Kodinhoito

Mökki talvikuntoon – listasimme 8 tärkeää asiaa mökin talviteloille laittajalle

Mökki talvikuntoon on projekti, joka vaatii tarkkaa silmää ja harkintakykyä. Tee ainakin nämä 8 asiaa, kun valmistelet mökkiä talvea varten.

Mökki talvikuntoon on projekti, joka kannattaa tehdä huolella. Kokosimme muistilistalle 8 asiaa, jotka kannataa varmistaa, kun laittaa mökkiä.

1. Mökki talviteloille: ennakoi hiiret ja hyönteiset mökillä

Viilenevät päivät houkuttelevat tuholaisia sisätiloihin. Poista mökistä kaikki syötäväksi houkutteleva. Laita hiirenloukut mökkiin vain, jos sinulla on mahdollisuus käydä loukuilla säännöllisesti. Myrkytetyt jyrsijät saattavat kuolla mökin rakenteisiin, mikä saattaa aiheuttaa hajuhaittoja. Lisäksi vyöihrakuoriaiset ja kärpäsentoukat elävät kuolleiden hiirten raadoissa.

Laadukas äänikarkotin, jonka äänitaajuutta voi vaihdella, pitää erilaiset jyrsijät poissa. Myös rakennuksen aukkojen tarkka verkottaminen tiheäsilmäisellä verkolla kannattaa.

Talvet kosteana seisova rakennus houkuttelee hyönteisiä. Mökin kosteat rakenteet maistuvat esimerkiksi jumikuoriaisten toukille.

2. Mökki talvikuntoon: vältä mökin vesivahingot

Jos mökki jää kylmilleen talvella, sulje kesävedet ja tyhjennä vesiputkistot huolellisesti. Pienikin määrä vettä saattaa jäätyessään halkaista putken ja aiheuttaa mittavan vahingon. Pahimmillaan putkirikko voi homehduttaa mökin rakenteita. Viemäreihin voi lorauttaa hieman pakkasnestettä jäätymisen ehkäisemiseksi ja vesijärjestelmästä voi poistaa paineet.

Pihalla katto ja rännit kannattaa puhdistaa huolellisesti ja varmistaa, että vesi ohjautuu pois rakennuksesta. Varmista myös, että vettä ei jää pihaämpäreihin tai ruukkuihin, jotka saattavat jäätyessään haljeta. Savupiipun päälle voi asettaa ilman läpi päästävän suojan.

Lue myös: Maalla-kolumni: Kelpaako mökki etätyöhön?

3. Mökki talviteloille: jättääkö peruslämpö vai mökki kylmilleen?

Kosteus pysyy poissa rakenteista, kun sisäilma on muutaman asteen ulkoilmaa lämpimämpää. Yleensä ajatellaan, että hyvä talvilämpö kesämökille on noin 5–10 astetta. Jos mökkiin jää elektroniikkaa, laitteet saattavat vaatia jopa 15 asteen peruslämmön.

Mikäli kesämökkisi on eristetty, eristeitä kannattaa varjella kosteudelta talven aikana. Edullisimmin tämän voi tehdä pitämällä peruslämmön aina muutaman asteen korkeampana kuin ulkolämpötila.

Mikäli pidät mökin lämpimänä, lämmönkiertoa kannattaa tehostaa jättämällä sisäovia auki ja pitämällä roskiskaapin ovi ja muut vesiputkia sisältävät kaapit auki, jotta lämpö pääsee putkistoihin. Huomioi, että monet vakuutukset korvaavat esimerkiksi putkivahinkoja vain, mikäli mökissä on ollut riittävä lämpötila.

4. Mökki talvikuntoon: katse kohti mökin pihaa ja rantaa

Tarkista, että mökkikaivo selviää talvesta, eikä kevään tullen kaivoon pääse valumaan pintavesiä. Suojaa kasvit ja vie pihakalusteet puhdistettuina varastoon.

Huomioi, että rannan ja erityisesti laiturin vahingot eivät tavallisesti kuulu mökkivakuutuksien piiriin. Tarkista laiturin kiinnitykset ja siirrä kelluvat osat säilytykseen talven ajaksi.

Soutuvene kannattaa vetää kuivalle maalle ja kääntää ylösalaisin. Vaikka vesi ei rikokaan venettä, se kuluttaa sen pintaa. Nosta vene tarpeeksi kauas rannasta, jotta se ei huuhtoudu myrskyvesiin tai jää jäihin. Jos peität veneen pressulla, tee se tarpeeksi ilmavasti. Useimmat vakuutukset korvaavat veneelle sattuneet, esimerkiksi myrskyn aiheuttamat vahingot myös talven aikana, kunhan vene on suojattu oikein.

