Resepti on testattu Kotiliedessä
Reseptit

Itse tehty sriracha eli fermentoitu chilikastike ja chilitahna

Chili tuo ruokaan tujauksen tulisuutta. Itse tehtyä chilikastiketta ei mikään voita!

Ainekset

Tomaatti-chilikastike

  • 1 kg tulisia chilejä (esim. kotimaisia Heinän puutarhan chilejä kts. chilit.info)
  • 2 kg tomaatteja
  • 3 kevätsipulia
  • 1 dl sokeria
  • ½ dl suolaa

Lisäksi:

  • chilitahnan päälle 1 dl oliiviöljyä

Maitohappokäymisen jälkeen:

  • 3 dl valkoviinietikkaa

Lisäksi:

  • 1 kpl 3–4 l:n tilava lasipurkki kierrekannella + pulloja säilytykseen

Valmistusohje

1. Tämä chilikastike fermentoidaan, eli maitohappokäytetään usean päivän ajan. Se ei siis valmistu aivan hetkessä. Leikkaa chileistä kova kanta pois ja hienonna. Jätä siemenet. Käsittele tulisia chilejä aina hanskat kädessä.

2. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja hienonna kevätsipulit.

3. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada tahna puhdistettuun ja steriloituun 3–4 l:n lasipurkkiin, jossa on kierrekansi tai pariin pienempään purkkiin. Leikkaa harsoliinasta suuaukkoa vähän suurempi pala kangasta ja aseta se suuaukon ja kannen väliin. Laita kansi paikoilleen, mutta paina se vain paikoilleen, älä kierrä kiinni. Kaasujen pitää päästä purkista ulos maitohappokäymisen aikana.

4. Nosta purkki pimeään ja huoneenlämpöiseen kaappiin lautasen päälle 7 päiväksi. Purkkia heilutellaan pari kertaa maitohappokäymisen aikana, mutta kantta ei avata. Seos alkaa kuplia parin päivän päästä ja käyminen on lähtenyt liikkeelle. Seos ei homehdu, jos purkki on hyvin steriloitu. Neste alkaa erottumaan massasta.

5. 7 päivän kuluttua siivilöi seos. Painele tahnasta kaikki neste talteen. Säästä tahna, säilö se pieneen puhtaaseen purkkiin. Kaada päälle oliiviöljyä, niin tahna säilyy paremmin. Tahnan voi käyttää chilitahnan tavoin.

6. Kaada siivilöity neste kattilaan ja lisää 3 dl valkoviinietikkaa. Keitä nestettä 2 tuntia miedolla lämmöllä. Kastike tiivistyy ja keittyy kasaan noin puoleen. Purkita kastike steriloituihin pulloihin. Kastike säilyy puhtaassa pullossa useita kuukausia, joka vuoden.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/18.

Lisämakua ruokaan tomaatti- ja chilikastikkeilla:

intialainen tomaattipyree

Intialainen tomaattipyree

itse tehty ketsuppi

Itse tehty ketsuppi

tomaattichutney

Tomaattichutney

Anna.fiMakea chilikastike (Nahm-chim gai)


Kommentoi

Kommentoi juttua: Itse tehty sriracha eli fermentoitu chilikastike ja chilitahna

Missukka

Tein tämän juuri ja täytyy sanoa että ihan napakymppi! Valkosipuliallergikon keittiön pelastus, sillä valkosipulittomia chilikastikkeita ei oikein löydy valmiina. Maku on herkullinen ja tulisuus juuri sopiva. Itse käytin medium-tulisia chilejä. Tein aluksi vain puoli annosta, ja se riittää meillä monta kuukautta, luulen. Helppo resepti (itse tungin kaikki 1/2:n annoksen ainekset blenderiin isoina paloina, ja hyvä tuli, emmää mitään jaksanu hienontaa 😅). Purkin ja pullon liotin 24h ja steriloin kuumassa uunissa, korkit keitin. Ei näy hometta. Plussaa superterveellisestä maitohappokäymisestä – vatsakin kiittää kun tulee kokatessa lisättyä ruokiin hyviä suolistobakteereita.

Missukka

Täydennystä edelliseen, että puolesta annoksesta tuli srirachaa 0,75 litran viinipullo täyteen.

Sipuli

Puolikas annos tekeytymässä : kolmas päivä kaapissa … ja homekerros pinnalla .. aapuaaa , !lähti levynä pois pinnalta eikä haissut homeelle . Sekoitin ja laitoin takas kaappiin . Voinko. Käyttää tämän vielä vai heitänkin roskiin . Kupli ja neste erottui Ok

Anttipaappa

No miten kävi, onnistuiko silti ?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.