Puutarha

Helppohoitoinen kukkapenkki kukoistaa vuodesta toiseen – 5 vinkkiä huolettomaan kukkaloistoon

Helppohoitoinen kukkapenkki ei vaadi jatkuvaa huoltoa ja pysyy kauniina koko kasvukauden. Maisemasuunnittelija jakaa viisi vinkkiä, miten perustat mahdollisimman vähätöisen istutusalueen.

Monella on toiveissa helppohoitoinen kukkapenkki, joka ei vaadi jatkuvaa hoitoa ja kitkemistä. Sellainen on mahdollista perustaa, kunhan muistaa muutaman seikan.

Mikään puutarha ei ole kuitenkaan täysin huoltovapaa. Pientä tehtävää on aina, sanoo maisemasuunnittelija Vivi Andersson.

”Pihaa pitää aina hoitaa. Ihan samalla tavalla kuin sisälläkin pitää välillä imuroida”, Andersson vertaa.

Andersson nostaa esiin viisi vinkkiä, jotka jokaisen puutarhurin kannattaisi tietää, jos mielii helppohoitoista kukkapenkkiä.

1. Tee pohjatyö kunnolla rikkaruohojen välttämiseksi

Kun rakennetaan uutta istutusaluetta, on vielä oiva mahdollisuus vaikuttaa kukkapenkin helppohoitoisuuteen.

Ensin alueelta tulee poistaa perusteellisesti esimerkiksi pistolapiolla ja talikolla vanhat kasvit ja niiden juuret. Sen jälkeen penkki täytetään tuoreella ja seulotulla mullalla.

”Yleisesti kaikista tärkeintä on se, että pohja perustetaan hyvin ja vanhat rikkaruohot poistetaan. Myös sitkeät kasvit, kuten pensaat ja ruusut, on hyvä poistaa juurineen – muuten ne tulevat uudestaan ylös”, Andersson vinkkaa.

Toki rikkaruohot löytävät nopeasti tiensä uuteen multaan. Niiden estämiseksi kukkapenkin päälle voi levittää kaksin kerroin taitetun maisemointikankaan, jonka läpi kasvit on helppo istuttaa pistolapiolla. Kankaan saa piiloon levittämällä sen päälle esimerkiksi kuorikatetta.

Jos kukkapenkin paikalla on ennen kasvanut voimakkaasti leviäviä kasveja, kuten ruusuja, pensaita tai vuohenputkea, kukkapenkin pohjalle kannattaa levittää jämäkkä juuriestomatto.

Matto levitetään rikkaruohoista siistityn kukkapenkin pohjalle, tuoreen multakerroksen alle. Sillä tavalla juuret eivät pääse puskemaan kukkapenkin pintaan.

Lue myös: Perennapenkin perustaminen tuo iloa vuodesta toiseen – katso vinkit ja perusta kukoistava perennapenkki

2. Rajaa istutusalue nurmikosta

Nurmikkoon rajautuva kukkapenkki on hyvin nopeasti ruohon valtaama, ellei istutusaluetta rajaa huolellisesti.

Nurmikon voi nitistää kukkapenkin reunalta säännöllisesti lapiolla kanttaamalla, mutta se ei ole kovin pitkäkestoinen ratkaisu.

Nurmikko kannattaa rajata esimerkiksi betoni- tai graniittikivillä, luonnonkivillä, puulla tai metallilla. Andersson pitää muun muassa rautakauppojen myymää betonista nurmikon reunakiveä kaikista käytännöllisimpänä ratkaisuna.

”Kun betonikiven asentaa nurmikon kanssa samaan tasoon, voi ruohon leikata ruohonleikkurilla ihan istutusalueen reunasta. Kukkapenkin reunaan ei jää ruohotupsuja, eikä tarvitse käyttää trimmeriä”, Andersson sanoo.

