Ruisleipä
- Kasvis
- Maidoton
- Vegaaninen
Ainekset
esitaikina:
- 3.5 l vettä
- 0.5 l juurta
- noin 3 kg karkeita ruisjauhoja
Taikina:
- esitaikina
- noin 3 tl suolaa
- 2.5 l karkeita ruisjauhoja
Valmistusohje
- 6 leipää
- valmistusaika 4-5 tuntia, lisäksi juuren käyttäminen 1-2 vuorokautta
- Valmista aamulla esitaikina: sekoita puoli litraa juurta haaleaan veteen, lisää noin 2 l jauhoja ja anna käydä peitettynä vedottomassa paikassa 12 tuntia. Lisää vielä noin litra jauhoja, sekoita ja käytä vielä 12 tuntia.
- Ota seuraavana aamuna ½ l juurta talteen (pakastimeen), lisää suola ja noin 2 ½ l jauhoja sekä alusta taikina kimmoisaksi.
- Kohota taikinaa peitettynä vedottomassa paikassa reilu tunti, ota se jauhotetulle pöydälle ja jaa kuuteen osaan.
- Pyörittele leiviksi ja siirrä kohoamaan jauhotetulle alustalle, peitä liinalla ja anna kohota noin tunti.
- Paista leivät noin 200-asteisessa uunissa, kunnes ne saavat kauniin värin ja pohjaa kopauttaessa kuuluu kumea ääni.
Katso myös: Hapanleivän juuri
Kommentoi
Kommentoi juttua: Ruisleipä