Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko, hämäläinen kotiseuturuoka, vaatii täydellisesti onnistuakseen taitoa ja näppituntumaa. Valitse imellettyyn perunalaatikkoon jauhoinen perunalajike. Esimerkiksi puikula, pito ja velox ovat jauhoisia lajikkeita.

Valmistusaika
yli 60 min
Annosmäärä
16  annosta

Ainekset

Imelletty perunalaatikko

  • 2 kg perunoita
  • vettä
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • 3 rkl voita tai margariinia
  • 1 tl suolaa

Valmistusohje

Imelletty perunalaatikko valmistuu näin

  1. Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat ja anna hiukan jäähtyä.  Lisää kuumaa keitinvettä joukkoon, että seoksesta tulee sopivan löysää. Sekoittele, kunnes lämpötila on 60–65 astetta.  Sekoita hieman jäähtyneeseen survokseen vehnäjauhot. Jauhojen entsyymit käynnistävät imeltymisen.
  2. Nosta perunasose lämpimään paikkaan. Jos lämpötila on alle 60 astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12–14 tuntia. Noin 65 asteessa imeltymiseen menee 3–4 tuntia. Lämmin paikka voi olla lämpökaappi, vesihaude tai kuuma uuni.  Sähköuunin lämpötila pitää olla tarpeeksi lämmin, että soseen lämpötila pysyy koko ilmeltymisen ajan 60-65 asteessa. Imeltyessään sose löystyy, muuttuu väriltään tummemmaksi ja makeutuu. Hyvä uunin lämpö on tuolloin 65–75 astetta. Tarkkaile soseen lämpöä mittarin avulla.
  3. Kun sose on makeaa, lisää maito, sulatettu rasva ja suola.
  4. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja paista imelletty perunalaatikko 150–175 asteessa. Paistoaika on 2–3 tuntia.

Vinkki! Pakastettavan perunalaatikon voi paistaa lyhyemmän aikaa, sillä imelletty perunalaatikko kuumennetaan uunissa vielä ennen tarjoamista.

Lue myös:  Onnistu imelletyn perunalaatikon tekemisessä – nämä 5 asiaa menevät usein väärin

Lue myös Anna.fi: Perinteiset laatikot tuovat joulun ruokapöytään – katso 6 ohjetta!


Kommentoi

Kommentoi juttua: Imelletty perunalaatikko

Jussi

Perunalaatikon imeltäminen ja oluen mäskääminen ovat kemialliselta luonteeltaan samankaltaiset prosessit.

Kun tehdään perinteistä ”karvastasta” olutta, niin silloin mäskäämislämpötila on noin 65 astetta. Tässä lämpötilassa muodostuu maltoosia ja se käy käymisprosessissa alkoholiksi ja oluesta tulee perinteistä karvasta olutta.

Jos halutaan makeaa olutta niin silloin mäskäys tehdään kaksivaiheisena. Toisessa vaiheessa mäskäyslämpötila on noin 75 astetta ja siinä muodostuu useita erilaisia makeita dekstriinejä. Dekstriinit ovat kestäviä ja ne eivät käy käyttämisvaiheessa alkoholiksi ja näin saadaan makeaa olutta.

Perunalaatikon makeus saadaan mäskäämistä vastaavalla imellyttämisellä. Paras tulos saavutetaan kun imellyttäminen tehdään kahdessa vaiheessa 65 asteen lämpötilassa ja 75 asteen lämpötilassa. Reaktiot ovat lämpötilaherkkiä ja jo muutaman asteen poikkeama optimilämpötilaan aiheuttaa sen että reaktionopeus hidastuu murto-osaan optimilämpötilan reaktionopeudesta. Kun imelletään näissä lämpötiloissa, niin imeltymisaika on silloin yhteensä 4-8 tuntia ja imeltymistä voi jatkaa muutamia tunteja 65 asteessa. Sekoita ja kontroloi imeltymistä maistamalla muutama kerta imeltymisen aikana.

Jos perunalaatikko imelletään alle 65 asteen lämpötilaassa niin silloin joudutaan usein käyttämään lisämakeutusta.

Yksinkertaistetaan hiukan.

Yksinkertaistetaan hiukan ja unohdetaan kahdessa vaiheessa imellyttäminen. Imeltryy riittävän hyvin kun tehdään sose perunoista ja ohennetaan puuromaiseksi kuumalla vedellä keittokattilaan. Kuoritut perunat voi keittää kypsiksi pienessä määrässä suolatonta vettä ja soseuttaa suoraan keittoveteen. Sose jäähdytetään niin että lisättävä jauho ei ”pala” – hyvä lämpötila on aavistuksen alle 77 astetta 74-76 on hyvä lämpötila. Jauhot lisätään hyvin sekoittaen jäähdytettyyn soseeseen. Tarvittaessa voidaan lisätä tilkka noin 75 asteista vettä. Tässä vaiheessa soseeseen ei saa sekoittaa mitään muita aineita, varsinkin suola ja rasva haittaa suuresti imeltymistä.
Sose laitetaan imeltymään 65-70 asteiseen sähköuuniin. Tällä menetelmällä imeltyminen tapahtuu 2-4 tunnissa.

