Kati Jukarainen, Jutta Toivonen ja Juha Toikka paljastavat puutarhatrendit 2022

Puutarhatrendit 2022: Alan ammattilaiset kertovat, mistä viherpeukalot innostuvat tänä vuonna

Tämän vuoden ilmiöihin kuuluvat muun muassa kasvisten ja kukkien kasvattaminen ja luonnonmonimuotoisuudesta huolehtiminen.

Puutarhuri Juha Toikka, pihasuunnittelija Kati Jukarainen ja floristi Jutta Toivonen paljastavat, minkä parissa tänä vuonna kuopsutellaan. Nämä ovat puutarhatrendit 2022!

Lue myös: Trendikäs kasvi x 5: Näitä huonekasveja himoitaan nyt – katso myös uudet vihertrendit!

1. Hyötykasvien kasvatus

Puutarhuri Juha Toikka:

”Maailmantilanteen takia ­ihmiset ovat kiinnostuneita perushyöty­kasveista, joita pystyy kasvattamaan itse vaikka ruukuissakin. Kurkkujen, tomaattien, perunoiden ja sipulien kysyntä on ollut valtavaa.”

Lue myös: Kasvimaan perustaminen: Nämä neuvot haluat lukea, ennen kuin ryhdyt tuumasta toimeen

Juha Toikka

Juha Toikka Kuva: Kodin Kukat

2. Istutetaan puita

Pihasuunnittelija Kati Jukarainen:

”Puun istuttaminen on ekoteko, ja puiden kasvatus lisääntyy sen mitä tontti antaa periksi.  Suomalaiset tykkäävät hedelmäpuista, niiden koristelajeja tulee näkymään. Erityyppiset omenapuut ovat ikisuosikkeja.”

Kati Jukarainen

Kati Jukarainen Kuva: Otso Jukarainen

3. Sisä- ja ulkotilojen raja hämärtyy

Pihasuunnittelija Kati Jukarainen:

”Sisä- ja ulkotilojen rajat hämärtyvät enenevissä määrin. Piha voi inspiroida sisätilojen sisustusvalintoja. Ulos halutaan samoja toimintoja kuin sisältä jo löytyy, kuten olohuonemaista tilaa ja hyvät puitteet kokkaamiseen, ja niiden rakentamiseen panostetaan entistä enemmän rahaa. Pizzagrillit ovat kovassa nosteessa, samoin pihapunttikset.”

4. Pelastetaan pörriäiset

Puutarhuri Juha Toikka:

”Annetaan ympäristön luontaisten suojapaikkojen olla, perustetaan hyönteishotelleja, ja valitaan pölyttäjäystävällisiä kasveja. Kiinnitetään huomiota myös kasvien kukinta-aikoihin. Esimerkiksi luonnonniityt ovat suosittuja, ne kukkivat pitkin kasvukautta, jolloin pölyttäjillä on tarjolla hyvin ravintoa.”

Lue myös: Pölyttäjät uhkaavat kadota – tee pölyttäjäystävällinen puutarha, joka tuo apua hätää kärsiville hyönteisille

5. Annetaan luonnolle tilaa

Puutarhuri Juha Toikka:

”Pihat eivät ole enää niin kaluttuja, ne saavat olla niin kuin ennen vanhaan: on nättejä hoidettuja kukkapenkkejä ja hyötykasveja mutta ympäristö saa olla luonnonmukaisempi. Kaikkea ei tarvitse vetää trimmerillä tasaiseksi ja haravoida pois. Samalla opitaan olemaan puutarhassa rennommin ja nauttimaan, se ei ole jatkuva työleiri, kun kaiken ei tarvitse olla tiptop.”

6. Itse kasvatetut leikkokukat

Pihasuunnittelija Kati Jukarainen:

”Tämän vuoden isoin trendi teki tuloaan jo viime vuonna. Itse kasvatetuista leikkokukista tulee samanlainen buumi kuin hyötykasvien kasvattamisesta. Leikkokukkia kasvatetaan kukkapenkeissä, ruukuissa ja laatikoissa. Trendiin kuuluu myös tietynlainen hifistely, etsitään tiettyjä lajikkeita esimerkiksi tsinniasta, kesäpäivänhatusta ja kiinanasterista sekä kosmoksesta.”

7. Monimuotoiset kimput

Vuoden 2021 floristi Jutta Toivonen:

”Kimppuun yhdistellään reippaasti erilaisia kukkia, kuten tulppaaneita, neilikoita ja kruunuvuokkoja. Kukkien annetaan kasvaa eri tahtiin, jolloin kimppu muuttuu päivittäin ja sitä on mielenkiintoista seurata eikä se ole vain hetken ilo.”

Jutta Toivonen

Jutta Toivonen Kuva: Vuokko Toivonen

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Puutarhatrendit 2022: Alan ammattilaiset kertovat, mistä viherpeukalot innostuvat tänä vuonna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X