Lue myös: Kesämökki vuokralle tai omaksi? Kokosimme 10 tärkeää seikkaa, jotka kannattaa lukea ennen kuin hankkii mökin

5. Mökki talviteloille: vältä mökkivarkaat

Harkitse, voisiko joku naapuri pitää mökkiä silmällä puolestasi. Mökki kannattaa jättää sellaiseen kuntoon, että se ei houkuttele varkaita. Vie arvotavarat pois. Jos jotakin on pakko jättää, valokuvaa se tarkkaan ja ota mahdolliset tunnistenumerot ylös. Varkaat etsivät kesämökeiltä erityisesti elektroniikkaa, arvoesineitä, alkoholia ja aseita. Jätä verhot auki.

Sijoita hyviin lukkoihin ja harkitse murtohälyttimen asentamista. Turvalukko ja ikkunasalvat lisäävät mökin turvallisuutta. Lukitse oven lisäksi piha- ja rantarakennukset. Murtohälyttimistä kannattaa laittaa selkeät ilmoitukset kiinteistöön. Mökin kutsumattomia ja eläinvieraita voi seurata myös pihalle sijoitettavan valvonta- tai riistakameran avulla.

6. Mökki talvikuntoon: varaudu luonnonilmiöihin

Rankat lumisateet ja myrskyt ovat uhka talvet tyhjänä seisovalle kesämökille. Tarkasta mökkipihan riskipuut: kasvaako puu liian lähellä sähköjohtoja tai mökkiä, näyttääkö puu laholta tai saattaako se kallistua uhkaavasti tulevan lumen painon alla. Ota selvää, kattaako mökkivakuutuksesi myrskyssä kaatuvan puun aiheuttamat vahingot.

Tarkista katon kunto, kestääkö se lumiset ja sateiset kuukaudet? Jos epäilet katon kantokykyä, varaudu siihen, että käyt mökillä pudottamassa lumet lumisina kuukausina. Erityisesti epätasaisesti kinostunut lumikuorma kannattaa pudottaa. Poista pihalta ylimääräiset tavarat, jotta lumi ja kosteus eivät pääse tekemään tuhojaan.

7. Mökki talviteloille: päästä pakkanen mökin sisään

Moni sulkee talveksi mökin tuuletusluukut. Mökkiä ei kuitenkaan pidä hautoa varsinkaan, jos sisäilmassa on kosteutta. Ilmanvaihtohormit ja tuuletusräppänät kannattaa jättää talvipakkasiksi auki. Perussääntö on, että kuiva pakkasilma tekee mökin rakenteille hyvää. Huolehdi hyvästä ilmanvaihdosta, jotta lämmön vaihtelusta johtuva kosteus pääsee tuulettumaan pois, eikä imeydy rakenteisiin.

Esimerkiksi puuvilla ja pellava imevät paljon kosteutta ja ne kannattaakin viedä talveksi pois mökiltä. Tarkista, että mökkiin ei jää märkiä materiaaleja ja että erityisesti keittiö- ja peseytymistilat ovat kuivat.

Lue myös: Mökkikausi alkaa! Muista nämä 6 asiaa, kun lämmität mökillä talven jälkeen

8. Mökki talvikuntoon: kirjaa kuntotarkastus mökkikirjaan

Talven lähestyessä on aika tarkastaa kesämökin katon ja vesiputkiston kunto ja arvioida mahdollisten remonttien tarvetta. Mökillä kannattaa pitää mökkikirjaa, johon syksyisin ja keväisin kirjataan tehdyt ja tulevat työt. Näin pysytään selvillä pian tehtäviksi tulevista ja myös esimerkiksi verovähennettävistä töistä.

Ota myös kuvat remonttia mahdollisesti vaativista kohteista, kuten katosta tai terassista niin näet, miten tilanne on seuraavaan kevääseen mennessä kehittynyt. Pidä kirjaa myös kolmen vuoden välein tehtävistä nuohoustöistä mökillä. Viime vuonna voimaan tulleen lain mukaan mökkiläisen on itse tilattava säännöllinen nuohous ammattinuohoojalta.

Mökkikirjaan kannattaa kirjata myös esimerkiksi mahdollisen umpisäiliön, erilaisten wc-järjestelmien, huussin ja kompostin tyhjennys, jotka kannattaa tehdä pois alta talven tullen.

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 9/2020

Lähteet: Vapaa-ajan asumisen yhdistys VAAL, Luonnonvarakeskus Luke, Pohjola Vakuutus ja Vakuutusyhtiö If

Kommentoi

Kommentoi juttua: Mökki talvikuntoon – listasimme 8 tärkeää asiaa mökin talviteloille laittajalle

Sinun täytyy kommentoidaksesi.