Lue myös: Kukkapenkin reunus rajaa kukkapenkin nurmikosta ja helpottaa puutarhurin työtä – tässä 7 erilaista vaihtoehtoa

Betonikivistä voi myös rakentaa muurin, jos haluaa perustaa kohopenkin. Muurin ja nurmikon väliin kannattaa asentaa juoksukivi, joka mahdollistaa ruohonleikkuun kukkapenkin läheltä.
Betonikivistä voi myös rakentaa muurin, jos haluaa perustaa kohopenkin. Muurin ja nurmikon väliin kannattaa asentaa juoksukivi, joka mahdollistaa ruohonleikkuun kukkapenkin läheltä. © Otavamedia

3. Helppohoitoinen kukkapenkki syntyy helpoista kasvilajeista

Andersson kehottaa suosimaan kestäviä perennoja, jotka pärjäävät Suomen oloissa. Ensimmäisinä vuosinaan perennat vaativat juurtuakseen kastelua, mutta sen jälkeen ne pärjäävät vähällä hoidolla.

Perennoista helppohoitoisia ovat esimerkiksi punatähkä, töyhtöangervo, palavarakkaus, kullero, kevätvuohenjuuri, päivänlilja, valeangervo, alppipiikkiputki, maksaruoho, jaloangervo ja rönsytiarella.

”Suurin osa perennoista on helppohoitoisia. Mutta ryhmäruusut ja ruusut muutenkin ovat haastavia, koska niitä pitää suojata talvella. Myöskään laventelit, viinirypäleet ja mangoliat eivät välttämättä talvehdi Suomen oloissa. Eksoottiset kasvit ovat usein arkoja.”

Perennat kannattaa valita sen mukaan, että ne kukkivat vuorotellen. Sillä tavalla kukkapenkki näyttää kauniilta koko kasvukauden. Perennojen kaveriksi sopivat esimerkiksi kukkasipulit, kuten ukkolaukat, narsissit tai tulppaanit, jotka kukkivat keväällä ja alkukesästä.

Helppohoitoinen kukkapenkki ei vaadi jatkuvaa kitkemistä ja kastelua.
Kuunlilja on kestävä ja helppohoitoinen perenna. © iStockphoto

4. Istuta tiiviisti tai hyödynnä katteita

Rikkaruohot ovat tunnetusti vikkeliä ryöväämään kasvutilaa. Siksi kukkapenkin perennat ja pensaat kannattaa istuttaa niin tiiviisti, ettei rikkaruohoille jää tilaa.

Kukkapenkin etualalle tai pensaiden juurille voi istuttaa maanpeiteperennoja, kuten rönsyansikkaa tai peittokurjenpolvea, jotka peittävät kasvualan tehokkaasti.

Jätä kuitenkin perennoille ja pensaille riittävästi tilaa kasvaa täyteen kokoonsa. Jos kukkapenkki myöhemmin käy liian ahtaaksi, voi perennat jakaa loppukeväästä tai alkusyksystä ja pensaat hoitoleikata.

Jos kukkapenkkiin jää paljasta multaa, voi pinnat peittää katteilla, kuten kuorikatteella, hiekalla tai koristekivillä. Ne hillitsevät jonkin verran rikkaruohojen kasvua.

Kun kasveja ei istuta tiheästi, rikkaruohoja ilmestyy herkemmin. Kasvien lehtien varjossa rikkaruohot viihtyvät huonommin.  
Kun kasveja ei istuta tiheästi, rikkaruohoja ilmestyy herkemmin. Kasvien lehtien varjossa rikkaruohot viihtyvät huonommin.   © Otavamedia

5. Helppohoitoinen kukkapenkki: Hae helpotusta innovaatioista

Helppohoitoisuutta puutarhanhoitoon voi saada hyödyntämällä erilaisia apuvälineitä.

Viime vuosina puutarhanhoidossa on trendannut biohiili, jota sekoitetaan ilmavaan kasvualustaan. Biohiili sitoo vettä ja ravinteita, mikä vähentää kastelun ja lannoituksen tarvetta.

Kastelussa avittavat kastelujärjestelmät, joita voi nykyään ohjata puhelimella. Uudet istutukset vaativat ensimmäisinä vuosinaan säännöllistä kastelua.

Puutarhatöissä voi myös halutessaan nojautua ammattilaiseen. Kun puutarhurin palkkaa tekemään kevät- ja syyshuollot, perennapenkki ei vaadi omistajaltaan juurikaan huolenpitoa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppohoitoinen kukkapenkki kukoistaa vuodesta toiseen – 5 vinkkiä huolettomaan kukkaloistoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.