rinnepiha

Rakenna toimiva ja kaunis rinnepiha – katso 10 vinkkiä!

Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla kukoistava puutarha syntyy rinteeseenkin.

Rinteeseenkin saa kauniin ja käytännöllisen puutarhan. Rinteen saa hyötykäyttöön pengertämällä sen tasoiksi. Rakenna kaunis rinnepiha näillä vinkeillä.

Lue myös: Maanpeittokasvi x 12

Rinnepiha toimivaksi: 10 vinkkiä suunnittelijalle

1. Ota yhteyttä pihasuunnittelijaan jo tontin hankinnan jälkeen, jotta talo sijoitetaan niin, että pihalle jää yhtenäistä tilaa.

2. Tee jo suunnitteluvaiheessa yhteistyötä naapureiden kanssa, jotta pihoille ei tule suuria korkeuseroja. Hulevedet eivät saa valua naapuriin.

3. Hyödynnä pihatöissä talonrakennuksessa käytössä olevia koneita. Rinnerakentamisessa työjärjestyksen laatiminen vaatii asiantuntemusta.

Lue myös Anna.fi:stä: Mindfulnessia parhaimmillaan! Suomalaiset kertovat, mikä puutarhanhoidossa on parasta

rinnepiha

4. Muodosta rinnepihaan tasanteita pengerrysten ja muurien avulla. Tasanteihin saa laitettua kasveille kunnolliset multakerrokset. Terasseilla kasveja on myös helpompi hoitaa kuin jyrkässä rinteessä. Tasolta toiselle voi kulkea portaita ja luiskia pitkin.

5. Rinteeseen voi istuttaa kasveja ilman erikoisrakenteita, jos sen kaltevuus on enintään 1:2. Tätä jyrkemmissä rinteissä on syytä sijoittaa kasvualustaan valmiskennot tai rakentaa puusta tukikehikko, joka saa lahota kasvien juurruttua sitomaan maata. Myös rinteeseen upotetut isot luonnonkivet tukevat maa-ainesta pysymään paikoillaan. Rinteessä kasvualustakerroksen tulee olla paksu.

6. Suosi pikkupensaita ja perennoja, jotka sitovat ja peittävät maata helpottaen rikkakasvien kitkemistä. Paksussa mullassa viihtyvät monet muutkin kuin kuivan paikan lajit. Valitse kasvit monipuolisesti siten, että kukintaa riittää keväästä syksyyn. Ota selvää kukinta-ajoista kirjoista ja puutarhamyymälöistä. Muista istuttaa myös havuja.

7. Vältä nurmikkoa jyrkissä luiskissa, sitä paremmin maata peittävät maanpeitepensaat ja -perennat. Nurmikon leikkaaminen saattaa olla rinteessä jopa vaarallista.

8. Istuta kasvit tiheästi, jotta maa peittyy nopeasti. Varsinkin aluksi apua tuovat myös katteet.

9. Tukimuuri rinteen alaosassa tukee maata. Muureilla voi myös terassoida rinteen tasoiksi. Tukimuurin alta pintamaat poistetaan ja korvataan kalliomurskeella tai sepelillä. Muurin alle valetaan tukiantura ja taakse laitetaan sepeliä. Useimmiten tarvitaan myös salaojitus, joskus myös routaeristyslevyt. Tukimuuri kallistetaan rinteessä sisäänpäin.

10. Jos haluat säilyttää rinteen muodot, tutustu tarjolla oleviin eroosiota estäviin kenno- ja mattoratkaisuihin.

Juttua muokattu 11.9.2020: Juttua täydennetty.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Rakenna toimiva ja kaunis rinnepiha – katso 10 vinkkiä!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X