Puutarha

Salaatin kasvatus siemenestä ja kaupan ruukkusalaatista – katso ohjeet kasvatukseen ja hoitoon

Salaatin kasvatus onnistuu aloittelevaltakin puutarhurilta. Tässä kaikki, mitä sinun tulee tietää sopivista lajikkeista, istutuksesta ja hoidosta.

Salaatin kasvatus on helppoa kotikonstein. Et tarvitse kuin multaa ja siemeniä tai kaupan ruukkusalaatin, ja saat itsellesi tuoretta ja rehevää salaattia kotikeittiöön.

Lue myös: Tomaatin kasvatus siemenestä – katso ohjeet ja kuvat vaihe vaiheelta!

Salaatin kasvatus onnistuu myös aloittelevalta puutarhurilta.
Salaatti kasvaa parhaiten ulkona avomaahan tai ruukkuun istutettuna. Sidesalaatti eli roomansalaatti tai cos-salaatti on yksi tavallisimmista salaattiryhmistä.  Kuva: OM-Arkisto

Hyötykasviyhdistyksen pääpuutarhuri Satu Sainio kertoo, miten salaatin kasvatuksessa pääsee vauhtiin, ja mitä matkalla on syytä ottaa huomioon.

Salaattiryhmät: lehtisalaatti, keräsalaatti, kidesalaatti, parsasalaatti..

Kaikkiin salaatteihin pätee suunnilleen samanlainen hoito, mutta eri salaattiryhmien lajit kasvavat hiukan eri tavalla ja vauhdilla. Perehdy tästä yleisimpiin salaattiryhmiin ja niiden ominaispiirteisiin:

Salaatin kasvatus siemenestä: kylväminen ulos avomaalle tai ruukkuun

Koska salaatin siemen itää parhaiten viileässä, siemenet voi kylvää jo toukokuussa suoraan ulos avomaalle tai ruukkuun.

Kaikkia siemeniä ei kannata kylvää kerralla, koska silloin koko sato valmistuu samaan aikaan. Kasvimaata, kasvusäkkejä tai ruukkuja kannattaa täyttää hiljalleen, kylvämällä uusia siemeniä parin viikon välein.

Kasvimaalla siemeniä voi kylvää esimerkiksi hitaammin kasvavien juuresten väliin. Tällä tavalla tuoretta satoa tulee pitkin kesää. Varmista kuitenkin, etteivät viereiset taimet pääse varjostamaan salaattia.

Kylvämisessä tulee ottaa huomioon kunkin lajikkeen suositeltu taimi- ja riviväli. Jos siemenet kylvää liian tiheästi, satoa joutuu myöhemmin harventamaan, jotta taimet lähtisivät kunnolla kasvuun. Erityisesti keräsalaatti vaatii paljon tilaa kasvaakseen ja muodostaakseen kerän.

Salaatin kasvatus sisällä: esikasvatus ruukussa

Kasvukautta voi pidentää aloittamalla kasvatuksen sisätiloissa aikaisemmin keväällä ja siirtämällä taimen ulos alkukesästä. Näin satoa ehtii tulla aikaisemmin kesällä.

Salaatti ei idä yli 25 asteessa, ja kärsii kuivasta huoneilmasta taimikasvatuksen aikana. Pidä siis huoli, ettei viljelmä ole kotona patterin yläpuolella tai kovin paahteisessa paikassa.

Siirrä taimi ruukussa parvekkeelle tai istuta puutarhaan heti, kun kovimmat hallayöt hellittävät. Kun istutat taimen ulos multaan, vältä peittämästä kasvupistettä mullalla.

Salaatti voi reagoida äkilliseen muutokseen kasvuolosuhteissa, kun sisällä esikasvatetun taimen siirtää ulkoilmaan. Taimen voi totuttaa ulkoilmaan karaisemalla, eli pitämällä ruukkua ulkona aluksi vain pari tuntia kerrallaan ja vähitellen pidempiä aikoja kerrallaan. Avomaalle istutettua taimea voi myös suojata harsolla.  Salaatti ei ole  kovin herkkä kylmälle.

Salaatin kasvatus onnistuu myös siemenistä. Salaatin kasvaminen täysikasvuiseksi kestää kuukaudesta kahteen kuukauteen lajikkeesta riippuen.
Salaattia voi esikasvattaa kotona jo aikaisin keväällä ja täysikasvuisen taimen voi siirtää avomaalle toukokuussa. Siemenet voi myös kylvää suoraan ulos toukokuussa. Kuva: iStockphoto

Lue myös: Sinilupiini on uusi huippukokit hurmannut trendiruoka, seuraavaksi siihen hurahtavat kotipuutarhurit ja -kokit – älä sekoita tienvarsilupiiniin!

