Sisustus

Vekki tunnetaan klassikkopintana mutta sillä voi luoda myös modernia veikeyttä

Vekattua pintaa näkyy nyt myös laatoissa, pientuotteissa ja jopa elektroniikassa.

Yhtä aikaa sekä klassinen että moderni. Niin voi sanoa vekatusta pinnasta, jota on esiintynyt sekä tekstiileissä että esineiden muodoissa kautta aikojen. Vekattu pinta on tuttu viuhkoista, paperikoristeista, vekkihameista ja sisustuksessa erityisesti lampunvarjostimista.

Vekatut lampunvarjostimet olivat yleisiä jo viktoriaanisella ajalla, ja ne ovat säilyneet kodin klassikoina. Vekatun pinnan viehätys piilee sen kolmiulotteisuudessa ja helpossa toteutuksessa. Paperinen tai kankainen vekattu valaisin on helppo tehdä, helppo pakata ja edullinen vaihtaa.

Lue myös: Laatu, suosio ja kestävien materiaalien käyttö ratkaisevat, tuleeko esineestä klassikko vai ei

Yllä olevassa kuvassa Inga Sempen Haylle suunnittelema Matin-valaisin yhdistää siron metallisen jalkaosan ja värillisen vekkivarjostimen. Saatavana useita värejä, 163,20 e, Finnish Design Shop.

5 esimerkkiä vekkien käytöstä

Leikkisä vekki taipuu moneen ja vekattua pintaa näkyy nyt myös laatoissa, pientuotteissa ja jopa elektroniikassa. Kevättä odotellessa voi jo haaveilla vekkihameesta.

1. Valaisin

Ruotsalaisen Folkformin Plissé-pöytävalaisinta saa punaisena ja valkoisena sekä Roland Hjortin tekstiilikuoseilla, tiedustelut Folkform.
Ruotsalaisen Folkformin Plissé-pöytävalaisinta saa punaisena ja valkoisena sekä Roland Hjortin tekstiilikuoseilla, tiedustelut Folkform. Kuva: Kjell Persson

2. Kodin pinnat

Bouroullecin veljesten Mutinalle suunnittelemilla Rombina-laatoilla saa näyttävää vekattua pintaa kodin eri tiloihin, tiedustelut ABL Laatat.
Bouroullecin veljesten Mutinalle suunnittelemilla Rombina-laatoilla saa näyttävää vekattua pintaa kodin eri tiloihin, tiedustelut ABL Laatat.

3. Sisustusesine

Kuva: Stephan Geiger
Kuva: Stephan Geiger

4. Keittiön pienkone

Alessin Plisse-vedenkeitin on valmistettu termoplastisesta hartsista ja sen vetoisuus on litra, 79 e, Stockmann.
Alessin Plisse-vedenkeitin on valmistettu termoplastisesta hartsista ja sen vetoisuus on litra, 79 e, Stockmann.

5. Vaate

Vekkihame on yksi klassisimmista vaatteista, kuten myös Unikko-kuosi. Nämä kaksi yhdistyvät Marimekon kevään Kyllikki-uutuushameessa, tiedustelut Marimekko.
Vekkihame on yksi klassisimmista vaatteista, kuten myös Unikko-kuosi. Nämä kaksi yhdistyvät Marimekon kevään Kyllikki-uutuushameessa, tiedustelut Marimekko. Kuva: Marimekko

Lue myös: Meja löysi huippuharvinaisen design-kalusteen 7 eurolla – nyt hän kertoo, miten kirppiksellä tehdään parhaat kaupat

Juttu on julkaistu Dekossa 1/2022.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vekki tunnetaan klassikkopintana mutta sillä voi luoda myös modernia veikeyttä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.