Reseptit
30-60 min
8
Kiitos

Jouluvuoka eli juureskranssi

Jouluvuoka on Liemessä-bloggaaja Jennin uusin hittiresepti. Joko olet kokeillut? Reunalliseen kasariin viipaloidut juurekset ovat aseteltu kranssin muotoon. Juureskranssi on uusi versio uunijuureksista. Juurekset kypsyvät meheviksi herkullisessa joulumausteilla maustetussa kermakastikkeessa. Tämä ohje on ylistys kotimaisille juureksille.

Ainekset

Lisää kauppalistalle

Jouluvuoka eli juureskranssi:

5 perunaa
5 punajuurta
1 iso palsternakka
1 bataatti
5 naurista
50 g voita
1/2 dl oliiviöljyä (2 rkl kuullotukseen, loput juuresten päälle)
6 valkosipulinkynttä
2 oksaa rosmariinia
3 kanelitankoa
4 tähtianista
2 dl kuohukermaa
150 g sinihomejuustoa

Lisäksi

ripaus suolaa
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl kuorellisia manteleita

Valmistusohje

  1. Pese juurekset. Tarvitset viisi perunaa, viisi punajuurta, yhden ison palsternakan, yhden bataatin ja viisi naurista. Voit käyttää ne kuorineen. Poista punajuurten, palsternakan ja nauriiden kovat kannat. Viipaloi juurekset ohuiksi kahden millin paksuisiksi.
  2. Kuumenna 50 grammaa voita ja kaksi ruokalusikallista oliiviöljyä paistamiseen soveltuvassa kasarissa tai pannulla. Lisää kuusi kuorittua valkosipulinkynttä, kaksi rosmariinin oksaa, kolme kanelitankoa ja neljä tähtianista. Kuullota mausteet voi-öljyseoksessa. Lisää kaksi desiä kermaa ja 150 grammaa murustettua sinihomejuustoa. Anna liemen porista hetki, ja nosta vuoka sivuun jäähtymään.
  3. Lisää vajaa puolidesiä oliiviöljyä juuresviipaleiden joukkoon ja hiero niitä, että öljy tarttuu kaikkiin viipaleisiin. Lado viipaleet tiiviisti vuokaan juureskranssin muotoon kermakastikkeen päälle.
  4. Aseta vuoan päälle kansi tai folio. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla 45 minuuttia. Ripottele päälle karpalot ja paloitellut mantelit. Nosta lämpö 225 asteeseen ja paista vielä 45 minuuttia. Juurekset voi jättää uuniin hautumaan jälkilämmöllä. Metallisessa paistovuoassa ne säilyvät pitkään lämpiminä.

Lue myös: Juurikas-vuohenjuustovuoka

Juurekset ovat jouluruokaa.

Juurekset sopivat suomalaiseen joulupöytään. Kuva: Pekka Holmström

Keskustelu

TÄTÄ PITÄÄ KOKEILLA KUVASSA AINAKIN NÄYTTÄÄ HERKULLISELTA JA NÄITÄ AINEKSIA LÖYTYY KAAPISTA

Kommentoi juttua: Jouluvuoka eli juureskranssi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X