
Hauki-kaalikääryleet
Hauki-kaalikääryleet ovat herkullinen muunnos suosikkiruoasta. Valmistus vaatii hieman aikaa ja näpertelyä, mutta lopputulos palkitsee.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 8 annosta
- Gluteeniton
Ainekset
Hauki-kaalikääryleet
- 1 kg savoijinkaalia
- 2 l vettä
- 2 tl suolaa
Täyteseos
- 3 jauhoista perunaa (400 g)
- 1 sipuli
- 2 rkl voita
- 2 tl meiramia
- 1 tl suolaa
- ½ tl rouhittua mustapippuria
- 500 g ruodotonta ja nahatonta haukifileetä
- 1 kananmuna
- ½ dl smetanaa tai ranskankermaa
Paistamiseen
- 2 rkl voita
Valkoviini-kermakastike
- 2 dl vettä
- 1 kala- tai kasvisliemikuutio (gluteeniton)
- 2 dl valkoviiniä
- 2 dl kuohukermaa
- 1 ½ tl timjamina
- ¼ tl suolaa
Valmistusohje
Hauki-kaalikääryleet valmistuvat helposti näin:
- Ota noin kilon painoinen savoijinkaali. Koverra kaalista kova kanta pois. Irrota kahdeksan isompaa uloimmaista lehteä. Keitä lehtiä suolalla maustetussa vedessä muutama minuutti. Nosta kaalinlehdet pihdeillä suoraan jäähtymään isoon, jäävedellä täytettyyn kulhoon noin minuutiksi. Painele lehdet kuiviksi pyyhkeen päällä. Poista veitsellä lehtien ulkopuolelta kovat lehtiruodit, jotta lehdet ovat taipuisia.
- Kuori ja raasta kolme keskikokoista jauhoista perunaa karkeaksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuumenna kaksi ruokalusikallista voita valurautapannulla ja lisää joukkoon sipulit ja perunat. Paista seosta keskilämmöllä noin 5 minuuttia, niin että seos hieman ruskistuu. Mausta seos kahdella teelusikallisella meiramia ja teelusikallisella suolaa ja jäähdytä.
- Nosta 500 grammaa ruodotonta ja nahatonta haukifileetä monitoimikoneeseen, jossa on leikkuuterä. Hienonna tasaiseksi massaksi. Poista leikkuuterä ja kaavi perunaseos pannulta koneen kulhoon. Lisää kanamuna ja puoli desilitraa smetanaa tai ranskankermaa. Sekoita ainekset kevyesti nostellen.
- Levitä kaalinlehdet työlaudalle. Jaa täyteseos lehdille ja kääri kaalit paketiksi niin, että käännät ensin reunalehdet täytteen päälle ja sitten kääri lehdet rullalle. Valmista ensin kaikki kääryleet. Sulata voinokare pannulla ja nosta puolet kääryleistä saumapinta alaspäin pannulle. Paista kääryleet kahdessa erässä käännellen kauniin ruskeiksi. Nosta kääryleet odottamaan vuokaan tai pellille.
- Kuumenna pannulla kaksi desilitraa vettä, kala- tai kasvisliemikuutio ja kaksi desilitraa valkoviiniä. Nosta kääryleet liemen päälle ja alenna lämpöä. Anna kääryleiden hautua kannen alla noin 15 minuuttia. Nosta kääryleet vuokaan ja peitä foliolla. Lisää kastikkeen joukkoon kaksi desilitraa kuohukermaa, puolitoista teelusikallista timjamia ja ripaus suolaa. Keitä viisi minuuttia. Nosta hauki-kaalikääryleet pannulle ja tarjoa ne kastikkeen ja perunoiden kanssa.
Vinkki! Hauesta valmistat myös herkulliset haukikalapuikot.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/2023.
Lue myös Anna.fi: Haukipihvi
Kommentoi
Kommentoi juttua: Hauki-kaalikääryleet