Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Hiramin paras perunagratiini

Paras perunagratiini eli perunagratiini Dauphinois tähän tapaan valmistettuna on tullut tunnetuksi ruotsalaisen ruokatoimittajan, taiteilija Märit Huldtin eli Hiramin ylistämänä. Katso tästä ohje, jolla teet parhaan perunagratiinin.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
8  annosta

Ainekset

Paras perunagratiini

  • 1 kg perunaa viipaleina
  • 150 g raastettua juustoa (emmental tai gruyere ja parmesaani)
  • 1-2 kpl valkosipulinkynsi/ä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl mustapippuria
  • 3-4 dk kermamaitoa

Valmistusohje

Paras perunagratiini ruokatoimittaja Märit Huldtin eli Hiramin tyyliin valmistuu näin:

  1. Hiero laakeaa uunivuokaa valkosipulinkynnen puolikkailla. Viipaloi kuoritut perunat ohuiksi kuin silakkalaatikkoon ja levitä vuokaan limittäin 3-4 kerrokseksi. Sirottele joka kerroksen väliin runsaasti juustoraastetta, vähän suolaa ja pippuria.
  2. Kiehauta kermamaito. Kaada kermamaitoa vuokaan sen verran, että kermamaito ei peitä ylintä perunaladelmaa. Sirottele pinnalle vielä reilulla kädellä juustoraastetta.
  3. Kypsennä 200-225 asteessa 45-50 minuuttia. Pidä kattilassa kermamaitoa kuumana, se saa vaikka kiehahtaa, ja lisää kermamaitoa kypsymisen aikana, jos ylin perunakerros uhkaa kuivua. Mutta älä lisää kermamaitoa miten sattuu, vaan vuoan yhdestä kulmasta varovasti valuttaen niin, että kermamaito valuu päällimmäisen perunakerroksen alle. Näin se ei kostuta pintaa, josta pitäisi kypsymisen aikana tulla kauniin kullanruskehtava. Alenna lämpöä, jos pinta alkaa tummua liikaa.
  4. Paras perunagratiini ei ole liian rasvainen. Se maistuu hyvältä raikkaan vihreän salaatin kanssa. Makuun sopii mainiosti vaikka palvikinkku, savukala tai lampaanviulu.

Katso myös Anna.fi/Ruoka: Peruna-pekonigratiini


Kommentoi

Kommentoi juttua: Hiramin paras perunagratiini

Sinun täytyy kommentoidaksesi.