Sisustus

Hannan ja Jounin koti on täynnä huonekaluja, joilla on tarina – rakkain niistä on vuodelta 1886 ja sen siirtämiseen tarvittiin 4 muuttomiestä

Hannan ja Jounin suuren uusperheen kodista on lohkaistavissa tarvittaessa erilleen yksiö. Kun kahden aikuisen tavarat tuotiin saman katon alle, kerroksellisuus syntyi kuin itsestään.

Kun kuvataiteilija Hanna Rissasen ja Jouni Jokisen iso uusperhe etsi uutta kotia, he eivät halunneet hankkia liian isoa asuntoa. Perheen lapset ovat pikkuhiljaa aikuistumassa. Hanna ja Jouni halusivat kodin pitkäksi aikaa, mahdollisesti loppuelämäksi.

Tämän kodin myynti-ilmoitukseen pariskunta ihastui jo kuvien perusteella, vaikka asunto vaikuttikin niissä pimeältä ja tummalta. He näkivät asunnon mahdollisuudet ja alkoivat välittömästi suunnitella tilojen kaipaamaa remonttia.

Uusperheen koti sijaitsee Turun ydinkeskustassa. Sen hiljaisuus kaiken elämän keskellä, rappukäytävän koristemaalaukset ja kakluunit sekä vanha lankkulattia tekivät Hannaan ja Jouniin välittömän vaikutuksen. Lisäksi erityisesti Usva-koiran takia uuden kodin lähettyvillä tuli olla puisto.

”Turun keskustassa ei ole montaa isompaa puistoa, joten mahdollisuuksia ei ollut paljon”, Hanna muistelee.

Lue myös: Nyt on värikästä! ”Keltaiset verhot takaavat ikuisen auringonpaisteen”, Michael vinkkaa

Sohvan Hanna hankki jo edelliseen kotiinsa Kodin Ykkösestä. Sohvan piti täyttää tiukat kriteerit korkeuden ja leveyden suhteen. Siinä piti olla puiset jalat ja kangaspäälliset ja sen piti toimia myös varavuoteena. ”Tämä sohva täytti kaikki edellämainitut kriteerit, ja on kaunis ja sopi vieläpä budjettiini. Nyt siinä on punaviinitahroja, koirankarvoja ja loputtoman köllimisen jälkiä, mutta minulle ne ovat vain muistumia hyvästä elämästä”, Hanna kertoo.
Sohvan Hanna hankki jo edelliseen kotiinsa Kodin Ykkösestä. Sohvan piti täyttää tiukat kriteerit korkeuden ja leveyden suhteen. Siinä piti olla puiset jalat ja kangaspäälliset ja sen piti toimia myös varavuoteena. ”Tämä sohva täytti kaikki edellämainitut kriteerit, ja on kaunis ja sopi vieläpä budjettiini. Nyt siinä on punaviinitahroja, koirankarvoja ja loputtoman köllimisen jälkiä, mutta minulle ne ovat vain muistumia hyvästä elämästä”, Hanna kertoo. © Kaisu Kaplin

Kaksi sisäänkäyntiä

Kodin muuntelumahdollisuus oli erityisesti pariskunnan mieleen. Omalla sisäänkäynnillä ollut vanha keittiö muutettiin remontissa makuuhuoneeksi, mutta huoneeseen jätettiin kuitenkin keittiövaraus. Makuuhuoneen yhteyteen rakennettiin myös oma kylpyhuone, jotta tilan voi tarvittaessa muuttaa työhuoneeksi tai vaikka erilliseksi yksiöksi.

Toinen suuri muutos oli uusi keittiö, joka remontissa siirrettiin keskeiselle paikalle asuntoa.

”Keittiö on kodin sydän, jossa vietämme paljon yhdessä aikaa, joten panostimme siihen.”

Lisäksi uuden keittiön kokoa määritteli suuri ja jykevä 1800-luvulla Turun Kakolassa valmistettu ruokapöytä, jonka Hanna oli hankkinut jo edelliseen kotiinsa.

Toiveiden mukaiset vaaleanpunaiset kiintokalusteet pariskunta tilasi puusepältä.

”Kokeilimme mallipaloja useista punaisen ja vihreän eri sävyistä, mutta nopeasti päädyimme siihen, että hempeä vaaleanpunainen olisi täydellinen sävy tähän tilaan. Meille oli myös tärkeää, että kaapistojen peiliovet olisi maalattu ennen runkojen kokoamista. Puun eläessä umpipuisten ovilehtien maali saattaa halkeilla niiden saumakohdista, jos ne maalataan jälkikäteen”, kertoo Hanna.

