Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Gyozat eli japanilaiset taikinanyytit

Gyozat ovat japanilaisten omat taikinanyytit. Gyosanyytit dippail­laan erilaisiin kastikkeisiin ennen syömis­tä. Soijapohjai­set ja maapäh­kinäkastikkeet ovat helppoja ja maistuvia.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
4  annosta

Ainekset

Dumplig-taikina

  • 4 ½ dl vehnäjauhoja
  • ¼ tl suolaa
  • 2 dl kylmää vettä

Gyozat, täyte

  • 2 porkkanaa
  • 100 g keräkaalia
  • 2 kevätsipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1–2 rkl inkivääriä raastettuna
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • ½ tl rouhittua valkopippuria
  • ½ tl suolaa

Chili-soijakastike

  • 1 dl soijakastiketta
  • ½ dl makeaa chilikastiketta
  • 2 kevätsipulia hienonnettuna

Maapähkinäkastike

  • 1 dl maapähkinätahnaa
  • 2 rkl yusu ponzu -kastiketta (Kikkoman)
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 1–5 rkl vettä (riippuen kuinka juoksevaa maapähkinätahna on)

Paistaminen

  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 dl vettä

Lisäksi

  • 1 dl seesaminsiemeniä

Valmistusohje

Gyozat tehdään helposti näin:

1. Tee ensin dumplingatikina tai käytä kaupan valmistaikinaa. Mittaa neljä ja puoli desilitraa vehnäjauhoja ja 1/4 teelusikallista suolaa kulhoon. Sekoita joukkoon vettä puolen desin erissä, kunnes taikina pysyy koossa. Tarvitset yhteensä noin kaksi desilitraa kylmää vettä. Vaivaa hetki ja kääri kelmuun. Nosta jääkaappiin tekeytymään noin 30 minuutiksi.

2. Paloittele kaksi kuoritua porkkanaa ja sata grammaa keräkaalia muutamaan osaan. Laita kaikki täytteen ainekset eli porkkanat ja kaalit sekä kaksi kevätsipulia, yksi valkosipulinkynsi, yhdestä kahteen ruokalusikallista inkivääriä raastettuna, kaksi ruokalusikallista soijakastiketta, yksi ruokalusikallinen riisiviinietikkaa, yksi ruokalusikallinen seesamiöljyä, puoli teelusikallista rouhittua valkopippuria ja puoli teelusikallista suolaa monitoimikoneen leikkuuterällä varustettuun kulhoon. Käynnistä kone ja anna käydä, kunnes seos on tasaisen pienirakeista.

3. Valmista kastikkeet. Sekoita yksi desilitra soijakastiketta, puoli desilitraa makeaa chilikastiketta ja kaksi hienonnettua kevätsipulia. Mittaa maapähkinäkastiketta varten yksi desilitra maapähkinätahnaa, kaksi ruokalusikallista ponzukastiketta ja yksi ruokalusikallinen riisiviinietikkaa kulhoon. Lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan, kunnes kastike on sopivan juoksevaa. Tarvitset yhteensä yhdestä viiteen ruokalusikallista vettä.

4. Kumoa taikina pöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina 24 osaan ja kauli palat pyöreiksi pohjiksi. Jaa jokaiselle pohjalle täytettä ja sipaise taikinan reunoille vettä. Nosta nyytin vastakkaiset reunat ylös ja nipistä kiinni. Laskosta tämän jälkeen kumpikin puoli erikseen, niin että laskos taittuu kohti keskustaa. Nipistä reunat tiukasti kiinni. Pidä nyytit jauhotetulla alustalla nihkeän liinan alla kypsentämishetkeen asti.

5. Kuumenna kaksi ruokalusikallista öljyä pannulla. Kumoa yksi desilitra seesaminsiemeniä laakealle astialle. Nosta pannulle nyyttejä pohja alaspäin ja vähennä lämpöä. Kypsennä, kunnes nyyteissä on kaunis paistopinta. Lisää pannulle yksi desilitra vettä ja kun se kiehuu, nosta kansi päälle. Anna nyyttien kiehua, kunnes vesi on haihtunut, noin seitsemän minuuttia. Nyytit paistetaan perinteisesti vain pohjasta, mutta niihin voi halutessaan paistaa paistopinnan joka puolelle. Kun nostat gyozat pois pannulta, paina pohjat seesaminsiemeniin.

6. Tarjoa gyozat soija- ja maapähkinäkastikkeen kera.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 5/2021.

Lue myös: Kiinalaiset nyytit

Lue myös Anna.fi: Dumplingit


Kommentoi

Kommentoi juttua: Gyozat eli japanilaiset taikinanyytit

Sinun täytyy kommentoidaksesi.