Sisustus

Eteisen matto ei saa olla liian paksu eikä kapea – lue 5 neuvoa täydellisen maton valintaan

Tulisiko eteisen maton olla suorakaiteen muotoinen vai pyöreä? Tilasuunnittelija Johanna Sulander-Hovila kertoo, millainen matto toimii eteisessä parhaiten.

Ulko-ovesta sisäänastujaa tervehtii ensimmäisenä eteisen matto. Hyvä matto on paitsi ilo silmälle, myös tehokas kuran ja hiekan nappaaja. Tilasuunnittelija Johanna Sulander-Hovila listasi viisi vinkkiä, joiden avulla valitset eteiseen käytännöllisen ja tyylikkään maton.

Lue myös: Eteisen säilytysratkaisut – 3 toimivaa vinkkiä Dekon sisustustoimittajalta

1. Matto ei saa olla liian kapea

Usein kapeaan eteistilaan ei istu turhan kapea matto. Sen sijaan maton tulisi olla mahdollisimman leveä ja jäädä seinistä noin 10–15 senttimetrin päähän. Jos eteinen on käytävän sijaan aulamainen ja siellä on useita ovia, voi tilaan tuoda selkeyttä pyöreällä matolla.

Sulander-Hovila korostaa mattojen olevan yleisesti ottaen pitkäaikaisia hankintoja, joten niihin kannattaa satsata. Vakiomitoista ei välttämättä löydy juuri tiettyyn tilaan sopivia yksilöitä, joten mittatilausmattoja kannattaa harkita.

2. Valitse kestävä materiaali

Luonnonmateriaalit sisal ja juutti ovat Sulander-Hovilan mukaan hyviä ja kestäviä materiaalivalintoja eteiseen. Niistä valmistetut matot on helppo imuroida puhtaaksi ja tahrojen poisto käy kätevästi.

Myös erilaiset keinokuidut, kuten esimerkiksi polyamidi tai polypropeenikuitu, ovat helppohoitoisia tilassa, johon kulkeutuu likaa.

3. Eteisen matto ei saa olla liian paksu

Eteisessä tulisi kiinnittää huomiota siihen, että ovet mahtuvat avautumaan. Liian paksu matto estää oven sulavan avautumisen.

Mikäli eteisessä on lattialämmitys, täytyy osa lattiasta jättää kokonaan ilman mattoa, jotta lämmitys pääsee vapautumaan tilaan.

Lue myös: Eteinen ilman vaatekaappia – kuusi toimivaa ideaa

4. Sijoittele eteisen matto oikein

Eteisen matto tulisi asetella tilaan niin, että se alkaa heti ulko-ovelta. Näin kengistä tarttuva kura, hiekka ja kosteus jäävät kiinni mattoon eivätkä likaa lattiapintaa.

”Maton olisi hyvä olla noin kuuden askeleen mittainen. Siinä ehtivät jo kengänpohjat puhdistumaan. Tosin tila sanelee maton koon, ja pienikin matto riittää nappaamaan suurimmat liat”, Sulander-Hovila neuvoo.

Lue myös Anna.fi:stä: Arvaatko, mikä eteiskuva on kenenkin julkkiksen kodista? Jonna Geagea, Timo Lavikainen ja muut tutut antoivat kurkistaa kotiinsa

5. Varmista, että matto pysyy paikallaan

Eteisessä on usein vain vähän irtokalusteita, jotka pitävät alleen jäävän maton paikallaan. Näin ollen maton paikallaan pysymisen tärkeys korostuu.

Jos matossa ei ole luonnonkumipohjaa, jonka avulla se pysyy liikkumatta, kannattaa maton alle laittaa paikallaan pysymisen varmistava liukuestematto. Tarvittaessa maton reunan voi laittaa esimerkiksi lipaston etujalkojen alle, jolloin matto ei lähde liikkeelle.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Eteisen matto ei saa olla liian paksu eikä kapea – lue 5 neuvoa täydellisen maton valintaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.