Lue myös Anna.fissä: Ainutlaatuinen, vanhaan kirjapainoon rakennettu koti hurmasi Sadun: ”Tässä oli jotain erikoista”

Huoneiden sävymaailma kakluuneista

Kuvataiteilija-äidille värit ovat tärkeitä, ja valkoiset seinät eivät olleet vaihtoehto.

”Sävyvalintojen lähtökohtana olivat asunnon vanhat kakluunit ja niiden värimaailma. Maalisävyjä valitessa täytyi ottaa huomioon myös se, ettei kakluuni muutu uuden seinämaalin myötä likaisen näköiseksi.”

Kerroksellisesti sisustetun kodin huonekaluista suurin osa on hankittu käytettyinä eri puolilta Suomea.

”Rakastan huutokauppoja, roskalavoja, kierrätyskeskuksia ja vanhan tavaran liikkeitä. Löytämisen riemu on niissä paljon suurempi kuin uutta ostaessa.”

Hannan edellinen koti oli samalta aikakaudelta kuin uusi koti, siksi Hannan vanhat huonekalut sopivat hyvin myös uuteen kotiin.

”Vaikka minun ja Jounin sisustustyylit ovatkin aika erilaisia, olemme saaneet sovitettua molempien vanhoista huonekaluista melko sopusointuisen kokonaisuuden. Eikä kodissamme ole yhtään tavaraa, josta en pidä. Haluan ympärilleni tavaroita, jotka ovat tarpeellisia tai niillä on jokin erityinen arvo meille täällä asuville.”

Hannan kaikkein rakkain huonekalu on soitin, C. Bechsteinin vanha valurautarunkoinen puupiano vuodelta 1886. Pianon muuttamiseen tarvittiin neljä muuttomiestä, koska soitin painaa niin paljon.

”Piano kuului aikoinaan Tukholman Kuninkaallisen Oopperan pianonvirittäjälle, ja sen koneisto on kunnostettu ennen kuin se päätyi minulle. Pianossa on kauniin ulkomuodon lisäksi myös erityisen kaunis sointiääni.

Lue myös: Reetta toteutti unelmansa – perusti oman kirjakaupan, muutti vanhaan puutaloon ja ryhtyi kirjailijaksi

Esillä omaa taidetta

Musta piano on sijoitettu vihreäsävyiseen aulaan, koska siellä soitetut sävelet kuuluvat hyvin kaikkiin kodin huoneisiin, ja piano näkyy myös olohuoneeseen.

”Tiloista toiseen avautuvat näkymät ovat minulle tärkeitä. Pianon päällä on ”Synty” teokseni, joka muistuttaa minua siitä, että vaikeiden vaiheiden jälkeen tulee uusi aamu, ja kaikki aina järjestyy jotenkin. Taulua on yritetty moneen kertaan ostaa, mutta en ole vielä hennonut luopua siitä.”

Kodin taideteoksista suurin osa on Hannan töitä. Ne ovat hänelle tärkeitä ja ne muistuttavat elämän erilaisista vaiheista.

Useat kodin seinillä olevista Hannan tauluista ovat sellaisia, jotka voivat hetkenä minä hyvänsä löytää uuden omistajan. Vaikein Hannan on luopua teoksista, joilla on vahva side elämän käännekohtiin.

”Yksi sellainen on keittiön seinän ”Juuret ja siivet” teos. Se on ensimmäinen, jonka maalasin avioeroni jälkeen. Siitä alkoi voimakas ja tuottelias, mutta myös kivulias luomisprosessi, joka sai minut maalaamaan paljon.”

Jouni osti pitkään haaveilemansa Eames Lounge Chairin raheineen itselleen viisikymmenvoutislahjaksi juuri ennen kuin pariskunta tapasi toisensa. Samaan aikaan hän hankki tuolin pariksi Louis Poulsenin Artichoke valaisimen. ”Nojatuoli ja valaisin sopivat hyvin sävyiltään minun jo edelliseen kotiini ostetun Mum’sin Suomu-maton kanssa.”
Jouni osti pitkään haaveilemansa Eames Lounge Chairin raheineen itselleen viisikymmenvuotislahjaksi juuri ennen kuin pariskunta tapasi toisensa. Samaan aikaan hän hankki tuolin pariksi Louis Poulsenin Artichoke valaisimen. ”Nojatuoli ja valaisin sopivat hyvin sävyiltään minun jo edelliseen kotiini ostetun Mum’sin Suomu-maton kanssa.” © Kaisu Kaplin

Juttu on julkaistu Dekossa 2/2024.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hannan ja Jounin koti on täynnä huonekaluja, joilla on tarina – rakkain niistä on vuodelta 1886 ja sen siirtämiseen tarvittiin 4 muuttomiestä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.