Sisustus

Retroa! "Keittiö on kodin paras huone 1980-luvulla" – muistatko tämän yltäkylläisyyden?

Kauniissa ja hyvin varustetussa keittiössä on ilo tehdä ruokaa ja nautinto istua syömässä. Tämä keittiö oli ihasteltavissa Habitare-messuilla vuonna 1987 – sukella nyt retron maailmaan.

Kotilieden Habitare-messukeittiössä päätettiin vuonna 1987 luopua nurkista, ja kalusteet sijoitettiin uudella, jännittävällä mutta toimivalla tavalla. Samalla myös liesi, vesipiste ja uuni lähenivät toisiaan, mutta keitto- ja vesipisteen väliin jäi sopivasti laskutilaa.

Lisää työskentelytasoa saatiin lukittavilla pyörillä liikkuvasta työpöydästä, jonka runkona oli kaksi laatikostoa ja työtasona massiivista koivua. Näin tarjoiluvaunun tapaan toimivan työpöytä siirrettiin apupöydäksi paikkaan, jossa leivottiin tai pakastettiin työtarpeesta riippuen.

Työpisteet 80-luvun keittiössä
Työpisteet lähentyvät toisiaan, kun kalusteet eivät ole pitkin seinänvieriä. Ulos vedettyä liettä voi lähestyä kolmelta eri suunnalta. Kalusteisiin upotettu mikro ei vie turhaa tilaa työtasolla. Uunin päälle sijoitetun mikron voi sulkea ylhäältä alas vedettävällä ovella.

Marmori rauhoitti punaista hehkua

1980-luvun lopulla messukeittiön väriksi valittiin iloinen ja intensiivinen punainen. Kiiltävä punainen ei kuulunut kuitenkaan salolaisen valmistajan, Ykkössisuste Oy:n vakioväreihin, vaikka rohkeimmat sisustajat suosivatkin väriä kaappien runkojen MDF-puukuitulevyissä.

Viileä marmori valittiin työtasoksi punaista hehkua rauhoittamaan ja lattiaan valkoista valittiin Hovi-lattialaattaa. Keittiön lämmintä tunnelmaa tasasivat alumiininväriset vetimet ja ripustimet.

Herkuttelijan monet liesivaihtoehdot

Monipuolinen laitevalikoima helpotti kotikokin arkea, kun kaasuliesi, mikro, pakastin ja astianpesukone nopeuttivat työskentelyä. Herkuttelija tiesi jo tuolloin, että eri raaka-aineet vaativat erilaista käsittelyä. Siksi herkuttelijalle ei sähköliesi riittänyt, vaan keittiössä oli myös kaasuliesi ja sähköllä toimiva hiiligrilli.

Liesi 80-luvulta
Lietenä on kaupunkikaasuun kytkettävä kaasuliesi, keraaminen liesitaso ja sähköllä toimiva hiiligrilli. Ulos vedettävä 90 cm leveä liesituuletin kattaa keittoalueen. Keittotason alla tarvikelaatikossa ovat leikkuulaudat. Niistä saa lisää ruoan esivalmistukseen tarvittavaa työtilaa ja ne ovat myös hyvää laskutilaa.

Halogeenivalot kiskoilla

Keittiön valaistus hoidettiin energiaa säästävillä Laptekin halogeenivalaisimilla, joiden kestoikä ja teho olivat kaksinkertaiset loisteputken tehoon verrattuina. Valaisimet asennettiin  kiskoon, josta ne voidaan siirtää vaikkapa kuivauskaapin alle.

Vihrekasveja suosittiin myös 80-luvun lopun huumassa.
Keittiökalusteiden huoliteltu laatu ja korkeakiiltoisiksi maalatut pinnat sopivat myös ruokasaliin. Ruokapöytä muodostuu kahdesta kolmion muotoisesta palasta. Paloista voi helposti rakentaa erimuotoisia kokonaisuuksia.

Marja Ácsin kirjoittama juttu on julkaistu Kotiliedessä 17/1987.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Retroa! "Keittiö on kodin paras huone 1980-luvulla" – muistatko tämän yltäkylläisyyden?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.