Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Ruisleipä

Ainekset

esitaikina:

  • 3.5 l vettä
  • 0.5 l juurta
  • noin 3 kg karkeita ruisjauhoja

Taikina:

  • esitaikina
  • noin 3 tl suolaa
  • 2.5 l karkeita ruisjauhoja

Valmistusohje

  • 6 leipää
  • valmistusaika 4-5 tuntia, lisäksi juuren käyttäminen 1-2 vuorokautta
  1. Valmista aamulla esitaikina: sekoita puoli litraa juurta haaleaan veteen, lisää noin 2 l jauhoja ja anna käydä peitettynä vedottomassa paikassa 12 tuntia. Lisää vielä noin litra jauhoja, sekoita ja käytä vielä 12 tuntia.
  2. Ota seuraavana aamuna ½ l juurta talteen (pakastimeen), lisää suola ja noin 2 ½ l jauhoja sekä alusta taikina kimmoisaksi.
  3. Kohota taikinaa peitettynä vedottomassa paikassa reilu tunti, ota se jauhotetulle pöydälle ja jaa kuuteen osaan.
  4. Pyörittele leiviksi ja siirrä kohoamaan jauhotetulle alustalle, peitä liinalla ja anna kohota noin tunti.
  5. Paista leivät noin 200-asteisessa uunissa, kunnes ne saavat kauniin värin ja pohjaa kopauttaessa kuuluu kumea ääni.

Katso myös: Hapanleivän juuri


Kommentoi

Kommentoi juttua: Ruisleipä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.