Puutarha

Tiedätkö, mitä kasvimaalle tehdään syksyllä? Näitä kasvimaan syystöitä ei kannata jättää tekemättä

Valmistele keittiöpuutarha kevättä varten jo ­syksyllä. Sadonkorjuun jälkeen tehdyt ­hoitotoimet helpottavat urakkaasi, kun uusi kasvukausi ensi vuonna alkaa.

Syksyllä riittää sadonkorjuupuuhia pakkasiin asti. Maakin kaipaa huolenpitoa ja mahdollisesti kääntämistä sadonkorjuun jälkeen. Kasvimaan syystyöt, kuten syksyllä ja talvella tehdyt kylvöt, helpottavat kevään urakkaa.

Mitä kasvimaalle tehdään syksyllä? Kerää sato talteen

Pehmeälehtiset ja hallanarat yrtit, ­kuten basilika, kannattaa hyödyntää ennen halla­öitä. Muut yrtit sietävät paremmin vii­leyttä. Kerää ne kuitenkin talteen ennen pakkasia.

Run­saasti eteerisiä öljyjä sisältäviä rosmariinia ja timjamia voi napsia vielä hallajakson jälkeenkin. Myös persiljaa voi poimia ­jopa lumen seasta.

Hallanarat avomaankurkut, kesäkurpitsat ja kurpitsat kerätään viimeistään silloin, kun halla tummentaa kasvuston.

Poimi tomaatit sisälle, kun pakkasyö uhkaa. Raa’at tomaatit voi kypsyttää huoneenlämmössä tai säilöä esimerkiksi etikkaliemeen.

Juurekset, kuten punajuuri ja porkkana, säilyvät maassa hyvänä. Niitä kannattaa korjata käyttöön pitkin syksyä. Nosta juurekset viimeistään ennen pakkasia, paitsi maa-artisokka ja mustajuuri. Niitä voi jättää maahan talvehtimaan, jolloin satoa pääsee nauttimaan varhain keväällä.

Perunat nostetaan kuoren vahvistuttua, yleensä syyskuun lopulla. Muutama viikko ennen nostoa kasvuston voi leikata alas. Lehti­kaalia voi kerätä jopa pakkaskauden alettua ja lumen seasta.

Kasvimaan syystöt: kitke ja ravitse maa

Kitke keittiötarha vielä kertaalleen ja leikkaa lakastuvat kasvinosat. Niiden suojista voi löytyä talvehtimispaikkoja pienille tuholaisille, kotiloille ja etanoille.

Jos kasvinosissa ei ole tautien ja tuholaisten merkkejä, voi ne kompostoida, levittää siistityn kasvimaan katteeksi tai kääntää maahan ravinteeksi. Laita tautiset osat lämpökompostoriin, jotta taudit ja tuholaiset kuolevat. Valmiin kompostin voi levittää syksyllä tai keväällä.

Suomessa yleinen savinen maa käännetään perinteisesti syksyisin, jotta routa pääsee pehmentämään esiin noussutta tiivistynyttä maata.

Kalkitse kasvualusta kevättä varten valmiiksi. Viljelykasvit kasvavat ja maan hyötyeliöt viihtyvät maassa, jonka pH on noin 6–7. Jätä perunamaa, raparperit ja pensasmustikat kalkitsematta. Ne viihtyvät happamammassa maassa.

Kylvä syksyllä ja talvella

Helpota kevään urakkaa ja kylvä viileässä itävien lajien siemeniä maahan. Sujauta multaan esimerkiksi porkkanan, palsternakan, tillin, mustajuuren ja persiljan siemeniä. Näitä lajeja voi kylvää syksyn lisäksi myös talvella.

Syyskylvöt tehdään sulaan maahan ja siemenet peitetään ohuella multakerroksella, siemenpussin ohjeiden mukaan.

Talvikylvössä siemenet kylvetään jäätyneen mulloksen pinnalle ja peitetään ohuella multakerroksella, jonka päälle levitetään suojaksi lunta.

Kylvöala valmistellaan syksyllä sulan maan aikana ja multa tasataan, jotta siemenet saavat hyvän kosketuksen multaan. Peitä maa syksyllä esimerkiksi levyllä, jotta multapinnan saa esille lumen alta.

Talvikylvöjä voi tehdä milloin vain talvella. Itäminen alkaa vasta, kun kevätaurinko sulattaa lunta ja lämpötila nousee.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiedätkö, mitä kasvimaalle tehdään syksyllä? Näitä kasvimaan syystöitä ei kannata jättää tekemättä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.