Puutarha

Kohopenkki perennoille: 2 selkeää etua tavalliseen kukkapenkkiin verrattuna – näin perustat koholla olevan penkin

Kohopenkissä voi kasvattaa kaikkia samoja perennoja kuin tavallisessa maan tasalla olevassa perennapenkissä, mutta paremmalla menestyksellä.

Kohopenkki on nimensä mukaisesti koholla sitä ympäröivästä maa-alueesta. Penkki nousee maan pinnan yläpuolelle noin 15–20 cm.

Kohopenkki perennoille on helppo perustaa, ja sen voi tehdä sekä keväällä että syksyllä.

Penkin voi rakentaa millaiselle maaperälle tahansa, oli maaperä sitten liian kivikkoinen tai savinen tavalliselle maan tasalla olevalle perennapenkille.

Maa on monin paikoin Suomessa savipitoista, mikä hankaloittaa kestävienkin kasvien talvehtimista. Savimaa myös hidastaa kasvuun lähtöä keväällä.

Lue myös: Oletko jo kuullut no dig -menetelmästä? Puutarhurit kuhisevat nyt tästä uusvanhasta tavasta, joka saa inspiraationsa luonnosta – ja päästää lapion eläkkeelle

Kohopenkki perennoille: 2 hyötyä

Kohopenkki helpottaa herkkien lajien pärjäämistä kahdella tavalla, kertoo puutarhuri Eija Tommola.

Kohopenkissä lämpöarvo on parempi, eli se kerää juurille paremmin lämpöä kuin maan tasalla olevat istutusalueet. Tämä tarkoittaa, että kohopenkissä kasvit aloittavat tavallista aikaisemmin kasvunsa ja kukintansa. Myöhäiset lajit saattavat ehtiä kukkia jopa pohjoisessa ennen talven tuloa.

Toiseksi kohopenkissä ylimääräinen kosteus valuu pois eikä jää lillumaan kasvien juurille. Tämä on tärkeää varsinkin talvella, sillä kylmyys ja kosteus ovat monelle kasville haitallisia.

Kohopenkin perustaminen perennoille

Erilaisilla kasveilla on erilaisia tarpeita esimerkiksi kasvusyvyyden suhteen. Mieti ennen kohopenkin perustamista, millaisia perennoja haluat penkkiin istuttaa ja selvitä niiden kasvuvaatimukset. Alla on yleiset ohjeet kohopenkin perustamiseen.

1. Kaiva istutuspaikkaan ensin noin 20–40 cm syvä kuoppa. Jos teet kohopenkkiä tasaiselle savimaalle, täytyy kuopan pohjalle tehdä salaoja, jotta vesi ei jää juuriin ja jäädytä niitä.

mullan lapiointia
Venytä kasvuvyöhykkeitä perennoille © Teija Tuisku

2. Täytä kuoppa mullalla, johon on sekoitettu kivennäis- ja humuspitoista maata. Arkojen lajien kohopenkkiin kannattaa sekoittaa hyvinkin karkeita kiviaineksia, kuten hiekkaa tai soraa. Karkeammat ainekset toimivat mullassa salaojituksen tapaisesti ja auttavat ylimääräisen veden valumista pois.

kohopenkki kukille
Venytä kasvuvyöhykkeitä perennoille © Teija Tuisku

3. Lisää kasvualustaa niin, että istutusalue on noin 15–20 senttiä korkeammalla kuin ympäröivä maa-alue.

”Maa tiivistyy ajan myötä, joten multaa ja kivennäis- ja humusseosta olisi hyvä olla reilusti, niin että sitä näyttäisi olevan jopa liikaa”, Eija Tommola neuvoo.

kohopenkki perennoille
Venytä kasvuvyöhykkeitä perennoille © Teija Tuisku

4. Ympäröi kohopenkki halutessasi esimerkiksi erilaisilla kivillä, jotka pitävät multaa paikoillaan.

kohopenkki perennoille
Venytä kasvuvyöhykkeitä perennoille © Teija Tuisku

5. Lisää kohopenkkiin halutessasi kuoriketta perennojen istuttamisen jälkeen. Kuorike estää rikkaruohojen kasvamista ja liiallista kosteuden haihtumista kuumina kesäpäivinä.

Lue myös Anna.fi:stä: Listasimme kesäkukkien kuolijat ja selviytyjät – tietty trendikukka on puutarhurin mukaan ”liian hyvä ollakseen totta”

Kohopenkin hoito

Alkuun kohopenkkiä kannattaa kastella, jotta kasvi saa kasvatettua itselleen kunnolliset juuret.

Runsaan kastelun ansiosta perennat kasvattavat juuria alaspäin, jolloin ne saavat kosteutta maaperästä ja niiden pintajuuret pysyvät hyvinä.

Jatka kastelua ensimmäisen kesän ajan. Tämän jälkeen kasvit eivät tarvitse paljon hoitoa, sillä ne saavat tarvitsemansa kohopenkin maaperästä.

Vuosien saatossa maa tiivistyy, joten kohopenkkiä täytyy täydentää aika ajoin mullalla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kohopenkki perennoille: 2 selkeää etua tavalliseen kukkapenkkiin verrattuna – näin perustat koholla olevan penkin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.