Reseptit
yli 60 min
8

Gluteeniton luumupiirakka

Luumuinen torttu­marmeladi sopii jou­luisen piirakan täytteeksi. Gluteeniton piirakkapohja toimii myös suolaisessa piirakassa.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Luumupiirakan gluteeniton pohja:

100 g kylmää voita kuutioituna
1 kananmuna
1 dl riisijauhoa
1/2 dl tattarijauhoa
1 1/2 dl gluteenitonta kaurajauhoa
1 rkl psylliumkuitujauhetta
1-2 rkl kylmää vettä

Luumupiirakan täyte:

2 x 300 g:n purkkia valmista luumuhilloa
3 rkl makeaa likööriä tai jälkiruokaviiniä (esim. Vin Santoa tai portviiniä) voi halutessaan jättää poiskin
1 tl piparkakkumaustetta
3 kananmunaa

Luumupiirakan tähtikuviot:

2 dl gluteenitonta jauhoseosta
150 g kylmää voita
1/2 dl raakaruokosokeria
1 tl inkiväärijauhetta
1/4 tl vaniljajauhetta
1 kananmuna

Voiteluun:

1 keltuainen
2 rkl sokeria

Valmistusohje

1. Valmista ensin taikina tähtikuvioita varten. Sekoita jauhot, kuutioitu kylmä voi, sokeri, inkivääri ja vaniljajauhe muruseokseksi sormin tai yleiskoneella. Lisää kananmuna ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinapalloksi. Älä vaivaa taikinaa. Litistä taikina- pallo littanaksi ja kääri se kelmuun tai laita ilmatiiviiseen rasiaan ja nosta kylmään ainakin tunniksi. Taikinan pitää olla täysin kylmää ja jähmeää, muuten siitä on vaikea ottaa muotilla paloja.

2. Sekoita pohjan ainekset nopeasti taikinaksi yleiskoneen taikinakoukulla. Älä vaivaa, vaan sekoita nopeasti. Litistä pallo littanaksi ja kääri se kelmuun tai laita ilmatiiviiseen rasiaan ja nosta kylmään ainakin tunniksi. Kylmää taikinaa on helpompi käsitellä.

3. Ota taikinat jääkaapista. Kauli pohjataikina pyöreäksi ja painele se piirakkavuoan (23 cm) pohjalle ja reunoille. Kauli tähtikoristeen taikina kahden leivinpaperin välissä noin 1⁄2 cm paksuiseksi levyksi. Irrota päällimmäinen paperi.

4. Sekoita täytteen ainekset. Lusikoi täyte pohjan päälle. Ota tähtimuoteilla pipareita kaulitusta koristetaikinasta ja nosta tähdet piirakkatäytteen päälle juuri ennen uuniin menoa. Paista ylijääneestä taikinasta pieniä keksejä.

5. Paista 170 asteessa noin 30 minuuttia. Valmista piirakka hyvissä ajoin etukäteen. Säilytä jääkaapissa.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 22/18.

Joulu maistuu myös näissä makeissa leivonnaisissa:

punssi-luumutorttu

Täyteläinen punssiluumutorttu

luumupitko

Luumupitko

punssi-luumupiirakka

Punssi-luumupiirakka

Anna.fiVadelmainen piparipiirakka

Keskustelu

Kommentoi juttua: Gluteeniton luumupiirakka

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X