Sopii Myös Arkiruoaksi

Imelletty perunalaatikko. Toimivaksi muutettu ohje. Lyhyehkö valmistusaika, noin 6 tuntia, mahdollistaa sen että imellettyä perunalaatikkoa voi valmistaa 1800-luvun perinteiseen tapaan arkiruoaksi.

2 kg perunoita
vettä
4 rkl vehnäjauhoja
maitoa
3-4 rkl voita tai margariinia
suolaa

VALMISTUSOHJE

Valitse perunalaatikkoon jauhoinen perunalajike. Kiinteästäkin onnistuu, mutta silloin saadaan sitkeämpi lopputulos.
Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi VÄHÄSSÄ suolattomassa vedessä.
Soseuta perunat suoraan keitinveteen ja anna soseen jäähtyä 70 asteiseksi.
Sekoita jäähtyneeseen survokseen vehnäjauhot ja lisää tarvittaessa 70 asteista vettä että saadaan sakeahko sose.
Laita sose 80 asteiseen uuniin 3-5 tunniksi. Soseen lämpötila on muutamia asteita uunin lämpötilaa alempi.

Lisää sulatettu rasva ja suola sekä maitoa niin että saadaan sakea velli.
Kaada sose voideltuun vuokaan ja pinnalle voi ripotella kevyesti korppujauhoa ja voinokareita.
Paista voidellussa vuoassa 150-175 asteessa 2-3 tuntia.

Kesää on jäljellä ja hyvälaatuista vanhaa satoa saatavilla, niin voi kokeilla imellettyäperunalaatikkoa arkiruoaksi.

Imeltämisestä…..

Nykyaikana imelletyn perunalaatikon valmistuksessa taidolla ja näppituntumalla ei ole mitään merkitystä, koska valmistuksen kaikki faktat on tiedossa. Suurin ongelma on se, kun ohjeiden julkaisijat eivät näistä faktoista välitä.

1. Ei ole mitään väliä sillä että keittääkö perunat kuorineen tai kuorittuina. Varsinkin jauhoisten perunioiden kuorittuna keittäminen vähässä vedessä on edullista koska silloin perunat voidaan soseuttaa suoraan keittoveteen ja perunoiden keitossa hajoaminen ei aiheuta ylimääräistä hävikkiä.

2. On tärkeää jäähdyttää sose noin 75-76 asteiseksi ja jauho lisätään jäähdytettyyn soseeseen mikä estää jauhojen palamisen. Tarvittaessa sosetta voidaan vielä hiukan notkistaa 76 asteisella vedellä. Vesi on oleellinen osa imellyttämistä. Tässä vaiheessa ei lisätä muita aineita.

3. Sose imeltyy tehokkaimmin kun soseen lämpötila on noin 65-75 astetta. 70 asteinen sose imeltyy riittävän hyvin. Imeltyminen toimii hyvin 70 asteisessa sähköuunissa. Imeltymisen loppuvaiheessa uunin voi säätää 75-80 asteeseen. Imeltymisaika on noin 3-4 tuntia. Soseen lämpötila on muutaman asteen, jopa yli 10 astetta uunin lämpötilaa alhaisempi.
.
Perinteistä vanhan ajan imellettyä perunalaatikkoa ei makeuteta siirapilla eikä sokereilla. Suurin osa on kuitenkin tottunut makeuttamaan perunalaatikon siirapilla ja tai sokerilla niin tietysti näin voi tehdä edelleenkin. Oikealla imeltämisellä saadaan kuitenkin sellainen maku mitä ei siirapilla ja sokerilla makeuttamalla saada.

70 asteen säännöllä

Helppo imelletty perunalaatikko 70 asteen säännöllä

1. Valmista kattilassa puuromainen perunasose kuumista perunoista ja kuumasta vedestä. Ei suolaa eikä rasvaa eikä muitakaan aineita tässä vaiheessa.
2. Jäähdytä sose 70 asteiseksi.
3. Lisää jauho 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
4. Laita 70 asteinen sose imeltymään 70 asteiseen uuniin 2-4 tunniksi. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Maistamalla voi seurata imeltymistä.
5. Lisää imeltyneeseen soseeseen voi ja suola. Lisää maitoa niin että saadaan puuromainen velli.
6. Laita sose voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle voinokareita ja pinnalle voi lisätä korppujauhoa.
7. Paista aluksi kuumassa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Kun kupliminen alkaa alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu.
8. Paista 2-3 tuntia.

