Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Onkimiehen savuahvenet

Savuahvenet kuuluvat suomalaisten klassikkoruokien sarjaan, eikä niiden ylivoimaisuutta kukaan voi kiistää. Lue Kotilieden vinkit ja ahvenen savustus onnistuu!

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Suolavesi savuahvenille

  • 1 l vettä
  • 1 dl suolaa

Savuahvenet

  • 4 kokonaista ahventa (noin 800 g-1 kg)
  • 1-2 rkl rypsiöljyä

Valmistusohje

Ahvenen savustus onnistuu näin:

  1. Ennen kuin lähdet ongelle, sekoita suolavesi. Kuumenna vesi ja anna suolan liueta. Suolaveden täytyy jäähtyä.
  2. Poista ahvenista sisälmykset ja kidukset. Suomut voit jättää. Huuhdo ja kuivaa kala. Laita kalat suolaveteen. Pienet kalat, muikut ja silakat suolautuvat jo 15 minuutissa. Isommat kalat kuten ahvenet suomuineen ja siika saavat maustua 20-30 minuuttia.
  3. Kuumenna sähköuuni tai pidä huolta, että hiillos on sopivaa oikealla hetkellä.
  4. Kuivaa kalat. Pintaan voit pyyhkäistä vähän öljyä. Ahvenen savustus: laita ahvenet savustuspussiin suoraan pussin pohjalle tai sopivaan vuokaan. Savusta 40-45 minuuttia/1 kg kalaa. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen kuin avaat pussin.
  5. Tarjoa savustetut ahvenet Pekka Terävän ohjeella keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

Vinkkejä kalojen savustukseen: Kokonaisen kalan, esimerkiksi kirjolohen, voit suolata edellisenä iltana karkealla suolalla. Pyyhi kala kuivaksi ja savusta noin 30 minuuttia tai voimakkaammin savunmakua toivottaessa 40-45 minuuttia/1 kg.

Lohifileen voit myös savustaa ensin, antaa vetäytyä noin 10 minuuttia ja maustaa vasta sitten suolalla. Kala on helppo tarjota ulkona esimerkiksi suoraan pussista. Pussin yläpuoli (ei purupuoli) avataan siististi.

Lue myös: Kalan savustaminen

Katso myös Anna.fi: Näin savustat muikut


Kommentoi

Kommentoi juttua: Onkimiehen savuahvenet

Sinun täytyy kommentoidaksesi.