Puutarha

Tiesitkö, että perunan istutuspaikkaa kannattaa vaihdella? Näin onnistuu perunan kasvatus kotipuutarhassa ja parvekkeella

Perunan kasvatus kotipuutarhassa kasvimaalla, viljelylaatikossa ja kasseissa sekä muissa astioissa on helppoa, hauskaa ja satoisaa. Kokeile myös perunan istutusta parvekkeelle tai terassille.

Perunan kasvatus onnistuu parhaiten hiekansekaisessa multamaassa. Hiekka tekee maan läpäiseväksi ja multava maa pidättää ravinteita ja kosteutta. Perunan istutus  hiekkamaahan kannattaa, sillä hiekkamaassa tulee kauniita perunoita, jotka on helppo nostaa.

Lue myös: Toimiiko Potturi-perunanpesulaite? Testitulos yllätti

Jos maa on savista, paranna maata lisäämällä joukkoon hiekkaa ja kompostia tai turvetta.

Viljelylaatikossa ja kassiviljelyssä voi käyttää pussimultaa. Multaa ei tarvitse vaihtaa astioissa joka kerta. Kasvualustaan voi lisätä viljelykertojen välissä lannoitetta ja palanutta kompostia – jos sellaista on käytettävissä.

Perunan kasvatus alkaa perunamaan lannoittamisesta

Perunat kuluttavat kasvuun ja sadon muodostukseen paljon ravinteita. Helpointa on muokata maahan jo keväällä perunankasvatukseen tarkoitettu erikoislannoite, jonka saat valmiina seoksena kaupasta.

Perunoille tarkoitetut lannoitteet sisältävät kohtuullisesti typpeä ja runsaasti muun muassa kaliumia. Typpi rehevöittää kasvustoa, joten sitä tarvitaan alkukesällä. Loppukesällä typen tarve vähänee. Lisätyppeä saa käyttämällä kasvimaalla kesällä katteena ruohosilppua. Kalium puolestaan parantaa sadon kolhunkestävyyttä.

Perunan kasvualustan on hyvä olla lievästi hapanta pH 5,5–6. Perunamaata ei yleensä kalkita ainakaan useammin kuin 3–5 vuoden välein. Liiallinen kalkitus lisää perunoiden rupisuutta.

Varmin tieto maan rakenteesta, happamuudesta ja ravinnetilasta saadaan teettämällä viljavuustutkimus.

Lue myös: Frex-perunaa ylistävät ammattilaiset ja kotikokit – tästä syystä sitä kutsutaan superperunaksi

Idättäminen kannattaa tehdä ennen perunan istutusta

Sertifioitua siemenperunaa on myynnissä puutarha- ja maatalouskaupoissa 0,5–10 kg pakkauksissa huhtikuusta alkaen. Tarkistettu siemenperuna on varma valinta: se on taatusti lajikepuhdasta ja siemen tervettä.

Ainakin varhaisperunat kannattaa idättää ennen istuttamista. Perunat levitetään laakeaan astiaan 3–4 viikkoa ennen istuttamista. Idätyksen voi aloittaa pimeässä, mutta itujen kasvaessa perunat nostetaan valoon, jotta iduista tulee vahvoja. Sumuttaminen edistää itujen puhkeamista.

Paras perunoiden idätyspaikka on valoisa ja viileä, mutta harvalla on sellainen tarjota. Huoneenlämmössä idut kasvavat nopeasti, mutta on hyvä varoa, etteivät ne venähdä pitkiksi ja hauraiksi, kun lämpöä on paljon ja valoa vähän.

Osan siemenperunoista voi istuttaa vaikkapa paperista tehtyihin ruukkuihin ja kasvattaa taimiksi, jotka istutetaan kesän alussa kasvimaahan, viljelylaatikkoon tai kestokassiin.

Perunan istutus ja multaaminen

Perunaa ei kannata viljellä samassa paikassa 2–3 vuotta kauemmin kasvitautivaaran vuoksi. Paikkaa on hyvä vaihdella muiden kasvisten kanssa myös  maan ravinteiden tehokkaan hyväksikäytön takaamiseksi.

Lue myös: Vuoroviljely kotipuutarhassa tuottaa parhaan sadon – näillä ohjeilla onnistut

Muokkaa perunamaa istutuskuntoon kesäkuun alussa, ja laita itäneet perunat maahan vedettyihin vakoihin 20–30 sentin välein. Peittele vaot niin, että siemenperunoiden päälle muodostuu pieni harju.

Multaa perunoita muutaman kerran kesässä, kun varret alkavat kasvaa. Mullatessa harjua ympäröivää maata vedetään kuokalla taimien tyvelle. Samalla kyytiä saavat siemenrikkaruohot.

Kasvin tyvi ei saa paljastua, jotta pinnan tuntumaan kehittyvät mukulat eivät saa valoa ja viherry. Vihertyneitä perunoita ei tule syödä niiden sisältämän solaniinin vuoksi.

Perunan istutus
© Niclas Mäkelä

Perunoiden nostaminen

Kesäsade hoitaa tavallisesti perunamaan kastelun, mutta sateen puutteessa kasvustoa sadetetaan kohtuudella. Perunat eivät pidä liian kuivasta eivätkä märästä maasta.

Varhaisperunoiden ensimmäiset mukulat voi kaivaa syötäväksi käsikopelolla kasvin juuristosta. Kun mukuloita alkaa tulla runsaasti, perunoita korjataan varsi kerrallaan.

Varastoperunan varret leikataan pari viikkoa ennen nostoa, jotta perunan kuori ehtii vahvistua.

Lue myös: Perunan kasvatus ämpärissä – voiko satoa saada näin helposti? Katso ohjeet, joiden avulla onnistut!

Perunan kasvatus kestokassissa parvekkeella

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tiesitkö, että perunan istutuspaikkaa kannattaa vaihdella? Näin onnistuu perunan kasvatus kotipuutarhassa ja parvekkeella

Sinun täytyy kommentoidaksesi.