Pihasuunnitelma auttaa kotipuutarhuria – 5 vastausta usein pohdittuihin kysymyksiin pihasuunnitelmasta

Mitä pihasuunnitelma maksaa ja miksi sellainen kannattaa teettää? Entä jos pihasuunnitelmaa ei ole? Lue vastaus viiteen yleiseen kysymykseen pihan suunnittelusta.

Hyvin suunniteltu piha muuntautuu asukkaiden elämäntilanteen mukaan. Tätä mieltä on vantaalainen puutarhasuunnittelija, suunnitteluhortonomi ja maisemasuunnittelun opettaja Outi Tahvonen. Tahvonen kertoo, mitä etuja pihasuunnitelma tuo ja miten välttää virheet, jos sellaista ei ole.

Lue myös: Perennapenkin perustaminen tuo iloa vuodesta toiseen – katso vinkit ja perusta kukoistava perennapenkki

1. Miksi kotipuutarhurin kannattaa teettää pihasuunnitelma?

Kaiken voi tehdä itse, mutta pihasuunnittelija hallitsee kokonaisuuden. Asukkaiden innostus lähtee usein mieltymyksestä johonkin kasvilajiin, ammattisuunnittelija taas näkee tontin tilanjaon, pihan muotokielen, valon ja varjot, viranomaisasiat ja budjetin tärkeänä osana hanketta. Istutusten suunnittelu on vain pieni osa työstä.

2. Mitä pihasuunnitelma maksaa?

Pihasuunnittelija hinnoittelee työnsä koulutuksensa, kokemuksensa, kohteen vaativuuden, sijainnin ja monen muun tekijän mukaan. Tavallisesti laskutetaan työtuntien mukaan, keskimäärin 45–70 euroa tunnilta. Yleinen kokonaishinta suunnitelmalle on 1 500–3 000 euroa. Satsaus tulee takaisin jo siinä, että kulkureitit, kiveykset ja muut erityisosaamista vaativat rakenteet voidaan suunnitelman perusteella tehdä yhdellä kertaa.

3. Millainen takuu pihasuunnittelijan työllä on?

Pihasuunnittelija vastaa omasta työstään. Jos hän on ammattitaitoinen, peruskasvit viihtyvät varmasti ja täydennyskasveja käytetään ajatuksella. Luonnonolosuhteitten oikullisuudesta ei kukaan voi tietää eikä vastata.

Pihasuunnitelma tekee pihasta viihtyisän.

© Norman Ojanen

4. Miten välttää pahimmat virheet, jos pihasuunnitelmaa ei ole?

Kannattaa selata internetistä ja kirjoista tehtävälistoja ja varmistaa viranomaismääräykset. Oman pihasuunnitelman voi luonnostella paperille tai piirtää muodot pihalle kalkkiviivoilla. Kyseenalaista parhaatkin ideat. Vaikka puun paikka vaikuttaa nyt hyvältä, mikä tilanne on parinkymmenen vuoden kuluttua?

5. Mihin suuntaan pihasuunnittelu on kehittymässä?

Ilmastonmuutos tuo lisähaasteita pihansuunnitteluun. Vedet on perinteisesti pyritty ohjaamaan pois tontilta, mutta tulevaisuudessa hulevedet pyritään hyödyntämään tarkoin.

Avainsanat

Keskustelu

Vinkki tulevalle kesälle. Minulla on pieni mansikkakankaalla katettu mansikkamaa. Viime kesänä märkyyden takia harvensin mansikanlehtiä kaksi kertaa. Toinen kerta oli kukinnan jälkeen. Harmaahometta ei päässyt tulemaan, koska tuuli pääsi kuivattamaan kasvuston ja aurinko kypsyttämään marjat.

Kommentoi juttua: Pihasuunnitelma auttaa kotipuutarhuria – 5 vastausta usein pohdittuihin kysymyksiin pihasuunnitelmasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X