Éclair-leivokset ovat klassikoita.
Reseptit
yli 60 min
20
Kiitos

Eclair on klassikkoleivos Ranskasta

Eclair on klassikkoleivonnainen, jota ranskalaiset rakastavat. Leivoksia myydään jokaisessa pariisilaisessa konditoriassa. Koiranluun malliset éclair-tuulihattuleivokset täytetään herkullisella vaniljakreemillä ja kuorrutetaan suklaalla.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Eclair tulihattutaikina

1 dl vettä
1 dl maitoa
100 g  voita
1/2 rkl sokeria
2 1/4 dl vehnäjauhoja
4 keskikokoista kananmunaa

Voitelu

50 g sulatettua voita
tomusokeria
Mainos

Vaniljakreemi

2 dl täysmaitoa
4 rkl sokeria
1 kananmuna
1 keltuainen
2 rkl maissitärkkelystä
1 tl vaniljasokeria
1 rkl voita

Suklaaganache-kuorrutus

1 dl kuohukermaa
100 g tummaa suklaata valmiina rouheena tai hippuina
koristeeksi elintarvikekultaa

Valmistusohje

  1. Eclair leivotaan tuulihattutaikinasta. Kuumenna kattilassa yksi desilitra vettä, yksi desilitra maitoa, sata grammaa voita ja puoli ruokalusikallista sokeria kiehumispisteeseen. Siirrä kattila liedeltä ja lisää 2 1/2 desilitraa vehnäjauhoja yhdellä kertaa. Vatkaa puuhaarukalla voimakkaasti, kunnes seos irtoaa kattilan reunoilta ja taikinasta muodostuu kiinteä pallo. Anna taikinan jäähtyä 10 minuuttia.
  2. Lisää neljä keskikokoista kanamunaa yksitellen, voimakkaasti sähkövatkaimella välillä aina vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes taikina on huolella sekoittunutta ja sileää.
  3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Pursota tähtityllan avulla taikinasta 12 cm mittaisia tuulihattuja leivinpaperoidun uunipellin päälle. Siisti pursotuspäät kostutetun sormen avulla. Sulata 50 grammaa voita. Sivele varovasti taikinan pinnat sulatetulla voilla ja siivilöi päälle kevyesti tomusokeria.
  4. Nosta pelti uunin keskitasoon ja vähennä lämpö 175 asteeseen. Paista leivonnaisia 35 minuuttia ilman uunin luukun avaamista. Siirrä tuulihatut paperin kanssa varovasti ritilälle jäähtymään. Anna jäähyä vähintään 30 minuuttia ennen täyttämistä.
  5. Valmista täyte. Kuumenna kattilassa kaksi desilitraa täysmaitoa. Sekoita kulhossa neljä ruokalusikallista sokeria, yksi kananmuna, yksi kananmunan keltuainen ja kaksi ruokalusikallista maissitärkkelystä tasaiseksi. Kaada seos kattilaan maidon joukkoon ja sekoita koko ajan samalla kuumentaen, kunnes täyte sakenee kunnolla. Siirrä kattila syrjään ja sekoita joukkoon yksi teelusikallinen vaniljasokeria ja yksi ruokalusikallinen voita. Anna jäähtyä kunnolla. Peitä kreemi kelmulla, jotta pintaan ei muodostu kalvoa. Kreemi paksuuntuu vielä jäähtyessään.
  6. Täytä eclair juuri ennen tarjoamista. Paina tuulihattujen pohjiin kaksi reikää esim. pienellä tähtityllan kärjellä. Pursota täytettä reikien kautta tuulihattujen sisään.
  7. Valmista suklaaganache-kuorrutus. Kuumenna yksi desilitra kuohukermaa. Mittaa sata grammaa suklaahippuja kulhoon ja kaada päälle kerma. Sekoita, kunnes suklaa sulaa ja kuorrute on tasaista. Kasta eclair suklaaseen ja koristele se halutessasi elintarvikekullalla.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/20.

Katso myös: Täytekakkua ja tuulihattuja juhlapöytään

Anna.fi/ruoka: Tuulihattu-vadelmakakku

Keskustelu

Kommentoi juttua: Eclair on klassikkoleivos Ranskasta

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X