Reseptit
yli 60 min

Itse tehty sriracha eli fermentoitu chilikastike ja chilitahna

Chili tuo ruokaan tujauksen tulisuutta. Itse tehtyä chilikastiketta ei voita mikään. Kuuluisa thaimaalainen sriracha-chilikastike on fermentoitua chilikastiketta, jonka voi valmistaa myös itse.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Tomaatti-chilikastike

1 kg tulisia chilejä (esim. kotimaisia Heinän puutarhan chilejä kts. chilit.info)
2 kg tomaatteja
3 kevätsipulia
1 dl sokeria
1/2 dl suolaa

Lisäksi:

chilitahnan päälle 1 dl oliiviöljyä

Maitohappokäymisen jälkeen:

3 dl valkoviinietikkaa

Lisäksi:

1 kpl 3–4 l:n tilava lasipurkki kierrekannella + pulloja säilytykseen

Valmistusohje

1. Tämä chilikastike fermentoidaan, eli maitohappokäytetään usean päivän ajan. Se ei siis valmistu aivan hetkessä. Leikkaa chileistä kova kanta pois ja hienonna. Jätä siemenet. Käsittele tulisia chilejä aina hanskat kädessä.

2. Leikkaa tomaatit neljään osaan ja hienonna kevätsipulit.

3. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Kaada tahna puhdistettuun ja steriloituun 3–4 l:n lasipurkkiin, jossa on kierrekansi tai pariin pienempään purkkiin. Leikkaa harsoliinasta suuaukkoa vähän suurempi pala kangasta ja aseta se suuaukon ja kannen väliin. Laita kansi paikoilleen, mutta paina se vain paikoilleen, älä kierrä kiinni. Kaasujen pitää päästä purkista ulos maitohappokäymisen aikana.

4. Nosta purkki pimeään ja huoneenlämpöiseen kaappiin lautasen päälle 7 päiväksi. Purkkia heilutellaan pari kertaa maitohappokäymisen aikana, mutta kantta ei avata. Seos alkaa kuplia parin päivän päästä ja käyminen on lähtenyt liikkeelle. Seos ei homehdu, jos purkki on hyvin steriloitu. Neste alkaa erottumaan massasta.

5. 7 päivän kuluttua siivilöi seos. Painele tahnasta kaikki neste talteen. Säästä tahna, säilö se pieneen puhtaaseen purkkiin. Kaada päälle oliiviöljyä, niin tahna säilyy paremmin. Tahnan voi käyttää chilitahnan tavoin.

6. Kaada siivilöity neste kattilaan ja lisää 3 dl valkoviinietikkaa. Keitä nestettä 2 tuntia miedolla lämmöllä. Kastike tiivistyy ja keittyy kasaan noin puoleen. Purkita kastike steriloituihin pulloihin. Kastike säilyy puhtaassa pullossa useita kuukausia, joka vuoden.

Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/18.

Lisämakua ruokaan tomaatti- ja chilikastikkeilla:

intialainen tomaattipyree

Intialainen tomaattipyree

itse tehty ketsuppi

Itse tehty ketsuppi

tomaattichutney

Tomaattichutney

Anna.fiMakea chilikastike (Nahm-chim gai)

Keskustelu

Kommentoi juttua: Itse tehty sriracha eli fermentoitu chilikastike ja chilitahna

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X