Kaalikeitto
Kaalikeitto tehdään italialaiseen tapaan gratinoimalla keiton pinta uunissa kuivahtaneilla leipäviipaleilla ja runsaalla parmesaanilla.
- Valmistusaika
- 30-60 min
- Annosmäärä
- 4 annosta
- Kasvis
- Laktoositon
- Munaton
Ainekset
Kaalikeitto
- 500 g keräkaalia
- 1 sipuli
- 3 valkosipulinkynttä
- 1 porkkana
- 2 lehtisellerinvartta
- 25 g voita
- 4 tl omenaviinietikkaa
- 1 prk (380 g/ 230 g) esikeitettyjä suuria valkoisia papuja
- 100 g parmesaanijuustoa
- 1,2 l kasvislientä
- 2 timjaminoksaa
- 50 g lehti- tai mustakaalia
- ¼ tl suolaa
- ¼ tl rouhittua mustapippuria
- 4 leipäviipaletta
Valmistusohje
Kaalikeitto valmistuu helposti näin:
- Hienonna 500 grammaa keräkaalia, sipuli ja kolme valkosipulinkynttä. Leikkaa porkkana kuutioiksi. Viipaloi kaksi lehtisellerinvartta. Paista kasviksia voissa, kunnes kaali pehmenee ja hieman karamellisoituu. Lisää joukkoon puolet eli kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa.
- Huuhtele purkki esikeitettyjä suuria valkoisia papuja ja valuta.
- Raasta sata grammaa parmesaania ja siirrä raaste sivuun. Säästä juuston kova kantapala, se käytetään sellaisenaan keitossa antamaan makua liemeen.
- Laita juuston kantapala, pavut ja suurin osa eli litran verran kasvislientä kattilaan. Lisää kaksi oksaa timjamia. Anna keiton kiehua hiljalleen noin 15 minuuttia.
- Poista keitosta juuston kantapala sekä timjaminoksat. Nosta kolmasosa keitosta korkealaitaiseen kulhoon ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää kasvissose keiton joukkoon.
- Ota 50 grammaa lehti- tai mustakaalia. Poista paksut lehtiruodit. Revi lehdet pieniksi kulhoon ja hiero niitä käsien välissä, jotta ne pehmenevät. Lisää kulhoon loput eli kaksi teelusikallista omenaviinietikkaa ja ripaus suolaa. Lisää lehdet keittoon sekä tarvittaessa loput kasvisliemestä. Keitä vielä viisi minuuttia.
- Annostele keitto uuninkestäviin kulhoihin. Nosta päälle leipäviipleet ja parmesaaniraastetta. Gratinoi kaalikeitto grillivastuksen alla uunissa viisi minuuttia.
Vinkki! Kokkaa myös hapankaalikeitto.
Ohje on julkaistu Kotiliedessä 17/2023.
Lue myös Anna.fi: Kolmen kaalin keitto
Kommentoi
Kommentoi juttua: Kaalikeitto