Hämeen tuuvinki

Hämeen tuuvinkialueella perunasta valmitettu tuuvinki tunnetaan yksinkertaisesti ”tuuvinki” nimisenä ruokana. Muualla suomessa tuuvinki tarkoittaa useista eri raaka-aineista valmistettua muhennoista eli tuuvinkia.

Tuuvinki:

https://www.vauva.fi/comment/41245183

Tee imelletty perunalaatikko

Nykyaikaisesti sähkölieden uunissa imelletty perinteinen vanhanajan perunalaatikko.

Imelletty perunalaatikko, hämeen tuuvinki, onnistuminen on varmaa, mitään eryistaitoja ja mitään erityistä näppituntumaa ei tarvita. Valitse imellettyyn perunalaatikkoon hyvin soseutuva lajike. Hyvin soseutuvia lajikkeita on kiinteissä ja jauhoisissa lajikkeissa.
Perinteiseen vanhanajan imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä sokeria – makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Ei tarvita mitään erityisiä taitoja. Noudatetaan vain yksinkertaista ohjetta:

AINEKSET

IMELLETTY PERUNALAATIKKO:
2 kg perunoita
vettä
4 rkl vehnäjauhoja
noin 5 dl maitoa
3 rkl voita tai margariinia
suolaa

VALMISTUSOHJE
Imelletty perunalaatikko valmistuu näin.

Perunalaatikko valmistuu useasta eri perunalajikkeesta. Kuori perunat ja keitä ne pehmeiksi suolattomassa vedessä. Ota keitinvesi talteen. Soseuta perunat ja jäähdytä huolellisesti välillä sekoittaen 72-76 asteiseksi. Sekoita 72-76 asteiseksi jäähtyneeseen survokseen vehnäjauhot ja sen verran keitinvettä, että saat sakeahkon soseen. Vesi on oleellinen osa imeltämistä, kuiva tönkkösose ei useinkaan edes imelly. Älä lisää missään tapauksessa suolaa ja rasvaa ennen imeltämistä. Suola ja rasva estää tehokkaasti imeltymistä.
Laita kansi kattilaan ja pidä 65-70 asteisessa sähkölieden uunissa noin 3 tuntia. Sekoita pari-kolme kertaa. Imeltyessään sose löystyy ja makeutuu.
Lisää rasva. Lisää maito – maidon määrä vaihtelee runsaasti perulajikkeiden ja halutun sakeustavoitteen mukaan. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.
Paista imelletty perunalaatikko lasisessa tai posliinisessa voidellussa uunivuoassa aluksi noin 200 asteessa. Kun sose alkaa kuplimaan alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täydempiä vuokia.
Paistoaika on noin 3 tuntia.

Kotikokki Ritu

Hyvät selkeät ohjeet. Teen aina itse ja aikaslailla niinku tuossa neuvottu ja mummovainaan niksejä unohtamatta.

Ansku

Minä olen keittänyt perunat kuorineen perunakattilassa. Kuorinut kypsät perunat kuumana muusinuijalla soseuttanut ne ja lisännyt siihen riittävästi vehnäjauhoja ja antanut soseen imeltyä yön yli liinalla peitettynä lämpimässä paikassa, ei uunissa.
Aamulla sitten lisännyt maidon ja korvauksen siirappia ja sitten uuniin noin kolmeksi tunniksi. Hyvin on imeltynyt. Hyvää Joulua kaikille imelletyn perunalaatikko tekijöille!

Ansku

Pieniä korjauksia edelliseen:
Aamulla lisännyt maidon, suolan, nokareen voita ja korjauksen siirappia.

Juhan ”äijä” versio Imelälaatikosta

Imelletty perunabataattilaatikko 2kg

1,25 kg Jauhoisia perunoita
750g Bataattia
2 dl Kuohukerma laktoositon
4 dl UHT Täysmaitoa
2 dl Vehnäjauhoja
2 tl Suolaa
50g Sulatettua voita
Oman maun mukaan sokeria
n. 1,2dl Siirappia

1. Kuori ja keitä perunat sekä bataatti, tee soseeksi. Keitinvesi pois.
(Suosittelen sauvasekoitinta.)
2. Lisää kylmään maitoon vehnäjauhot ja lisää soseeseen.
3. Lisää suola, sokeri, siirappi ja sula voi koko ajan sekoittaen.
4. Laita kattila uuniin n. 65°C ja anna sen imeltyä kannella peitettynä
n. 2 tuntia. Sekoita kerran tunnin kohdalla.
5. Kun sose on imeltynyt, jaa sose voideltuihin vuokiin, pintaan voi
nokareita ja korppujauhoja.
6. Vuoat uuniin 175°C n. 2 tuntia.
7. Jäähdytä, jonka jälkeen jääkaappiin tai pakkaseen.

