Puutarha

Kotilieden lukijat äänestivät mielestään kauneinta pensasta – voittaja on tuttu monen kotipihalta

Ken on pensaista kaikkein kaunein? Kotilieden lukijat äänestivät mielestään kauneinta pensasta 12 kaunottaren joukosta. Yksi pensas keräsi mojovan äänisaaliin.

Kysyimme Kotilieden lukijoilta, mikä on heidän mielestään kaikista kaunein pensaslaji. Äänestyksessä oli mukana 12 pensasta, jotka valittiin lukijoiden Facebookissa ehdottamien suosikkien pohjalta.

Äänestyksessä annettiin liki 2000 ääntä, joista reilut 600 menivät yhdelle kaunottarelle.

Lukijoiden selkeä suosikki oli syreeni, joka on suosittu koristepensas pihoilla ja puistoissa. Toiselle sijalle ylsi juhannusruusu reilulla 20 prosentilla äänistä.

Kaikkien aikojen kaunein pensas on syreeni
Kotilieden lukijat äänestivät syreenin kaikista kauneimmaksi pensaaksi. © Jarmo Wright

Kaunein pensas -äänestyksen voittaja on syreeni

Syreeni on suosittu koristepensas, joka hurmaa tuoksuvilla kukillaan.

Istutettuna yleisin syreeni on pihasyreeni, josta on olemassa maailmalla yli 2000 erilaista lajiketta. Pihasyreeni kukkii violetein tai valkein kukin yleensä toukokuun lopussa tai kesäkuussa. Laji kasvaa 4–5 metrin korkuiseksi monirunkoiseksi pensaaksi.

Syreeni kasvaa luonnonvaraisena itäisessä Euroopassa ja Aasiassa. Se tuotiin nykyisen Itävallan ja Ranskan hoviin 1500-luvun puolivälin jälkeen. Sieltä syreeni päätyi muualle Eurooppaan ensin kartanoihin ja sitten muihin puutarhoihin. Suomeen syreeni tuotiin tiettävästi Ruotsista 1720-luvulla.

Luonnonmukaisesti kasvatetuista syreeninkukista voi valmistaa syreenisokeria tai leivonnaisia. Syreeninkukista on myös valmistettu vuosikymmenten ajan parfyymejä ja kosmetiikkaa.

Huom! Äänestys on edelleen auki, joten äänestystulos voi muuttua. Tämä juttu kuvastaa tilannetta viikko äänestyksen aukeamisen jälkeen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kotilieden lukijat äänestivät mielestään kauneinta pensasta – voittaja on tuttu monen kotipihalta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.