Salaatin kasvatus kaupan ruukkusalaatista

Salaatin kasvatus onnistuu kaupasta ostetusta ruukkusalaatista. Napsi ensin pois ulommaiset lehdet. Jätä keskikohdan kasvupiste ja muutama lehti, jotta kasvilla on tarpeeksi massaa yhteyttämiseen.

Istuta taimi ulos tai parvekkeelle uuteen multaan ruukkuun tai suoraan avomaahan. Varo peittämästä kasvupistettä mullalla, koska muuten kasvu tyrehtyy.

Kasvualusta: ruukku, multa ja lannoitus

Salaatti tarvitsee kohtalaisesti maatilaa kasvaakseen. Lehtisalaatti sopii esimerkiksi parvekkeella hyvin ruukkuistutuksen reunamille muiden lajien vierustalle, mutta keräsalaatti vaatii enemmän tilaa ympärilleen.

Jos salaattia kasvattaa ruukussa, ruukun täytyisi olla vähintään 10 litran kokoinen yhtä taimea kohden, jotta salaatti saa tasaisen kosteuden. Saviruukku kannattaa liottaa ennen käyttöönottoa, koska muuten se imee herkästi kasteluvedet itseensä.

Salaatti menestyy parhaiten kosteutta pidättävässä, multavassa hiekkamaassa. Esikasvatukseen sopii kylvö- tai taimimulta ja täysikasvuisen taimen kasvatukseen ravinteikkaampi hiekkainen puutarhamulta.

Salaatin kasvatus on helpointa aloittaa lehtisalaateista.
Lehtisalaattilajikkeita on monia erilaisia, ja ne ovat yleensä mietoja maultaan. Kuva: Seppo Saarentola

Lue myös: Yrttien kasvatus kotona – näin kasvatat kukoistavan yrttisadon

Valo ja lämpötila

Yksi oleellinen sääntö salaatin kasvatuksessa on se, että salaatti viihtyy parhaiten viileässä. Salaateille ihanteellinen kasvatuslämpötila on noin 15-25 astetta. Itämislämpötila on 15–23 astetta. Yli 25 asteessa suurin osa salaateista ei idä.

Sisätilat ovat yleensä liian lämpimiä salaatin kasvatukseen. Parhaiten salaatti kasvaa kasvimaalla, kasvihuoneessa tai avoimella parvekkeella.

Jos tekee useita kylvöjä ulkona kesän aikana ja kylvöaika osuu lämpimälle jaksolle, siemenet voi kylvää yötä vasten. Siemen lähtee helpommin itämään, kun ilma on viilentynyt illan ja yön lämpötiloihin.

Kuten useimmat kasvit, myös salaatti tarvitsee runsaasti valoa kasvaakseen.

Kastelu ja lannoitus

Viileän lämpötilan lisäksi salaatti tarvitsee tasaisen kosteuden kasvaakseen. Kastele säännöllisesti runsaalla vedellä. Kuivuudesta kärsivä salaatti virittyy herkästi kukkaan ja salaatin maku kitkeröityy. Myös liian alhainen lämpötila, erityisesti kasvun alkuvaiheessa, voi virittää salaatin kukkimaan.

Salaatti tarvitsee kasvaakseen erityisesti kaliumia ja fosforia. Lannoitteena voi käyttää erilaisia luonnonlannoitteita, erityisesti vihanneksille tarkoitettua lannoitetta tai kotitekoisia vaihtoehtoja, kuten rohtoraunioyrtti- tai nokkoskäytettä.

Sadonkorjuu tapahtuu pitkin kasvukautta

Salaatti tuottaa satoa koko kesän mittaan. Tuoreita lehtiä voi poimia sitä mukaa, kun niitä kasvaa. Muista aina jättää vehreyttä ja säilyttää kasvupiste, jotta kasvi pääsee jatkamaan kasvuaan.

Kesän lopulla salaatti tulee kasvukauden päätökseen ja keväällä voi taas kylvää tai istuttaa uudet taimet.

Juttua muokattu 27.4.2021: Pääkuva vaihdettu. Aikaisemmassa pääkuvassa oli keräkaali, ei salaatti.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Salaatin kasvatus siemenestä ja kaupan ruukkusalaatista – katso ohjeet kasvatukseen ja hoitoon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.