Imelletty perunalaatikko

Imelletty perunalaatikko.

Osan perunoista voi korvata nauriilla, lantulla tai bataatilla.

Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Ainekset:

2-2½ kg hyvin soseutuvia perunoita
2 dl Kuohukerma
6-8 dl Maitoa, määrä voi vaihdella suurestikin
2 dl Vehnäjauhoja
2 tl Suolaa
50g Voita ohuina siivuina soseeseen

Näin valmistuu:

1. Kuori ja keitä perunat täysin kypsiksi suolattomassa vähässä vedessä, tee kuumina soseeksi suoraan keittoveteen.
2. Jäähdytä sose sekoittaen huolellisesti noin 70 asteiseksi.
3. Lisää jauhot noin 70 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen.
Mitään muita raaka-aineita ei saa lisätä tässä vaiheessa. Varsinkin suola ja rasva estää tehokkaasti imeltymistä. Suola ja voi ja mahdolliset mausteet. lisätään imeltymisen jälkeen ja sekoitetaan hyvin.
4. Laita kattila 65-70 asteiseen uuniin ja anna soseen imeltyä kannella peitettynä 2-3 tuntia. Sekoita imeltymisen aikana 2-3 kertaa. Imeltymisen alkamisen ja imeltymisen edistymistä voi seurata maistamalla.
5. Kun sose on imeltynyt, lisää voi ohuina siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saadaan notkeansakea sose. Lisää suola. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pintaan voinokareita. Jos haluaa, pintaan voi ripotella korppujauhoa.
6. Laita sosevuoka aluksi 200 asteiseen uuniin. Kun pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila 130-140 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa lähes täysiä vuokia.
7. Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 3 tuntia.

”Isoäidin imelletty perunalaatikko. Ohje muunnettu nykyaikaiseksi.

ISOÄIDIN IMELLETTY PERUNALAATIKKO

”Ohje muunnettu nykyaikaiseksi”

Ei lisätä siirappia eikä sokeria. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

niukasti vettä perunoiden kypsentämiseen
2 kg perunoita – jauhoisia suositaan, mutta kiinteidenkin suosijoita on
niukasti vettä kypsentämiseen
4 reilua ruokalusikallista vehnäjauhoja tai perinteisempiä ruisjauhoja
8 dl maitoa, maidon määrä vaihtelee, huomioi että keittovesi jää soseeseen
100 g voita tai margariinia
2 teelusikallista suolaa

Voi maustaa, mutta monien mielestä maiustamatta paras. Jos maustat, niin mausta maltilla.

VALMISTUSOHJE

Imelletty perunalaatikko valmistuu näin:

1. Kuori perunat, halkaise isot perunat, ja keitä ne täysin pehmeiksi niukassa suolattomassa vedessä. Vesi jää soseeseen. Huomioi nesteen määrässä.
Soseuta perunat kuumina suoraan niukkaan keittoveteen. Soseen tulisi olla sakeaa muusia notkeampaa, kuitenkin ”tanakkaa”, mutta ei tönkköä. Lisää soseeseen tarvittaessa kuumaa vettä.
Jäähdytä so huolellisesti 72-75 asteiseksi. Sekoita 72-75 asteiseksi jäähtyneeseen soseeseen vehnäjauhot tai ruisjauhot. Jauhojen entsyymit käynnistävät imeltymisen.

2. Laita perunasose noin 70 asteiseen sähkölieden uuniin ja anna imeltyä noin 3-4 tuntia. Sähköuunin lämpötila pitää olla tarpeeksi lämmin, että soseen lämpötila pysyy koko ilmeltymisen ajan noin 65 asteessa tai vähän yli. Sekoita imeltymisen aikana 2-4 kertaa ja samalla voit maistamalla seurata imeltymisen edistymistä. Hyvä uunin lämpötila on tuolloin 65–75 astetta. Tarkkaile uunin lämpötilaa erillisen uuninlämpömittarin avulla. Soseen lämpötila pysyy automaattisesti muutaman asteen alle uunin lämpötilan, joten soseen lämpötilaa ei ole tarpeen erikseen tarkkailla.

3. Kun sose on imeltynyt, lisää voi siivuina soseeseen sulamaan. Lisää maito niin että saat sakean vellimäisen soseen. Lisää suola ja sekoita hyvin.

4. Laita seos voideltuun, imelletyn perunalaatikon arvolle sopivaan lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita. Pinnalle voit sirotella myös korppujauhoa. Paista imelletty perunalaatikko 150–175 asteessa. Paistoaika on noin 3 tuntia. Alenna tarvittaessa uunin lämpötilaa.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.