Puutarha

Mansikan kasvatus: Ota vinkit talteen ja nauti makeasta ja runsaasta sadosta

Mansikan kasvatus kannattaa! Kukapa ei haluisia popsia herkullisia marjoja suoraan kotipihalta tai -puutarhasta?

Mansikan kasvatus onnistuu kotipihalla ja -puutarhassa. Valoa ja lämpöä kaipaavalle mansikalle sopiva paikka on etelä- tai länsirinne. Hyvä mansikkamaa saadaan edellisen vuoden palkokasvipenkkiin, mutta vanhaan perunamaahan mansikan taimia ei kannata istuttaa.

Mansikkamaa uusitaan 4–6 vuoden välein. Rönsyt leikataan sadonkorjuun jälkeen irti emotaimesta. Ne voi istuttaa pieniin ruukkuihin ja viedä talveksi viileään. Jos rönsyissä on jo juuret, ne istutetaan heti maahan. Väliaikaiseen penkkiin istutettaessa taimet peitetään valkoisella muovilla.

Lopulliseen paikkaan ne siirretään touko–kesäkuussa. Mansikka vaatii kuohkean, humuspitoinen kasvualustan. Maa paranee kalkilla, puuntuhkalla tai maatuneella karjanlannalla, turpeella, kuorihumuksella ja kompostilla. Peruslannoitukseksi käy karjanlanta (2–3 kg/ m2). Liika typpi kasvattaa vain lehtiä.

Mansikan kasvatus on helppoa.

Sopiva maan pH-arvo on 6,0–6,5. Peruskalkitukseksi maahan sekoitetaan puutarhakalkkia (50–80 kg/ aari) tai puuntuhkaa (10 kg/ aari). Pieneliötoiminta vilkastuu, kun lisätään vielä pari kourallista rakeistettua luonnonlantavalmistetta.

Uudet taimet istutetaan 10 sentin korkuisiin harjuihin yhteen riviin tai limittäin paririviin 50 sentin välein. Istutukset kastellaan kunnolla. Alimmat kasvuaiheet jätetään multapinnan tasolle.

Lue myös: Mansikan terveyshyödyt – 5 hyvää syytä syödä mansikoita

Mansikan kasvatus vaati lannoitusta ja katteita

Tauteja ehkäistään parhaiten vuoroviljelyllä, typellä, ilmavalla kasvustolla ja terveillä lajikkeilla. Nokkosvesi- tai sipuliuuteruiskutuksista on hyötyä.

Homehtuneet marjat ja lehdet on kerättävä pois. Kevätlannoitteeksi sopii palanut karjanlanta, komposti tai puutarhalannoite. Syyslannoitteeksi käy vähätyppinen luujauhe, puuntuhka, sarvilastu tai muu marjakasveille tarkoitettu syysravinne. Orgaaniset katteet levitetään vasta raakilevaiheessa.

Olki- tai kuorihake saa olla taimien päällä talven yli. Keväällä katteet poistetaan pakkasöiden mentyä.

Mansikan kasvatus onnistuu kotipihalla ja -puutarhassa helposti.

Mansikkamaalla voi käyttää myös mustaa muovia tai kuidusta valmistettua mansikkakangasta, jotka levitetään istutusvaiheessa harjujen päälle. Taimet istutetaan kankaaseen tehtyihin viiltoihin. Katteet kestävät vuosia, jouduttavat satoa ja pitävät marjat puhtaina.

Lue myös: Tunnetko mansikkalajikkeet? Löydä suosikkisi 8 lajikkeen joukosta

Sadonkorjuun jälkeen

Jos halla uhkaa taimia kukintavaiheessa, ne peitetään yöksi kasvuharsolla. Alkukesän runsas kastelu lisää satoa, mutta kastelu lopetetaan raakilevaiheessa. Vettä annetaan kerran viikossa reilusti. Kypsät mansikat suojataan linnuilta tiheäsilmäisellä verkolla tai pelottimilla. Mansikat poimitaan joka toinen päivä aamuisin.

Sadonkorjuun jälkeen katkaistaan rönsyt. Myös emotaimien lehdet voi saksia pois kasvupisteitä vahingoittamatta. Jos tämä jää tekemättä, keväällä harjataan kuivuneet lehdet pois varovasti. Näin saa hävitettyä myös kasvustossa talvehtineet tuholaiset.

Lue myös Anna.fi:stä: Pihallasi voi kasvaa supermarja: marja-aronia sisältää enemmän antioksidantteja kuin mikään muu marja tai hedelmä

Mansikkalajikkeita

  • Jonsok ja Bounty, talvenkestäviä puutarhamansikoita
  • Senga Sengana C, tavallista Senga Senganaa kiitollisempi
  • Polka, satoisa ruotsalainen puutarhamansikka
  • Ostara ja Rügen, jatkuvasti marjova
  • Sara ja Punahilkka, uudehkoja ahomansikka-lajikkeita
  • Minja, tarha- ja ahomansikan risteymä
  • Korona, heleänpunainen, satoisa, mutta altis härmälle
  • Zefyr, aikainen härmänaltis lajike, mutta kestävä harmaahometta vastaan.
  • Sweet Sensation, rönsytön mansikka

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mansikan kasvatus: Ota vinkit talteen ja nauti makeasta ja runsaasta sadosta

R.Rapu

Viimevuonna perustin uuden mansikkamaan ja laitoin mansikkakatteen. Pitäisikö mansikan ympäriltä reikiä suurentaa, että mansikka pääsis kunnolla kasvamaan?

pp

ei

sovamansikka

Mikä on sopiva PH-arvo mansikalle?

sohvakukka

PH-arvo mansikalle on 6-6,5

haaveilija kalat

Pitääkö mansikkaa lannoitaa keväällä jos pitää niin millä. Harrastelijalle(mansikka) kasvoi lehtiä niin paljon ettei parenmasta väliä.Miten on mansikan leikkaus syksyllä,muutakin kuin rönsyt.

Rikke

Syökö metsäjänis tai muu villieläin mansikantaimet? Poro varmasti syö, mutta entäpä muut? Ajattelin lähinnä aitaamisen tarvetta.

rusakko

Rusakko syö.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.