
Jäädykeleivokset
Jäädykeleivokset yllättävät kahvipöydässä. Mustaherukkajäädyke jäädytetään suklaisen kääretorttupohjan kanssa ja koko komeus viimeistellään vielä suklaa- tai kinuskikastikkeella ja keksimuruilla.
- Valmistusaika
- yli 60 min
- Annosmäärä
- 12 annosta
- Kasvis
Ainekset
pohja:
- 1 kananmuna
- ½ dl sokeria
- ½ dl vehnäjauhoa
- 2 tl kaakaota
- ¼ tl leivinjauhetta
jäädyke:
- reilu 1 dl (75 g) tomusokeria
- ½ dl vettä tai mehua
- 4 keltuaista
- 2 dl mustaherukkasosetta
- 2 dl kuohukermaa
- 4 valkuaista
pinnalle:
- 1 dl kinuski- tai suklaakastiketta
- 1 dl keksimuruja (esimerkiksi Lu Bastogne)
Valmistusohje
Jäädykeleivokset tehdään helposti näin:
1. Valmista pieni kääretorttupohja. Vatkaa muna ja sokeri vaaleaksi kantavaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Kaada taikina leivinpaperin päälle suorakaiteen muotoiseen piirakkavuokaan. Paista 225 asteessa noin 5 minuuttia.
2. Kaada kattilaan tomusokeri, ½ dl nestettä ja 4 keltuaista. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee ja lähes kiehuu. Vatkaa sähkövatkaimella haaleaksi. Vatkaa kerma vaahdoksi ja valkuaiset vaahdoksi. Yhdistä marjasose keltuaisvaahtoon ja lisää varovasti nostelleen muut vaahdot.
3. Kaada jäädykeseos jäähtyneen kakkupohjan päälle samaan piirakkavuokaan, jossa paistoit pohjan. Jäädytä pakastimessa useampi tunti.
4. Levitä jähmettyneelle jäädykkeelle kinuskikastike ja ripottele kastikkeen päälle keksimurut. Pakasta vielä muutama tunti. Nosta jäädyke leivinpaperin avulla pois vuoasta, anna sulaa hetki ja leikkaa leivoksiksi, tarjoile.
Katso myös: Jäädyke on kesäaterian kuningatar
Katso myös Anna.fi/ruoka: Jäätelö onnistuu ilman jäätelökonetta – poimi kesän 7 viileintä jäätelöohjetta
Kommentoi
Kommentoi juttua: Jäädykeleivokset