännöllisesti, jottei niiden multa pääse kuivumaan. Kaada alustalle kertynyt vesi pois.

Jos hankit ruukkuasterin jo kesällä, voit lannoittaa sitä kasteluveden joukossa kuten kesäkukkia. Myöhemmin syksyllä hankittuja taimia vain kastellaan, sillä lisäravinteista ei ole enää hyötyä. Kasvu hiipuu lämpötilan laskiessa.

Nypi pois kuihtuneet kukat, jotta uudet nuput avautuvat ja kasvi pysyy siistinä. Istuta taimi syksyllä maahan, sillä se saattaa talvehtia.

asterit ruukussa
© Kristiina Kurronen

Lue myös Anna.fi:stä: Listasimme kesäkukkien kuolijat ja selviytyjät – tietty trendikukka on puutarhurin mukaan ”liian hyvä ollakseen totta”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asterit loistavat loppukesällä – ota talteen kasvin hoito-ohjeet ja tutustu eri lajikkeisiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.